Εφημερίδα Κοινωνική

OHE: Η κατάρριψη του αεροσκάφους είναι πιθανώς έγκλημα πολέμου

 Breaking News

OHE: Η κατάρριψη του αεροσκάφους είναι πιθανώς έγκλημα πολέμου
28 Ιουλίου 2014

Η πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, το οποίο κατερρίφθη από πύραυλο σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες, μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου», δήλωσε σήμερα η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι.

«Αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεδομένων των συνθηκών μπορεί να αντιστοιχεί σε έγκλημα πολέμου», δηλώνει η Ναβί Πιλάι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

«Θα γίνουν τα πάντα» ώστε οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας, «όποιοι και αν είναι, να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Είναι επιτακτική η ανάγκη για τη διεξαγωγή μίας ταχείας, διεξοδικής , αποτελεσματικής και ανεξάρτητης έρευνας για το συμβάν», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Για την Κάρλα ντελ Πόντε, πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα, σήμερα μέλος της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: «Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου. Πρόκειται για αδιανόητη πολεμική ενέργεια, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι απολύτως αναγκαία η διεξαγωγή έρευνας και κυρίως η προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη», δήλωσε στο ελβετικό ραδιόφωνο.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ καταγγέλλει σε έκθεσή του τη χρησιμοποίηση, από τους φιλορώσους αυτονομιστές και από τις ουκρανικές δυνάμεις, βαρέων όπλων εντός των κατοικημένων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, 1.129 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.442 έχουν τραυματισθεί από τα μέσα του Απριλίου, δηλαδή από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του ουκρανικού στρατού, κατά τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ