Εφημερίδα Κοινωνική

Άρειος Πάγος: Αυτό είναι το μεροκάματο για όσους δουλεύουν Κυριακές

 Breaking News

Άρειος Πάγος: Αυτό είναι το μεροκάματο για όσους δουλεύουν Κυριακές
08 Σεπτεμβρίου 2014

Αυξημένο μεροκάματο στο 75% δικαιούται να παίρνει ο εργαζόμενος που εργάζεται τις Κυριακές στον ιδιωτικό τομέα και εάν δεν πάρει το ρεπό του, τότε πρέπει να πάρει άλλο ένα μεροκάματο, δηλαδή το 1/25 του μισθού του.

Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος με την υπ” αριθμόν 437/2014 απόφασή του και υποχρέωσε κατασκευαστική εταιρεία να καταβάλλει σε οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου το ποσό των 5.487 ευρώ ως αμοιβή για την απασχόληση του τις Κυριακές.

Ο εργαζόμενος απολύθηκε το 2002, ωστόσο κατά την διάρκεια του εργασιακού του βίου στην εταιρία δούλευε και τις 57 Κυριακές του χρόνου χωρίς προσαύξηση μισθού όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία, αλλά και χωρίς ρεπό. Προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και δικαιώθηκε αφού το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι οι εργαζόμενοι τις Κυριακές ανεξάρτητα εάν η απασχόληση τους είναι νόμιμη ή παράνομη, δικαιούνται να λάβουν για κάθε Κυριακή προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους.

Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν χορηγείται από τον εργοδότη άλλη ημέρα της εβδομάδας αναπληρωματική ημέρα αναπαύσεως, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται επιπλέον και το 1/25 του μισθού ως απόδοση του αδικαιολόγητου πλουτισμού του εργοδότη.

Με άλλα λόγια ο εργαζόμενος στην περίπτωση αυτή δικαιούται ένα πρόσθετο ημερομίσθιο για κάθε Κυριακή κατά την οποία εργάστηκε χωρίς να λάβει αναπληρωματική ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ