Εφημερίδα Κοινωνική

Με ένα «κλικ» οι αγοραπωλησίες ακινήτων

 Breaking News

Με ένα «κλικ» οι αγοραπωλησίες ακινήτων
26 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είναι τα «ψηφιακά» συμβόλαια που μειώνουν γραφειοκρατία και κόστος 

Με ένα κλικ θα γίνονται σε λίγο καιρό τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων αφού αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ψηφιακών συμβολαίων. Οι συμβολαιογράφοι, μέσω βάσης δεδομένων του Συλλόγου τους, θα διαβιβάζουν στοιχεία και αντίγραφα συμβολαιογραφικών πράξεων με χρήση ψηφιακής υπογραφής και έτσι θα εγγράφονται όλες οι μεταβιβάσεις των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Όλα αυτά θα έχουν σαν συνέπεια να μειωθεί η γραφειοκρατία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, να γίνονται γρηγορότερα οι μετεγγραφές και να μικρύνει το κόστος για τους συμβαλλόμενους.

Το νέο σύστημα με τα ψηφιακά συμβόλαια και τις ψηφιακές υπογραφές θα επεκταθεί πανελλαδικά έως το τέλος του 2015, συνδέοντας ολοκληρωτικά σε μια κοινή δομή τους συμβολαιογράφους, τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία.

Έτσι, από το 2016 κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση και πλήρη εικόνα για τα περιουσιακά του στοιχεία, αποφεύγοντας επί της ουσίας την ταλαιπωρία και τις ουρές στις συναλλαγές του.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ψηφιακή συμβολαιογραφική πράξη θα διαβιβάζεται στα Κτηματολογικά γραφεία μετά την μετεγγραφή και τη δήλωση στο υποθηκοφυλακείο. H Κτηματολόγιο ΑΕ, που αναλαμβάνει πλέον διευρυμένο ρόλο, θα διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των συναλλαγών, αφού η ψηφιακή υπογραφή δεν μπορεί να παραχαραχθεί, ενώ με το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής επιτυγχάνεται απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ