Εφημερίδα Κοινωνική

Αρμενική Νεολαία Ελλάδος – Όταν οι νέοι διατηρούν ζωντανή την παράδοση

 Breaking News

Αρμενική Νεολαία Ελλάδος – Όταν οι νέοι διατηρούν ζωντανή την παράδοση
22 Ιουλίου 2014

Από τη Μαρία-Ελένη Τσίνου

Ένα καλοκαιρινό βράδυ βρεθήκαμε στην ταράτσα του Αρμενικού Πολιτιστικού Κέντρου «Ζαβαριάν» στη Νίκαια. Εκεί, μας υποδέχθηκαν τα μέλη της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος και μας μίλησαν για την ιστορία τους, την προσπάθειά τους να διατηρήσουν ζωντανή την αρμενική παροικία, αλλά και τις δράσεις που γίνονται κατά καιρούς σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο με κεντρικό θέμα –φυσικά- την 1η Γενοκτονία του 20ού αιώνα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία και τα 100 χρόνια από αυτήν.

 

 «Για κάθε έναν Αρμένιο που ξεχνά τη Γενοκτονία, δίνεται το δικαίωμα σε κάποιον να σκεφτεί και να πράξει μια Γενοκτονία…»


«Για κάθε έναν Αρμένιο που ξεχνά τη Γενοκτονία, δίνεται το δικαίωμα σε κάποιον να σκεφτεί και να πράξει μια Γενοκτονία…»

ΙΣΤΟΡΙΚΑ…

Η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος ιδρύθηκε το 1949. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που μας ανέφερε ο Πρόεδρος για την Ένωση Αρμενίων Εφήβων, Χ. Σπαρταλιάν, όπως και οι περισσότερες κοινότητες της αρμενικής διασποράς, η κοινότητα της Αθήνας ιδρύθηκε ουσιαστικά το 1922, με την έλευση των Αρμενίων προσφύγων – που διασώθηκαν από την γενοκτονία του 1915 -, μαζί με τους Έλληνες, μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων, πολύ γρήγορα δημιουργήθηκαν φορείς και σύλλογοι και η κοινότητα απέκτησε οργανωτική δομή.. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος.

Πρωταρχικό μέλημα των προσφύγων, που εγκαταστάθηκαν βασικά σε δύο περιοχές, την Κοκκινιά – σημερινή Νίκαια- και το Δουργούτι, ήταν η ίδρυση εκκλησίας, σχολείου και λέσχης στις δύο περιοχές, για να μπορούν στοιχειωδώς να διατηρήσουν την αρμενική τους συνείδηση… Λίγα χρόνια αργότερα απέκτησαν και καθημερινή εφημερίδα, που εκδίδεται μέχρι σήμερα.

 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Σύμφωνα με τα μέλη της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, οι ενώσεις αποτελούν πυρήνα έλξης για τα μέλη της παροικίας, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άτομα που δεν ανήκουν σε αυτή.

«Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την αρμενικότητα μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι νέοι. «Είμαστε 10 εκατομμύρια συνολικά, σε Αρμενία και διασπορά». Για μας που ζούμε στην Ελλάδα, είναι ταυτόχρονα εύκολο και δύσκολο να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, καθώς είναι πολλές οι ιστορικές και πολιτισμικές ομοιότητες που μας συνδέουν με τους Έλληνες, ιστορία, θρησκεία, το βίωμα της προσφυγιάς, η νοοτροπία, οι συνήθειές μας… και θεωρούμε ο ένας τον άλλον «αδέλφια» και από την άλλη η μεγάλη πρόκληση είναι να διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη γλώσσα του λαού μας!»

«Οι Αρμένιοι έχουν μια επιμονή με τη διαφορετικότητα.», σχολιάζουν τα μέλη με ενθουσιασμό. «Δηλαδή θέλουν να έχουν τα πάντα με τον αρμένικο τρόπο. Δέχονται το καινούριο, το υιοθετούν και το «αρμενοποιούν» προσαρμόζοντας το στη νοοτροπία τους.»

Μια από τις αρχές της αρμενικής παροικίας είναι να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις . Ενδεικτικό παράδειγμα, το Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ζαβαριάν» στη Νίκαια, το οποίο μαζί με την εκκλησία ήταν από τις πρώτες εστίες που ίδρυσαν οι πρόσφυγες και δεκαετίες αργότερα ανεγέρθηκε το νέο κτίριο, με τη συνεισφορά Αρμενίων από το υστέρημα τους.

Tο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ζαβαριάν» στη Νίκαια

Tο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ζαβαριάν» στη Νίκαια

Συνεχίζοντας την ενδιαφέρουσα κουβέντα μας, τα μέλη αναφέρουν: «Η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος θέλει να εμφυσήσει στους νέους την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα και την εθνική συνείδηση. Να νιώθουν οι νέοι μας ότι επιπλέον έχουν και το αρμένικο στοιχείο μέσα τους. Και θεωρώ ότι γενικά το έχουμε πετύχει. Προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε για τα θέματα που αφορούν την Αρμενία, προσπαθούμε να μιλάμε αρμενικά στις συνεδριάσεις μας για να διατηρήσουμε την γλώσσα μας και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά μας χαρακτηριστικά. Προσπαθούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων για να μείνουν κοντά μας. Η Νεολαία είναι σαν ένα «φυτώριο» για συμμετοχή μετέπειτα σε άλλες δραστηριότητες της κοινότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η συνοχή και η συνέχεια της παροικίας.»

 

ΔΡΑΣΕΙΣ και ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 Οι προκλητικές δηλώσεις του Αζέρου πρέσβη και η συναυλία των Αζέρων

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στο Βήμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, περιελάμβαναν πολλές ιστορικές ανακρίβειες και ψεύδη. Σε επιστολή της προς την εφημερίδα επισημαίνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν συστηματικά καταστρέφει αρμενικά ιστορικά μνημεία που βρίσκονται τώρα στη επικράτειά του – ισοπέδωση του μεσαιωνικού νεκροταφείου της Τζούλφα κλπ – , διαστρεβλώνει την ιστορία παρουσιάζοντας ως αζερικά ιστορικά αρμενικά εδάφη και εκτοξεύει απειλές εναντίον της Αρμενίας. Σημειωτέον ότι, η διένεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν αφορά στην ιστορική αρμενική επαρχία του Ορεινού Καραμπάγ, οι Αρμένιοι κάτοικοι της οποίας αγωνίστηκαν και ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τους Αζέρους και παλεύουν τώρα για τη διεθνή τους αναγνώριση.

Λίγες μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε συναυλία της κρατικής ορχήστρας δωματίου του Αζερμπαϊτζάν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με ελεύθερη είσοδο, όπου είχαν προσκληθεί αντιπροσωπείες ξένων πρεσβειών, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων, κοινωνικών ομάδων και απλοί πολίτες. Η Αρμενική Νεολαία Ελλάδας βρέθηκε εκεί, για να καταγγείλει στον Ελληνικό λαό την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν, ενάντια στον Αρμενικό λαό. Η πρωτοβουλία της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας να ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Από το κεντρικό συμβούλιο της Νεολαίας (Νοέμβριος 2013)

Από το κεντρικό συμβούλιο της Νεολαίας (Νοέμβριος 2013)

 

Η Γενοκτονία και η 100η επέτειος

Το προσεχές έτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, και ήδη έχουν δρομολογηθεί εκδηλώσεις ενημερωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Για τα μέλη της Νεολαίας, η εκατονταετηρίδα είναι μία …επέτειος. Δεν περιμένουν να αναγνωριστεί λόγω της επετείου η Γενοκτονία και θεωρούν πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν για τον «κοινό πόνο» ήταν απλά μια υποκριτική διπλωματική κίνηση.

«Κορύφωση της δράσης μας είναι οι εκδηλώσεις κάθε Απρίλη – επέτειο της γενοκτονίας – και η πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία. Του χρόνου με αφορμή τα 100 χρόνια – μεταξύ άλλων – η Νεολαία μας θα προσπαθήσει να οργανώσει δενδροφύτευση. Θέλουμε να εμπλέξουμε όσο γίνεται περισσότερο τους Έλληνες φίλους μας, ώστε να έχουν εξωστρέφεια οι ενέργειες μας. Οι δράσεις που γίνονται από τη Νεολαία στέλνουν ένα μήνυμα, δηλώνουν τη συνέχεια, δηλώνουν την πορεία στο μέλλον. Πιστεύουμε στο δίκαιο των αιτημάτων μας, πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα έγκλημα εναντίον του λαού μας η τιμωρία του οποίου εκκρεμεί ακόμα! Και το έγκλημα αυτό δεν αφορά μόνο εμάς. Πρέπει να καταδικαστεί ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Όποιος το έχει διαπράξει στο παρελθόν να τιμωρηθεί παραδειγματικά και να λειτουργήσει αποτρεπτικά για το μέλλον . Η γενοκτονία μετριέται σύμφωνα με την πρόθεση όχι με το αποτέλεσμα και θα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι των συζητήσεων. Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και αυτό προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο.»

as

unnamed (1)

Το εκθεσιακό περίπτερο της Νεολαίας στο Σύνταγμα (Απρίλιος 2014) για την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας

  «Είμαστε σαν οικογένεια…»

Το καλοκαίρι, όμως, δεν είναι μόνο περίοδος οργάνωσης και σχεδιασμού, αλλά και περίοδος χαλάρωσης . Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών προγραμματίζεται η κατασκήνωση των Αρμενίων Εφήβων –με περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα-και της Νεολαίας.

«Όνειρο μας είναι να μπορέσουν να δημιουργηθούν κι άλλες υποδομές ώστε να πραγματοποιούνται κι άλλες δραστηριότητες. Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μας ενώνουν, γιατί είμαστε σαν οικογένεια. Το δέσιμο με όλα τα παιδιά είναι ιδιαίτερο. Είναι κάτι που σε τραβάει γιατί σε ενώνει η καταγωγή σου. Δεν είναι ένα χόμπι . Είναι μέρος της οντότητας σου, θες να το διατηρήσεις και να το συνεχίζεις», μας λένε τα μέλη, καθώς η κουβέντα μας φτάνει προς το τέλος και αφού μας ταξίδεψαν με όσα μας είπαν στο χώρο και στο χρόνο…

«Προϋπόθεση για να θες να προσφέρεις είναι να βγαίνει από μέσα σου, να σε γεμίζει, να το αισθάνεσαι δικό σου και αυτό θέλουμε να μεταδώσουμε στα νέα παιδιά». Με τον ενθουσιασμό και την όρεξη που όλοι τους διαθέτουν, είμαστε σίγουροι ότι θα το καταφέρουν…

 unnamed


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ