Εφημερίδα Κοινωνική

Βοηθήστε το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα

 Breaking News

Βοηθήστε το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα
30 Οκτωβρίου 2014

Σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ακούσαμε πως η κυβέρνηση επιβάλλει ΕΝΦΙΑ στο Χατζηκυριάκειο και ότι το ίδρυμα καλείται να πληρώσει περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος Μιχάλης Στρουμπούλης, το ίδρυμα φροντίζει περίπου 120 παιδιά που άφησαν φτωχές οικογένειες οι οποίες δεν μπορούσαν να τα αναθρέψουν, σπουδάζει με δικά του έξοδα κορίτσια σε ανώτατα ιδρύματα, ακόμα και στο εξωτερικό και μάλιστα χωρίς ένα ευρώ επιχορήγηση από το κράτος!

Μάλιστα, όπως μάθαμε, το κτίριο είναι σεισμόπληκτο και ένα μέρος του δεν χρησιμοποιείται… Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα χρήματα αυτά από τον ΕΝΦΙΑ θα μπορούσαν να διατεθούν για την επισκευή του.

«Μεγαλώνοντας σε ένα ίδρυμα γνωρίζεις και συνυπάρχεις με διαφορετικούς ανθρώπους, που έχουν περάσει κι αυτοί δύσκολες καταστάσεις, αλλά έχουν όνειρα για το μέλλον».

Αυτό είπε η Γ.Κ. στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η οποία έζησε επί 16 χρόνια στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας του Πειραιά, από την τρυφερή ηλικία των 6 ετών, όταν οι γονείς της, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, αναγκάστηκαν να την αφήσουν εκεί μαζί με τις δύο αδελφές της.

«Οι μέρες στην αρχή περνούσαν δύσκολα. Δεν καταλάβαινα γιατί οι γονείς μου μας έστειλαν εκεί. Επειτα από τόσα χρόνια συνειδητοποίησα ότι ο μοναδικός λόγος ήταν η θέλησή τους να σπουδάσουμε και οι τρεις και να πάρουμε γερές βάσεις στη ζωή μας», αναφέρει στην εφημερίδα η Γ.Κ., ένα κορίτσι που πάλεψε και τελικά κατάφερε να σταθεί στα πόδια του (αποφοίτησε από το ΤΕΙ Πάτρας) έχοντας στο πλευρό του, τους ανθρώπους του Χατζηκυριάκειου.

Πρόκειται για το παλαιότερο ίδρυμα της χώρας (ιδρύθηκε το 1889 από τον Ιωάννη Χατζηκυριακό και τη σύζυγό του Μαριγώ), το οποίο χρόνο με το χρόνο καλείται να φροντίσει ολοένα και περισσότερα ανήλικα παιδιά, καθώς οι γονείς πλέον λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να τους προσφέρουν καν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μιχάλης Στρουμπούλης, από το 2010 ο αριθμός των αιτήσεων για την εισαγωγή παιδιών έχει αυξηθεί δραματικά. Σήμερα φιλοξενούνται 120 κορίτσια, ενώ πριν ξεσπάσει η κρίση ήταν μόλις 70.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της διευθύντριας Παιδικής Προστασίας του Χατζηκυριάκειου Αναστασίας Κατσιλιέρη: «Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και εξαθλιώνονται, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις. Οι γονείς είναι άνεργοι, δεν έχουν να αγοράσουν ούτε ένα κουτί γάλα και σε πολλές περιπτώσεις στο σπίτι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό. Όπως καταλαβαίνετε, τα παιδιά δεν μπορούν να μεγαλώσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον κι έτσι οι δικοί τους αναγκάζονται να τα στέλνουν εδώ».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ