Εφημερίδα Κοινωνική

Χρ. Πάλλης

 Breaking News

Χρ. Πάλλης
25 Ιουλίου 2014

Χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση για να γίνει ο Πειραιάς δημοφιλής τουριστικός προορισμός

 Όλο και πιο πολλά είναι τα δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό που επισημαίνουν την αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας και την αύξηση διακίνησης των επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά. Για να μάθουμε περισσότερα, για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, όπως συνηθίζεται να αποκαλούν τον τουρισμό, μιλήσαμε με τον κατ εξοχήν αρμόδιο, τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, Δρ. Χρήστο Πάλλη για να μάθουμε πως έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής ο στόχος αυτός αλλά και τα γενικότερα σχέδια του οργανισμού για τον Πειραιά και τον Αργοσαρωνικό.

 1. Στις αρχές του καλοκαιριού, η χώρα μας αναδείχτηκε πρώτη με πάνω από 400 ακτές και 10 μαρίνες με «Γαλάζια Σημαία» για το 2014. Τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτό και με ποιον τρόπο η αξιολόγηση αυτή μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τον ΕΟΤ, ώστε η χώρα να προβληθεί περισσότερο και να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών;

Με τις «γαλάζιες σημαίες» πιστοποιείται η αειφόρος πράσινη πολιτική και η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση του τόπου μας. Η ποιότητα του ελληνικού τουρισμού κατοχυρώνεται με «σφραγίδα ποιότητας» μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης και βεβαίως της κορυφαίας θέσης που κατακτά η χώρα μας. Στόχος μας είναι η εξάπλωσή των γαλάζιων σημαιών, ώστε η Ελλάδα και οι τουριστικοί προορισμοί μας να συνεχίσουν να υπηρετούν τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

 2. Πρόσφατα, μαζί με την Υπ. Τουρισμού, κα Κεφαλογιάννη, παρουσιάσατε την πιστοποίηση ACCESSIBILITY PASS. Τι είναι αυτό και πως αναβαθμίζει ποιοτικά τα ελληνικά ξενοδοχεία;

Η εκδήλωση «Accessibility pass», αφορά στην πιστοποίηση που δίνεται σε ξενοδοχεία που παρέχουν διευκολύνσεις πρόσβασης στα άτομα με ειδικές ικανότητες.

Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει το σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε όλοι στα άτομα με αναπηρία και βεβαίως αποτελεί θέμα που κατέχει ξεχωριστή θέση στο εθνικό σχέδιο τουρισμού. Είναι υποχρέωση όλων μας, να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη πρόσβαση των συνανθρώπων μας στις διακοπές, στην ψυχαγωγία, στη γνωριμία με τις ομορφιές και τα χρώματα της Ελλάδας, καθώς με την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων αποκαλύπτουμε το «ανθρώπινο πρόσωπο» της χώρας μας.

 3. Στις 30 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του κοινωνικού τουρισμού από τον ΕΟΤ. Πόσο σημαντικές είναι τέτοιες κινήσεις για να στηριχτεί ο εγχώριος τουρισμός;

Η ενεργοποίηση και υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού. Με τις δράσεις του κοινωνικού τουρισμού τονώνεται ο εσωτερικός τουρισμός, καθώς εξασφαλίζονται διακοπές χαμηλού κόστους σε κοινωνικές ομάδες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, ενώ παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος ενισχύεται καθοριστικά η ρευστότητας της αγοράς, εξασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η επιβίωση των συνδεόμενων με τον τουρισμό επιχειρήσεων.

 4. Γενικότερα, επικρατεί η άποψη ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας φορούν το ειδικό βραχιολάκι των ξενοδοχείων και δεν καταναλώνουν τίποτα περισσότερο από αυτά που έχουν ήδη προπληρώσει κλείνοντας τις διακοπές τους. Κατά πόσο ισχύει αυτό;

Η Ελλάδα παρέχει ποικιλία επιλογών στον τρόπο που επιλέγει κανείς να ταξιδέψει. Το σίγουρο είναι ότι η διεθνής τουριστική τάση απομακρύνεται από τον μαζικό τουρισμό και πλέον διαμορφώνεται η ανάγκη για διεύρυνση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Οι ταξιδιώτες, σήμερα, αναζητούν πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες σε συνδυασμό με προσωποποιημένες τουριστικές υπηρεσίες. Σε αυτή τη διεθνή τάση ανταποκρινόμαστε και εξειδικεύουμε το τουριστικό προϊόν με την ανάδειξη ειδικών μορφών τουρισμού που παρέχουν εμπειρίες, εικόνες, χρώματα, γεύσεις του τόπου μας.

 5. Πως θα μπορούσε ο Πειραιάς να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό;

Αρχικά θα πρέπει να σχεδιασθεί και να ενισχυθεί το προφίλ του Πειραιά ως τουριστικού προορισμού, τονίζοντας τις πτυχές που καθιστούν την πόλη διαφορετική. Παράλληλα θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές της πόλης, προκειμένου να καταστεί υλοποιήσιμη η ιδέα της τουριστικής ανάπτυξης.

Όλοι οι θεσμικοί φορείς θα πρέπει να έλθουν σε συνεννόηση και να καταθέσουν προτάσεις για τον καθορισμό της τουριστικής δραστηριότητας, το μοντέλο του τουρισμού που θέλουμε για τον Πειραιά και τη ρύθμιση της ανάπτυξης του τουρισμού μέσα σε ένα πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να καθορίζει τους μελλοντικούς στόχους και τις δράσεις, με μετρήσιμους στόχους σε χρόνο.

Για την τουριστική προώθηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του Πειραιά θα πρέπει να αξιοποιηθούν εικόνες και να αντλήσουμε περιεχόμενο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης μας. Η αγορά του Πειραιά, η ναυτοσύνη, η κρουαζιέρα, ο πολιτισμός, η γαστρονομία είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Η διαδικασία branding για την πόλη του Πειραιά, δεν έχει απλώς σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών, αλλά πολύ περισσότερο η σύνδεση της κοινής γνώμης με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του.

Το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης του Πειραιά συνδέεται άρρηκτα με την τουριστική προβολή και όλοι οι φορείς απαιτείται να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο τελικός στόχος είναι ο τουρισμός να αποτελέσει παράγοντα ευημερίας για την πόλη.

 6. Πειραιάς: το μεγάλο λιμάνι της χώρας. Τι σημαίνει η κρουαζιέρα για τον Πειραιά;

Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί έναν πολύ σημαντικό και ελκυστικό προορισμό κρουαζιερόπλοιων στη Μεσόγειο. Είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας διαχέει τα οφέλη της σε ολόκληρη την εθνική οικονομία, καθώς δημιουργεί παράπλευρες θέσεις εργασίας και ενισχύει το τουριστικό συνάλλαγμα. Και βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα του οίκου μας. Ειδικά για την πόλη του Πειραιά, τα οφέλη μπορεί να είναι άμεσα, εφόσον αξιοποιήσουμε σωστά τα πλεονεκτήματα της κρουαζιέρας.

Η κρουαζιέρα εντάσσεται στον θαλάσσιο τουρισμό που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η χώρα μας αλλά και ο Αργοσαρωνικός συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να υποστηρίξουν την ειδική αυτή μορφή τουρισμού. Το απαράμιλλο φυσικό κάλος, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, η εναλλαγή των τοπίων στις χιλιάδες των χιλιομέτρων ακτογραμμής, οι ήρεμες θάλασσες, η πληθώρα νησιών και η ηλιοφάνεια αποτελούν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της. Για όλους αυτούς τους λόγους η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού και ο Πειραιάς αφετηρία της κρουαζιέρας και του yachting.

Οι πόλεις που αναπτύσσουν υποδομές υποστηρικτικές του θαλάσσιου τουρισμού, μπορούν να αναδειχθούν σε πολυθεματικούς προορισμούς και αυτό γιατί κάθε πόλη μπορεί να αναδείξει επιπλέον και άλλες ειδικές μορφές τουρισμού όπως είναι ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και ο τουρισμός υπαίθρου.

Σε αυτή τη βάση μπορεί να σχεδιαστούν πολλές τουριστικές υπηρεσίες, καθώς και να αναπτυχθούν ειδικές υπηρεσίες ενημέρωσης με διαθέσιμες επιλογές μετακίνησης των επισκεπτών που καταφθάνουν στον προορισμό και να συνδεθούν τα σημεία ενδιαφέροντος μέσα από ευέλικτες διαδρομές στην πόλη.

Μια πρόταση μπορεί να είναι οι πολιτιστικές διαδρομές της πόλης του Πειραιά. Ο πολιτισμός πέραν των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών ενός τόπου, αποτελεί μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο και ως εκ τούτου συνιστά πρωταρχικό στοιχείο για τη διαφοροποίησή του από άλλους. Η πόλη μας, ενδεικτικά και μόνο, διαθέτει ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο, τα σωζόμενα και καλά διατηρημένα αρχαία τείχη, το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Δημοτικό Θέατρο αλλά και το εκπληκτικής ατμόσφαιρας Βεάκειο Θέατρο. Η πληθώρα των σημείων που έχουν αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, αποτελούν πρόκληση-πρόσκληση για τους επισκέπτες που επιθυμούν γνωρίσουν τον πλούσιο αρχαίο πολιτισμό μας αλλά και να παρακολουθήσουν υψηλής ποιότητας και αισθητικής καλλιτεχνικά δρώμενα, φεστιβάλ, εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλες διοργανώσεις.

 7. Επίσης διαθέτουμε εκπληκτικούς προορισμούς στον Αργοσαρωνικό. Τι σημαίνει για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών η τουριστική τους ανάπτυξη;

Προανέφερα ότι η διεθνής τουριστική τάση αναζητά την ταξιδιωτική εμπειρία, τη διαφοροποίηση του προϊόντος, την εξειδίκευση και τα χαρακτηριστικά των νησιών του Αργοσαρωνικού μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη ό,τι αναζητά.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Σαρωνικού συνδυάζει τη μικρή απόσταση από την πόλη με σπουδαία τοπία, μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αρχοντικά σπίτια, γραφικούς οικισμούς και θαυμάσιες παραλίες. Το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς ο Αργοσαρωνικός μπορεί να υποστηρίξει, ενδεικτικά, μορφές όπως είναι ο θαλάσσιος, ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός, ο περιπατητικός, ο αθλητικός και ο ιστορικός τουρισμός

Πλεονέκτημα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι η δυνατότητα να προσελκύουν επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σταθερή πηγή εσόδων και απασχόλησης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο τουρισμός θα αποτελέσει πηγή εσόδων σε ετήσια πλέον βάση, άρα δημιουργία τουριστικών επενδύσεων. Οι νέες επενδύσεις θα δώσουν ανάσα στην τουριστική επιχείρηση και αύξηση της απασχόλησης των εργαζομένων.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού διαχέει τα οφέλη της σε ολόκληρη την οικονομία, γιατί δημιουργεί συνέργειες με άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας, όπως η πρωτογενής παραγωγή. Σε κάθε νησί μπορεί να αξιοποιηθεί η παραγωγή των τοπικών προϊόντων με διπλό σκοπό, αφενός να ενισχυθεί ο τοπικός παραγωγός, αφετέρου να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες μας να γευτούν ποιοτικά και μοναδικά προϊόντα από την πατρίδα μας.

 8. Θα μας κάνετε μία γενική αποτίμηση της μέχρι τώρα τουριστικής σεζόν;

Το 2014 ξεκίνησε δυναμικά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση 27,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 252 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 194 εκατ. ευρώ το 2013. Η αύξηση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί αφορά τους πρώτους μήνες του έτους και όχι την κύρια τουριστική περίοδο. Μέχρι τώρα, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις, για αφίξεις περισσότερων από 20 εκατομμυρίων τουριστών συνυπολογιζομένων της κρουαζιέρας και για έσοδα ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ