Εφημερίδα Κοινωνική

Δημήτρης Μπίρμπας: Ο δήμαρχος που ήρθε να αλλάξει νοοτροπίες στο Αιγάλεω – Αποκλειστική συνέντευξη στο KOINONIKI.GR

 Breaking News

Δημήτρης Μπίρμπας: Ο δήμαρχος που ήρθε να αλλάξει νοοτροπίες στο Αιγάλεω – Αποκλειστική συνέντευξη στο KOINONIKI.GR
01 Οκτωβρίου 2014

ΑΙΓΑΛΕΩ: Πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης, συμμετοχής και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης

BIRBAS


Αέρας ανανέωσης ήρθε για το Αιγάλεω στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Το «τιμόνι» του δήμου πέρασε στα χέρια ενός έμπειρου αυτοδιοικητικού στελέχους, του Δημήτρη Μπίρμπα.
Κατακτώντας ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 60%, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ σε πόλη της δυτικής Αθήνας και εκλέγοντας 25 δημοτικούς συμβούλους, ο Δημήτρης Μπίρμπας, αποφάσισε να μην αφήσει λεπτό να πάει χαμένο και πριν ακόμη αναλάβει επίσημα καθήκοντα πήρε χαρτί και μολύβι και άρχισε να σχεδιάζει την βιώσιμη ανάπλαση του Αιγάλεω, σκέψη η οποία, εδώ και πολύ καιρό είχε δώσει και το όνομα στο συνδυασμό του. 
Σήμερα, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, από τη θέση πλέον του Δημάρχου, έχει ξεκάθαρο λόγο για το πώς επιθυμεί να δει την πόλη του την επόμενη 5αετία.

κ.Μπίρμπα, ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από τη μέρα που αναλάβατε και επίσημα καθήκοντα στο Δήμο;

«Κοιτάξτε, δεν μπορούμε να πούμε πως δεν ξέραμε τι κατάσταση παραλάβαμε. Προσωπικά δραστηριοποιούμαι χρόνια μέσα στον ιστό της πόλης, έχω γνώση των προβλημάτων της “γειτονιάς” και των αναγκών των συμπολιτών μου…  Όμως, είναι πολύ δύσκολο να έρχεσαι αντιμέτωπος με  ζητήματα της καθημερινότητας, που κολλάνε στα γρανάζια των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου και των γενικότερων περικοπών στην αυτοδιοίκηση από την μνημονιακή πολιτική. Έχουμε το προνόμιο βλέπετε στην Ελλάδα να έχουμε τους φτωχότερους δήμους στην Ευρώπη, σε επίπεδο ΑΕΠ».

Αντιμετωπίζετε δηλαδή ως δήμος οικονομικά προβλήματα;

«Οι ταμειακές μας ανάγκες είναι υπερβολικά αυξημένες. Ευτυχώς που υπάρχει αυτή η “μεταβατική περίοδος”. Αναφέρομαι στην αναστολή που έχει δοθεί μέχρι το 2016 που λέει ότι οι δήμοι θα πληρώνουν μόνο τοκοχρεολύσια και καθόλου κεφάλαιο. Δυστυχώς, μας ακολουθούν υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, κυρίως και από την προ-προηγούμενη διοίκηση, και ως δήμος έχουμε μεγάλες ανάγκες. Χρειάζεται ένας εξορθολογισμός της κατάστασης όχι μόνο από εμάς αλλά και από πλευράς Πολιτείας που πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στην αυτοδιοίκηση. Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι του συνάγματος απέναντι στην αυτοδιοίκηση».

356

Καταλαβαίνω πως έχετε ως επίκεντρο την εφαρμογή μιας αντιμνημονιακής πολιτικής στο δήμο…

«Αυτό είναι δεδομένο. Το σύνολο της αυτοδιοίκησης επιθυμεί πλέον αυτή την πολιτική. Δείτε τα δίκτυα αλληλεγγύης, τις κοινωνικές δομές… Τα ποσοστά ανεργίας στο Αιγάλεω είναι δραματικά. Πάνω από 65% στους νέους και 30 χιλιάδες ανασφάλιστοι. Σε δραματικά επίπεδα κινείται και η επιχειρηματικότητα. Έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά. Υπάρχει διαμελισμός υπηρεσιών προς τον πολίτη… Καταλαβαίνετε λοιπόν την πίεση που ασκείται από όλες τις πλευρές αλλά και την ανάγκη να υπάρξει μια ανατροπή όλης αυτής της δυσάρεστης κατάστασης. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι χιλιάδες μικρά έργα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και όχι «μεγαλόπνοα» που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα».

Τι εννοείτε «συγκεκριμένα συμφέροντα»;

«Στην Ευρώπη δίνονται προγράμματα τοπικής ανάπτυξης…  Για χιλιάδες μικρά έργα στις πόλεις που θα δώσουν θέσεις εργασίας και θα βάλουν τις βάσεις της αυτοδιοικητικής ανάπτυξης. Εδώ αυτά αγνοούνται… Εξυπηρετούνται μόνο μεγάλα συμφέροντα. Σας θυμίζω, πόσο σημαντική είναι η διαφωνία μας για την Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική που προβλέπει την κατασκευή 4 εργοστασίων καύσης σύμμικτων, συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων, στο όνομα της μόνης άμεσης λύσης. Απόφαση που θα εκτοξεύσει το κόστος διαχείρισης, θα δεσμεύσει την Αττική για 27 χρόνια σε μία παρωχημένη και επικίνδυνη για το περιβάλλον πολιτική διαχείρισης. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν, μια που τα τέλη καθαριότητας είναι απολύτως ανταποδοτικά, να πληρώσουν διπλάσιο και τριπλάσιο τίμημα.»

Πως ένας δήμαρχος μπορεί να μειώσει την ανεργία στην πόλη του όταν ένα ολόκληρο κράτος και μια κυβέρνηση αδυνατούν να το πράξουν;

«Με το να πιέζει τις νέες επιχειρήσεις που ιδρύονται στην πόλη να προχωρούν σε προσλήψεις τοπικού χαρακτήρα και με το να αξιοποιεί στρατηγικά τους ευρωπαϊκούς διαθέσιμους πόρους. Εμείς για το θέμα των Ευρωπαϊκών πόρων έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πρόγραμμά μας για το πώς επιθυμούμε να δούμε την πόλη μας σε βάθος 10ετίας».

573568

Τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης δεν έχουν λόγο σε αυτό;

«Υπάρχει υστέρηση. Τα τοπικά δίκτυα διαπλοκής και οι πελατειακές σχέσεις παίζουν ακόμα σημαντικό ρόλο στην θεσμική κοινωνία και δυστυχώς, ούτε προεκλογικά υπήρξε ουσιαστική συζήτηση για να αλλάξουν όλα αυτά. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας… Από τον πολίτη μέχρι τον δήμαρχο και μέχρι την Πολιτεία. Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε λύσεις από τον καναπέ».

Σε επίπεδο υποδομών;

«Πλήρης απαξίωση. Έγινε μια μελέτη-καταγραφή από την οποία προέκυψε ότι οι ανάγκες του Δήμου είναι 5,5 εκ. ευρώ μόνο για συντήρηση υποδομών.  Με αυτή τη λογική θα πρέπει να δουλεύουμε για να συντηρούμαστε. Δείτε το στους παιδικούς σταθμούς, στην συρρίκνωση των λειτουργιών στα ΚΑΠΗ, στην διακοπή της λειτουργίας του κολυμβητηρίου, στην αδυναμία στοιχειώδους καθαριότητας, στα χρέη των σχολείων και των σταθμών. Διαρκής αύξηση του λειτουργικού κόστους σε νερό, ΔΕΗ, πετρέλαιο κλπ. Όλα αυτά ενώ μεταφέρονται, μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, νέες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση από το κράτος».

Πέρα από τα οικονομικά δεδομένα, χρειάζονται και χέρια… Έχετε επαρκές προσωπικό στο δήμο για να φέρετε εις πέρας τους στόχους σας;

«Αξιόλογο προσωπικό υπάρχει… αλλά στο δήμο δεν έχουν γίνει ουσιαστικές προσλήψεις τα τελευταία 25 χρόνια. Οι ανάγκες είναι μεγάλες σε πολλούς τομείς. Και αυτό συνέβη διότι το ανθρώπινο δυναμικό δεν κατανεμήθηκε εξ’ αρχής σωστά μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό. Παρέμεινε στη θέση του μέσα από διαδικασίες μονιμοποιήσεων.  Η κινητικότητα δεν βοήθησε, συνεπώς…  κάπου εδώ χρειάζεται η παρέμβαση της Πολιτείας. Να δώσει πρόσβαση και κίνητρα σε νέους ανθρώπους, που σήμερα εγκαταλείπουν τη χώρα, να ασχοληθούν με τα προβλήματα της πόλης τους. Να «χτιστούν» δομές συνέργιας με συλλόγους, εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΤΕΙ Αθήνας – Πειραιά), επιμελητήρια. Αυτά τα 2μηνα, τα 5μηνα είναι μια «ασπιρίνη» στην απασχόληση και δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα».

Μιλήσατε προεκλογικά για «ενεργοποίηση των πολιτών»…

«Θα προσπαθήσουμε να περάσουμε στην πόλη μια νοοτροπία ενεργούς συμμετοχής. Σε όλα τα επίπεδα. Από την καθαριότητα μέχρι τον προϋπολογισμό. Από τη λειτουργία του Δήμου μέχρι τον τρόπο δουλειάς των εργαζομένων. Έτσι μόνο μπορούμε να δούμε κατάματα τα προβλήματα του Δήμου χωρίς να περιμένουμε λύσεις εξ’ ουρανού…»

687

Στις προτεραιότητές σας είναι ο επανακαθορισμός των σχέσεών σας με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στο Δήμο;

«Λένε πολλοί ότι έχουμε συγκρουστεί με τα μαγαζιά. Έχετε εικόνα τι γίνεται στην πόλη με τα τραπεζοκαθίσματα; Δεν πρέπει να συγκρουστούμε; Όχι γιατί στάθηκαν πολιτικά απέναντί μας, αυτά είναι κουταμάρες… Αλλά κάτι δυσάρεστο να γίνει… σας ρωτώ: πώς θα περάσει ένα πυροσβεστικό, ένα ασθενοφόρο; Είναι ξεκάθαρο: Δεν θα δώσουμε άδειες αν υπάρχει αυθαιρεσία. Θα ακούσετε για μεγάλες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα. Θα υλοποιήσουμε μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων με κοινωνική προσέγγιση: Αναδιάρθρωση της κλίμακας των δημοτικών τελών, με επιβάρυνση σε μεγάλες επιχειρήσεις και πολυκαταστήματα. Επιβολή του τέλους περιβαλλοντικής βελτίωσης σε πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, τράπεζες και μεγάλες βιομηχανίες. Θα “υψώσουμε” τη σημαία των δικαιωμάτων μας και των διεκδικήσεών μας στον Ελαιώνα. Εγώ θέλω να εφαρμοστεί ο νόμος που λέει: Δεν μπορεί να ανοίξει εμπορικό κέντρο σε κάποια πόλη, αν δεν έχει προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας της τοπικής αγοράς».

Επιγραμματικά, θα θέλατε να μου δώσετε μια «γεύση» για  το πλαίσιο των προτάσεών σας;

«Θα παλέψουμε:

• Για την λειτουργία θεσμών και διαδικασιών κοινωνικού ελέγχου και συμμετοχής (συμμετοχικός προϋπολογισμός, δημόσιος απολογισμός στις γειτονιές, συμμετοχή φορέων της πόλης σε Δημοτικές Επιτροπές κ.λπ.)

• Για την ριζική αναθεώρηση της πολιτικής τελών, με στόχο την ελάφρυνση κατοικιών & μικροεπιχειρήσεων και την επιβάρυνση των μεγάλων.

• Την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών βάσεων της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων, προκειμένου να ξέρουμε τι εισπράττουμε και από ποιους, τι δίνουμε, τι μπορούμε να περιμένουμε και πως…

• Για την επιβολή τέλους περιβαλλοντικής βελτίωσης σε πολυκαταστημάτα, τράπεζες, μεγάλες βιοτεχνίες

• Για την ολοκληρωμένη μελέτη αναγκών μετά και τις νέες χωροθετήσεις όπως και την καταγραφή χρήσεων, στον Ελαιώνα και για αύξηση εσόδων

• Για την λειτουργική αναδιάρθρωση του Δήμου και ιδιαίτερα της υπηρεσίας καθαριότητας,

• Για την αξιοποίηση μελέτης διαχείρισης όλων των υποδομών του δήμου, για να έχει και ο πολίτης μια εικόνα για το τι τάξη μεγέθους μιλάμε αλλά και για να κατανείμουμε σωστά και εμείς το ανθρώπινο δυναμικό μας.

• Για τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας με δέσμη μέτρων, ουσιαστική αντιμετώπιση του παραεμπόριου – λαθρεμπόριου, λειτουργική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου, απελευθέρωση από τις αυθαίρετες καταλήψεις του δημόσιου χώρου.

• Για την ουσιαστική συμμετοχή στην κοινωνία της πληροφορίας, εμπλοκή των δύο ΤΕΙ στην ζωή της πόλης.

• Για μια πόλη φιλική, βιώσιμη, ενεργή με έμφαση στη νέα γενιά

• Για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αλλά και για να σώσουμε έργα που ήταν υπό απένταξη

…Θα λειτουργήσουμε το κολυμβητήριο, ήδη λειτουργεί ξανά η δημοτική συγκοινωνία, λειτουργεί το πλυντήριο κάδων, βάλαμε τις βάσεις συνεργασίας με την Αστυνομία, με τον ΟΑΣΑ, με το ΥΠΕΚΑ, με τους όμορους δήμους, τακτοποιούμε εσωτερικά θέματα του δήμου, συντονιζόμαστε με τους τοπικούς φορείς και την εκκλησία, βοηθάμε τους συμπολίτες μας, υψώνουμε δίκτυ κοινωνικής προστασίας, μεριμνούμε για το άλσος και την Ιερά οδό, για τις πλατείες, αναδιαρθρώνουμε τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, ενισχύουμε το προφίλ της πόλης μας και τις δράσεις πολιτισμού.

… Έχουν να γίνουν πολλά. Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια… Πολλή δουλειά και σηκωμένα μανίκια…»

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

79469Γεννημένος το 1958 στο Αιγάλεω, τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών ΤΕΙ Αθήνας, έχει εργαστεί ως ωρομίσθιος καθηγητής ΤΕΙ σε τομείς πώλησης και διαφήμισης επιχειρήσεων, στον προγραμματισμό παραγωγής του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, ενώ υπήρξε συνιδιοκτήτης χαρτοπωλείου 1987 -1990. Σήμερα μετά την διάλυση του ΟΕΔΒ είναι υπάλληλος στο ΥΠΕΠΘ.

Δημοτικός σύμβουλος (1995-2002, 2009-2014). Έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Αιγάλεω στους τομείς αθλητισμού, πρασίνου, πολιτισμού, ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης, αντιπρόεδρος του Διαδημοτικού Κέντρου και του ΚΕΚ υποστήριξης γυναικών Δυτικής Αθήνας.

Μέλος από το 2011 της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CoR). Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ.

Εχει υπάρξει Εμπειρογνώμονας της ΚΕΔΚΕ, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής και στην επιτροπή Employers Platform του συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CCRE), στην τριμερή ευρωπαϊκή επιτροπή τομεακού κοινωνικού διαλόγου για ΟΤΑ και στην ομάδα στήριξης της ΚΕΔΚΕ σε αντίστοιχες Εθνικές Επιτροπές και Επιτροπές Παρακολούθησης Προγραμμάτων του ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ.

Συμμετοχή ως Εμπειρογνώμονας σε εθνικές και διεθνείς συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΑΣΑ, ευρωπαϊκών και εθνικών δικτύων για ζητήματα τοπικής ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, απασχόλησης και κοινωνικής οικονομίας, σε φόρουμ διεθνών οργανώσεων (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης – Ερυθρός Σταυρός, ESN, NIRAS κλπ.) για ζητήματα υποστήριξης μεταναστών, προσφύγων, αιτούντων άσυλο. Στο Εθνικό Συμβούλιο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας.

Δραστηριοποίηση σε επιτροπές και κινήσεις για την προστασία του Ελαιώνα, του Ποικίλου, του όρους Αιγάλεω, του Θριάσιου, των ελεύθερων χώρων.

Με ενεργό δράση στο μεταπολιτευτικό μαθητικό κίνημα του Αιγάλεω και στο σπουδαστικό κίνημα, στις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, ανένταχτος από το 1980 με έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Ιδρυτικό μέλος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ (1996-2010) και του ΣΥΡΙΖΑ (2012-σήμερα), μέλος της γραμματείας στα τμήματα Αυτοδιοίκησης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2007.

Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ