Εφημερίδα Κοινωνική

Ένα στα τρία ελληνόπουλα είναι υπέρβαρο

 Breaking News

Ένα στα τρία ελληνόπουλα είναι υπέρβαρο
25 Ιουλίου 2014

Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τετράδα των χωρών όπου εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, αφού ένα στα τρία ελληνόπουλα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Οι υπόλοιπες χώρες με αυξημένα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας  είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Σλοβενία.

Παρά το γεγονός ότι ίσως μπορεί να εντοπιστεί αισθητή βελτίωση, σε σχέση με λίγα χρόνια πριν (44,5% των αγοριών και 37,7% των κοριτσιών στη χώρα ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής έρευνας «The ENERGY-Project»), το πρόβλημα παραμένει σοβαρό.

Μάλιστα, η έρευνα «The ENERGY-Project» έδειξε ότι τα παιδιά στην Ελλάδα υπολείπονται και στη σωματική άσκηση, αφού γυμνάζονται τις λιγότερες ώρες στην Ευρώπη σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, δηλαδή κάτω από 200 λεπτά την εβδομάδα. Παράλληλα, κοιμούνται τις λιγότερες ώρες (κάτω από εννέα ημερησίως) και παρακολουθούν τις περισσότερες ώρες τηλεόρασης (πάνω από δύο την ημέρα).

Έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Διατροφής και Επιδημιολογίας Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Κρήτης για την πρόληψη της παχυσαρκίας κατέδειξε ότι όσα παιδιά βλέπουν περισσότερο από τρεις ώρες τηλεόραση τις καθημερινές έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, περισσότερο σωματικό λίπος και κατά 74% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυξημένη περίμετρο μέσης.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μελέτη του διεθνούς περιοδικού International Journal of Obesity, σύμφωνα με την οποία παιδιά ηλικίας 4 ετών που βλέπουν 2,4 ώρες τηλεόραση την ημέρα προσλαμβάνουν 1.600 θερμίδες, ενώ όσα βλέπουν τις μισές ώρες παίρνουν 1.400. Οι 200 θερμίδες διαφορά μεταφράζονται σε επιπλέον σωματικό βάρος 5 περίπου κιλών ετησίως.

Ο μόνος τρόπος, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι ο συνδυασμός καθημερινής σωματικής άσκησης που μπορεί να συνδυαστεί με παιχνίδι διάρκειας δύο ωρών ημερησίως, ισορροπημένης διατροφής και οκτώ με εννέα ώρες ύπνου.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ