Εφημερίδα Κοινωνική

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ – 27 ΧΡΟΝΙΑ ο Πειραιάς περιμένει… λύση

 Breaking News

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ – 27 ΧΡΟΝΙΑ ο Πειραιάς περιμένει… λύση
19 Οκτωβρίου 2014

Το χρονικό ενός προβλήματος που οδεύει προς λύση

1987: Εγκατάσταση των Δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο της οδού Σκουζέ και Φίλωνος, σε ένα κτίριο που εξ αρχής χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο, λόγω ύπαρξης αμιάντου και έλλειψης εξόδου κινδύνου. Πάγιο αίτημα του Δικαστικού κόσμου και φορέων της πόλης ήταν η μεταφορά των Δικαστηρίων σε ένα κατάλληλο κτίριο, που να στεγάζονται όλες οι Δικαστικές υπηρεσίες.

 

1992-1993: Ξεκινάει η συζήτηση για να μεταφερθούν τα Δικαστήρια Πειραιά στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Σκουζέ.

 

2004: Είχε ανοίξει συζήτηση για μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά στα κτίρια της πρώην ΧΡΩΠΕΙ για τα οποία είχε εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ.

 

2009: Προτάθηκαν για τη στέγαση των Δικαστηρίων οι παλαιές αποθήκες στη Ρετσίνα (ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας).

 

25/7/2013: Έγινε γνωστή από πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης η πρόθεση για μεταστέγαση όλων των Δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά στο κτίριο του «Κεράνη» επί της οδού Θηβών στον δήμο Νίκαιας-Ρέντη. Ακολουθούν αντιδράσεις σε επίπεδο ΔΣ και επικρατεί γενικό «μούδιασμα»

 

3/10/2013 – έως μέσα Απριλίου 2014: Περίοδος φωτιά. Σε επεισοδιακή Γενική Συνέλευση οι Δικηγόροι του Πειραιά δηλώνουν με συντριπτική πλειοψηφία ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μεταφορά των Δικαστηρίων στο κτίριο του Κεράνη στη Θηβών. Βρίσκεται στο στόχαστρο ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου κ.Μανουσάκης, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του. Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο κ.Σταματογιάννης. Στο Δικηγορικό Σύλλογο συστήνονται επιτροπές αγώνα που πραγματικά «ματώνουν» για να παραμείνουν τα δικαστήρια στην πόλη. Έντονη είναι η δραστηριότητα του κ. Καρδαρά καθώς και άλλων δικηγόρων. Ακολουθούν συναντήσεις με τον υπουργό ο οποίος δηλώνει ανυποχώρητος. Ο π. δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μεταφοράς. Χρησιμοποιεί μάλιστα ως επιχείρημα την επικοινωνία του με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και ενώ οι Πειραιώτες έχουν εφησυχαστεί από τις υποσχέσεις, το θέμα της μεταφοράς επανέρχεται. Ο υπουργός δικαιοσύνης δηλώνει αποφασισμένος, οι πιέσεις είναι συνεχείς και η επιτροπή των δικηγόρων βρίσκεται ξανά σε συναγερμό. Εμφανίζονται μελέτες ανακατασκευής του κτιρίου στη Θηβών και συμβάσεις με κατασκευαστικές εταιρείες ενώ ανακοινώνονται και σχετικά χρονοδιαγράμματα. Ο κ.Σταματογιάννης ζητά να μιλήσει στο ΔΣ Πειραιά. Ακολουθεί ψήφισμα ώστε να αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό υποδομές του δήμου όπως η Ράλλειος, ο Πύργος κ.α.

 

25/4/2014: Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης συναντά τους Δικηγόρους του Πειραιά και δεσμεύεται ότι θα δώσει μάχη για να μην φύγουν τα Δικαστήρια από το κέντρο της πόλης.

 

3/6/2014: Την πρώτη εβδομάδα από την εκλογή του ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης συναντά εκ νέου τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργο Σταματογιάννη, τονίζοντας πως η νέα δημοτική Αρχή θα αποτρέψει την απομάκρυνση των Δικαστηρίων Πειραιά. Την ίδια περίοδο η Επιτροπή των δικηγόρων συνεχίζει τον αγώνα της υψώνοντας μάλιστα πανό στη Ράλλειο ώστε να φτιαχτεί εκεί το νέο δικαστικό μέγαρο.

 

5/6/2014: Δύο ημέρες μετά, με επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ζητά να παραμείνουν τα Δικαστήρια στον Πειραιά, προκρίνοντας ως καλύτερη λύση το κτίριο της Ραλλείου.

 

2/7/2014: Ο Γιάννης Μώραλης συναντά τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ζητώντας διορία έως τις 30 Οκτωβρίου για να καταθέσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του μια συγκεκριμένη πρόταση.

 

17/7/2014: Σε συνέντευξη τύπου φορέων της πόλης ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης επισημαίνει πως η δημοτική Αρχή δεν θα κάνει πίσω στο θέμα των Δικαστηρίων.

 

22/7/2014: Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης πραγματοποιεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θέτει, μεταξύ άλλων, την παραμονή των Δικαστηρίων στο κέντρο της πόλης. Το ΔΣ Πειραιά λαμβάνει απόφαση εν μέσω θερινής περιόδου, αν χρειαστεί, να συνεδριάσει εκτάκτως για να αποτραπεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο μεταφοράς μέχρι να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά της η νέα δημοτική αρχή. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζει να επιμένει στη μεταφορά και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος να εφησυχάζει τους Πειραιώτες…

 

5/8/2014: Ο Γιάννης Μώραλης συναντά τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα για την παραμονή των Δικαστηρίων στον Πειραιά.

 

11/8/2014: Ο Γιάννης Μώραλης συναντά μαζί με φορείς της πόλης (Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, Επιμελητήρια) τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου στον οποίο ζητά εκ νέου την παραμονή των Δικαστηρίων στον Πειραιά.

 

16/9/2014: Η ημερομηνία μεταφοράς των Δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο του Κεράνη, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

14/10/2014: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ανακοινώνει μετά από συνάντηση με τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη στο Δημαρχείο Πειραιά πως τα Δικαστήρια θα παραμείνουν στον Πειραιά και πως η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η μεταστέγασή τους στο κτίριο της Ραλλείου Σχολής, υιοθετώντας την πρόταση της δημοτικής Αρχής Πειραιά.

 

 19 (1)

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ