Εφημερίδα Κοινωνική

Από τη ραστώνη, στο τιμόνι…

 Breaking News

Από τη ραστώνη, στο τιμόνι…
16 Ιουλίου 2014

Τα ανοιχτά θέματα του Πειραιά και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Γιάννης Μώραλης

 *του Κώστα Παναγιωτάκη

 Ο Πειραιάς φόρεσε τα καλοκαιρινά του και τίποτα στην πόλη δεν θυμίζει τους προηγούμενους μήνες με το έντονο προεκλογικό και μετεκλογικό παρασκήνιο.

Οι ρυθμοί έχουν πέσει, τα δημοτικά συμβούλια διεξάγονται με το ζόρι και όλοι βρίσκονται σε θερινή ραστώνη με το μυαλό κυρίως στις διακοπές, αλλά και τον Σεπτέμβρη, μήνα κατά τον οποίο θα αναλάβει καθήκοντα η νέα διοίκηση της πόλης.

Είναι μια περίοδος χαλαρή αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνη.

Το «κενό εξουσίας» που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Πειραιά, δεδομένου ότι η απερχόμενη δημοτική Αρχή λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο, αφήνει ανοιχτό πεδίο για ανατροπές…

Το είδαμε ξεκάθαρα με το θέμα της μεταφοράς των Δικαστηρίων.

Η κυβέρνηση «χτύπησε» του Πειραιά εκεί που πονούσε. Ο απόλυτος αιφνιδιασμός, την κατάλληλη στιγμή!

Σαν να ήταν όλα προσχεδιασμένα, ακόμη και η παραμονή του Χ. Αθανασίου στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης στον ανασχηματισμό.

Το ενθαρρυντικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο Πειραιάς έχει ακόμη σφυγμό, κυρίως εξαιτίας των προσπαθειών του Δικηγορικού Συλλόγου.

Τι γίνεται όμως με τα άλλα «ανοιχτά» ζητήματα του Πειραιά;

Τις διεκδικήσεις από τον ΟΛΠ, την Παγόδα, το μουσείο Αθλητικής Ιστορίας στη βίλα Ζαχαρίου, τα ακίνητα που μπαινοβγαίνουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, το Τραμ, το ΤΑΙΠΕΔ, τους «επενδυτές» της Μαρίνας Ζέας, το μουσείο Ρεμπέτικου στον Άγιο Διονύσιο, τους ποδηλατόδρομους, τον μεγάλο παιδότοπο στο ΣΕΦ, την ανάπλαση της Πειραϊκής και της παλαιάς Τρούμπας, την κατασκευή του παλιού Ρολογιού κ.α.;

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος έλεγε πολλά και έταζε ακόμη περισσότερα, τα οποία καλώς ή κακώς καταγράφηκαν στη συνείδηση των Πειραιωτών.

Έτσι, με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης θα πρέπει –εκτός από το να βάλει τις βάσεις του δικού του προγράμματος – να καταρρίψει και το «μύθο» του Β. Μιχαλολιάκου χωρίς να μεταφέρει στον εαυτό του το πολιτικό κόστος.

Επιπλέον, ο νέος δήμαρχος θα κληθεί ή να προσγειώσει τους Πειραιώτες στην πραγματικότητα, ή να συνεχίσει -χειροπιαστά όμως αυτή τη φορά- να συντηρεί την προσδοκία εκείνη που λέει: «Βάλαμε στο τιμόνι του Δήμου Ολυμπιακό και Μαρινάκη, γιατί έχουν λεφτά για έργα!».

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Γιάννης Μώραλης θα πρέπει μόνος του να κρατήσει τις ισορροπίες της παράταξης του που ήδη πληροφορούμαστε πως αντιμετωπίζει «τρικυμία» στο μοίρασμα ρόλων και αρμοδιοτήτων.

Στην πλατεία Κοραή λένε ότι χωρίς τις «πλάτες» Μαρινάκη-Κόκκαλη, ο νέος δήμαρχος θα είναι περισσότερο ευάλωτος σε ενδοπαραταξιακές αντεγκλήσεις ενώ αίνιγμα εξακολουθεί να παραμένει ο ρόλος του Χρήστου Αγραπίδη, αν δηλαδή θα έχει χρέη «συντονιστή» ή απλού συμβούλου…

Γεγονός είναι ότι η σύνθεση της παράταξης του Γιάννη Μώραλη έχει πολλούς αστέρες, πολλούς «ανερχόμενους» αστέρες αλλά και κάποιες «παλιές καραβάνες» που δεν θα τους χαροποιήσει ιδιαίτερα να περιοριστούν σε ρόλο κομπάρσου.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και με την μέλλουσα αντιπολίτευση, δηλαδή την παράταξη «ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ», που… αρχηγού -πιθανόν- απόντος και χωρίς την πίεση των «καρεκλών», θα κληθεί να βρει τις δικές της ισορροπίες.

Το σίγουρο είναι ότι η νέα διοίκηση του Δήμου θα χρειαστεί πίστωση χρόνου για να βρει τα πατήματά της.

Οι Πειραιώτες έχουν αποδείξει κατά το παρελθόν, ότι δίνουν ευκαιρίες…

Θυμόμαστε εκείνους που έλεγαν κάποτε πόσο καλός δήμαρχος θα ήταν ο Φασούλας ή πόσο μοιάζει ο Μιχαλολιάκος στον Σκυλίτση.

Όταν αργότερα διαψεύστηκαν έγιναν οι μεγαλύτεροι εχθροί τους!

Έτσι λειτουργούν οι Πειραιώτες. Σου αφήνουν ανοιχτό ορίζοντα αλλά αν τους απογοητεύσεις, σε τελειώνουν.

Κακά τα ψέματα, οι πολίτες ζητούν λύσεις, πρωτίστως σε θέματα της καθημερινότητάς τους (την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, τους ελεύθερους χώρους, το πράσινο, τις παιδικές χαρές, τα δημοτικά τέλη). Όλα τα υπόλοιπα απλώς… «καλοδεχούμενα». Δεν θα χάσουν και τον ύπνο τους δηλαδή αν ο Πειραιάς γίνει ή όχι Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας ή Πρωτεύουσα Πολιτισμού.

Πρωτίστως, ο Γιάννης Μώραλης θα πρέπει να παραδειγματιστεί από τα λάθη Μιχαλολιάκου, ο οποίος προέτασσε το όραμα έναντι των καθημερινών προβλημάτων και μετέπειτα, να αφήσει το δικό του στίγμα πολιτικής στον Πειραιά.

Ευχόμαστε τα καλύτερα και σε αυτόν και στην ομάδα του.

Ο Πειραιάς αξίζει να έχει έναν δυνατό και ικανό δήμαρχο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ