Εφημερίδα Κοινωνική

Δυσβάσταχτη η φορολογία ακινήτων

 Breaking News

Δυσβάσταχτη η φορολογία ακινήτων
01 Αυγούστου 2014

Για δυσβάσταχτη φορολογία στα ακίνητα που θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με τον στόχο των 2,65 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για φέτος, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ «γενοκτονία» των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας.

Πάντως και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν τώρα ότι οι φόροι που θα βεβαιωθούν στα ακίνητα θα υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ, καθώς έχει υποεκτιμηθεί η αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων και συγκεκριμένα η επιφάνεια των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου εκτάσεων καθώς και η επιφάνεια των ημιυπαίθριων και αυθαίρετων χώρων που νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σχεδόν σε όλα τα ακίνητα χωρίς αφορολόγητο όριο.

Οι διορθώσεις

Σημειώνεται ότι έκλεισε η ηλεκτρονική πύλη για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ και ξεκίνησε η διαδικασία υπολογισμού του φόρου για κάθε φορολογούμενο. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα ταχυδρομηθούν στους ενδιαφερόμενους, αλλά θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Τaxisnet σταδιακά από αύριο, ενώ υπολογίζεται ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης θα ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου.

Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Αυγούστου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ παρέχεται έκπτωση 1,5%.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, όσοι ιδιοκτήτες δεν μπορέσουν να εξοφλήσουν τον φόρο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις εξής συνέπειες:

• Άρνηση χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

• Κατάσχεση τυχόν ενοικίων τους στα χέρια των ενοικιαστών τους.

• Κατάσχεση του περιεχομένου του τραπεζικού λογαριασμού τους.

• Εγγραφή κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας τους στο υποθηκοφυλακείο.

• Δημοσίευση προγράμματος και εκπλειστηριασμός των ακινήτων τους.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ