Εφημερίδα Κοινωνική

Κατά της αξιολόγησης τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

 Breaking News

Κατά της αξιολόγησης τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
25 Σεπτεμβρίου 2014

Κατηγορηματική η Δούρου με τους κατόχους πλαστών πτυχίων και δικαιολογητικών

Τα θέματα της αξιολόγησης των υπαλλήλων, του ελέγχου των πλαστών πιστοποιητικών αλλά κι εκείνου του επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τελευταίας Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην εισήγησή της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, επεσήμανε ότι «η θέση μου ήταν και είναι κρυστάλλινη: μηδενική ανοχή στους κατόχους πλαστών πτυχίων», «Η Περιφέρεια είναι ο εγγυητής της τήρησης της νομιμότητας και των κυρώσεων που προβλέπονται. Όσοι αναζητούν προστάτες κατόχων πλαστών πτυχίων ας τους αναζητήσουν στους κόλπους εκείνων που ξεχαρβάλωσαν επί 40 χρόνια το δημόσιο, που τότε χρησίμευε ως δεξαμενή ψηφοφόρων και τώρα ως δεξαμενή απολύσεων».

Η κ. Δούρου στο σημείο αυτό ενημέρωσε το Σώμα ότι «έχει ήδη υπογράψει κι έχουν ήδη πάρει το δρόμο των όποιων προβλεπόμενων κυρώσεων περιπτώσεις που εκκρεμούσαν από το Μάρτιο».

Σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης τόνισε :«η “περιβόητη” αξιολόγηση μόνο πραγματική αξιολόγηση δεν είναι. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά το έχουν διαπιστώσει έγκριτα όργανα, όπως είναι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Δεν μιλάμε λοιπόν για αξιολόγηση αλλά για απαξίωση και υποστελέχωση».

Και συνέχισε λέγοντας : «αυτή η συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου τομέα και, με τη σειρά της, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Το ζητούμενο σήμερα είναι η ενότητα της δράσης, η συντονισμένη κινητοποίηση για να ακυρώσουμε όλοι μαζί τις καταστροφικές αυτές πολιτικές».

Και ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι «από την πλευρά της η νέα Περιφερειακή Αρχή αναλαμβάνει την ευθύνη της προστασίας της αξιοπρεπούς εργασίας στην Αττική, αναλαμβάνει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας και γι’ αυτό δίνει εντολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην αποστείλουν κανένα έγγραφο που να αφορά επιμερισμό ποσοστώσεων ή να συμβάλλει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε ένα σύστημα ‘αξιολόγησης’ επιζήμιο για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου και των υπηρεσιών του σε βάρος της εξυπηρέτησης του πολίτη» και τέλος πρόσθεσε ότι «οι έλεγχοι για οποιεσδήποτε παρανομίες θα ενταθούν. Γιατί όπως είχαμε προειδοποιήσει και προεκλογικά ‘θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα’».

Τελικά, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Ρένας Δούρου να μην εφαρμοσθεί στην Περιφέρεια Αττικής η αξιολόγηση και ο νόμος 4250/2014, αλλά και το άρθρο 42 του νόμου που αφορά τον επαναπροσδιορισμό κριτηρίων για τις συμβάσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου.

Την πρόταση υπερψήφισε η «Δύναμη Ζωής» της κ. Δούρου, η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που πρόσκειται στους ΑΝΕΛ, η περιφερειακή σύμβουλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η «Ανάσα για την Οικολογία», η «Ελληνική Αυγή», αλλά και η παράταξη του πρώην περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού -που όμως καταψήφισε το «εντέλλεσθε».

 

Η στάση του Σγουρού

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Περιφερειάρχης Γ.Σγουρός επανέλαβε την αντίθεσή του στην αξιολόγηση και υπενθύμισε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί θητείας του ως Περιφερειάρχης, σύμφωνα με την οποία υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εφαρμογής της αξιολόγησης μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου.

Όπως σημείωσε, ο νόμος Μητσοτάκη για την αξιολόγηση έχει σοβαρά νομικά κενά και ζητήματα συνταγματικότητας και επισήμανε ότι «η αξιολόγηση σήμερα χρησιμοποιείται ως φόβητρο και ως ενδεχόμενη δεξαμενή απολύσεων».

Ο κ. Σγουρός συντάχθηκε με την κ. Δούρου και στο θέμα του ελέγχου των πιστοποιητικών για ενδεχόμενη πλαστότητα και διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο ίδιος και η παράταξή του στηρίζουν «κάθε προσπάθεια για διαφάνεια που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Την κατηγόρησε, όμως, για λαϊκισμό. Από την πλευρά του, πρότεινε την πρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών στην Περιφέρεια με κοινωνικά κριτήρια.

 

Βολές από τον Γ.Κουμουτσάκο

Για μεταφορά της πολιτικής ατζέντας του κομματικού της χώρου στην Περιφέρεια κατηγόρησε την κ. Δούρου, ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος που ξεκαθάρισε ότι εάν υπάρξει πρόθεση ψηφοφορίας για μη εφαρμογή του νόμου η παράταξή του θα αποχωρήσει. «Εδώ δεν είμαστε συνέλευση, ούτε συνδικαλιστικό όργανο, ούτε μη κυβερνητική οργάνωση. Είμαστε αιρετή Περιφέρεια που οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους του κράτους. Είναι ευκαιρία με την αξιολόγηση να ξεχωρίσει την ήρα των λαμόγιων από το στάρι των αποδοτικών δημοσίων υπαλλήλων» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Τι ζητάτε; Κατ” επιλογή εφαρμογή του νόμου; Τι είναι η Περιφέρεια; Μέρος της Πολιτείας ή αυτονομημένη διοίκηση; Θέλετε το σεβασμό του Κράτους Δικαίου ή αμφισβητείτε το Κράτος Δικαίου και θέλετε την κατάλυσή του;» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος απευθυνόμενος στην κ. Δούρου. Αναφερόμενος στη συστράτευσή της με τους 19 δημάρχους της χώρας που τίθενται κατά της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων ανέφερε: «Ηγείστε της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας ή είστε αρχηγός ατάκτων;»

 

Μαίνεται η αντιπαράθεση με το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα διαβιβάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όλα τα περιστατικά άρνησης εκ μέρους δήμων να πραγματοποιηθούν έλεγχοι για την μετατροπή συμβάσεων υπαλλήλων, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη.

Παράλληλα, μπλόκο σε όσους υπαλλήλους του Δημοσίου είχαν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά και τώρα σπεύδουν να παραιτηθούν, προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις, στήνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να θωρακιστεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ορίζεται ότι ουδείς μπορεί να αποχωρήσει εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με τα Νέα, μετά την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου των πιστοποιητικών διορισμού υπήρξαν -στο πρώτο 8μηνο του έτους- περίπου 150 αιτήσεις για οικειοθελείς παραιτήσεις υπαλλήλων, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν πλαστά δικαιολογητικά, τότε δεν θα ισχύει το αίτημα παραίτησης ή συνταξιοδότησης, αλλά θα γίνεται ανάκληση του διορισμού. Τέλος, καθιερώνεται αυτεπάγγελτος έλεγχος πριν από κάθε υπηρεσιακή μεταβολή, ακόμα και πριν από μετάταξη ή μεταφορά του υπαλλήλου σε άλλη θέση.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ