Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ στο Ειρηνοδικείο της Νίκαιας – Οικογένεια απαλλάχθηκε από τα δυσβάσταχτα χρέη της σε Τράπεζες

 Breaking News

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ στο Ειρηνοδικείο της Νίκαιας – Οικογένεια απαλλάχθηκε από τα δυσβάσταχτα χρέη της σε Τράπεζες
16 Ιουνίου 2014

Απόφαση-σταθμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο Νίκαιας για ένα «υπερχρεωμένο» ζευγάρι -γονείς δύο ανήλικων παιδιών- οι οποίοι είχαν συνολική οφειλή ύψους 278.700 ευρώ περίπου σε έξι διαφορετικές τράπεζες.

Με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Νίκαιας, το ζευγάρι απαλλάσσεται από χρέη ύψους τουλάχιστον 200.000 ευρώ, ενώ αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, θα καταβάλλουν το ποσό των 150€ για τα επόμενα 5 χρόνια. Πρόκειται δηλαδή για κούρεμα των χρεών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι οι αιτούντες έχουν περιέλθει χωρίς δική τους υπαιτιότητα σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, ενώ η οικονομική τους κατάσταση δεν έχει προοπτική βελτίωσης.

Ειδικότερα, οι δύο σύζυγοι είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι – ο ένας εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου, που είναι αβέβαιο εάν ανανεωθεί στο τέλος του χρόνου- και το συνολικό εισόδημά τους προσδιορίζεται περίπου στα 1.550 ευρώ.

Το δικαστήριο έκρινε, όπως προκύπτει και από την απόφαση, ότι για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών της πολυμελούς οικογένειας χρειάζονται μηνιαίως 1.400 ευρώ και ως εκ τούτου το ποσό που απομένει από το εισόδημά τους θα πρέπει να διατεθεί για την πληρωμή δόσεων.

«Ο υπερβολικός δανεισμός οφειλόμενος σε κακό υπολογισμό των κακών δυνατοτήτων του πιστούχου δεν αποτελεί στοιχείο δόλου, ο οποίος άλλωστε δεν αποδείχθηκε», φαίνεται να είναι το σκεπτικό της απόφασης του Ειρηνοδικείου, όπως μας εξήγησε στην μεταξύ μας επικοινωνία ο συνήγορος της οικογένειας κ. Μιχάλης Δαβάκης.

«Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Νίκαιας επέφερε μεγάλη ανακούφιση στο ζευγάρι που πλέον μπορεί να προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον», μας δήλωσε σχετικά με το πώς αντέδρασε η οικογένεια στο άκουσμα της απόφασης ενώ μας εξήγησε πως αυτή η απόφαση ανοίγει πραγματικά το δρόμο για άλλες παρόμοιες.

Η προσφυγή της οικογένειας στηρίχτηκε στον γνωστό ως νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο κ. Δαβάκης, μας εξήγησε ότι ο κάθε δανειολήπτης ( μόνο φυσικό πρόσωπο), μπορεί να προσφύγει στο νόμο αυτό για να ρυθμίσει το δάνειο του, αφού έχει επέλθει σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων του στα πιστωτικά ιδρύματα. Την στιγμή που γίνεται η προσφυγή στα ένδικα μέσα, εννοείται πως οι τόκοι παγώνουν, γεγονός πολύ ευνοϊκό για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, των οποίων τα επιτόκια είναι εκ των πραγμάτων απαγορευτικά. Αναφορικά με τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, την στιγμή της προσφυγής, ο καταναλωτής σταματάει να κατακλύζεται από τυχόν διαταγές πληρωμών ή ακόμα και από κατασχέσεις ενώ περίπου ένα χρόνο μετά την προσφυγή εκδίδεται μια προσωρινή διαταγή από το δικαστήριο μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης.

«Για τις υποθέσεις που η προσφυγή γίνεται αυτό το διάστημα, η τελική δίκη ορίζεται το 2025», μας είπε ο κ. Δαβάκης. Μπορεί να φαίνεται μεγάλο το διάστημα αυτό, όμως όπως μας είπε η εξήγηση είναι λογική, αφού όπως μας είπε « ο κόσμος δεν ενημερώνεται σωστά σχετικά με την προσφυγή στο νόμο αυτό. Ναι μεν μπορούν να προσφύγουν όλοι, ανεξάρτητα το χρηματικό ποσό που χρωστούν, αλλά με τη βασική προϋπόθεση ότι είναι φυσικά πρόσωπα. Πολλές επιχειρήσεις για παράδειγμα προσφεύγουν στον νόμο, και η αίτησή τους απορρίπτεται. Όμως αυτό καθυστερεί τη διαδικασία για αυτούς που μπορούν να ωφεληθούν.»

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ