Εφημερίδα Κοινωνική

ΚΙΝΗΤΡΑ για να μη φεύγουν οι Έλληνες αριστούχοι στο εξωτερικό

 Breaking News

ΚΙΝΗΤΡΑ για να μη φεύγουν οι Έλληνες αριστούχοι στο εξωτερικό
02 Σεπτεμβρίου 2014

«Φρένο» στην απώλεια των λεγόμενων «χρυσών μυαλών», των αριστούχων απόφοιτων πανεπιστημίων που ανοίγουν τα φτερά τους για το εξωτερικό, θα προσπαθήσει να βάλει το υπουργείο Εργασίας.

Ενα πλάνο με κίνητρα, χρηματοδοτικές διευκολύνσεις προς νέους αλλά και επιχειρήσεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν από την αγορά εργασίας θα τεθεί σε εφαρμογή. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εισηγήθηκε το σχέδιο στην πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, τη Δευτέρα. Αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον υπουργό ένα μείγμα γενναίων θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων- με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου- τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς όσο, κυρίως, προς τους ίδιους τους νέους. Στόχος, να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας οι καλύτεροι και αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων, από πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Έτσι, με αυτές τις παρεμβάσεις, τα «χρυσά μυαλά» που θα βγαίνουν κάθε χρόνο από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα εισέρχονται με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην παραγωγή και τη δημιουργία, ενδυναμώνοντας το νέο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση.

Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία, εντός του έτους, ενός μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας- σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»- ο οποίος θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ