Εφημερίδα Κοινωνική

Απάντηση του Θοδωρή Δρίτσα στο «ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ» του Μητροπολίτη Πειραιά

 Breaking News

Απάντηση του Θοδωρή Δρίτσα στο «ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ» του Μητροπολίτη Πειραιά
02 Ιουνίου 2014

Δεν άργησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά να σχολιάσει την «επίθεση» που εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης προς το συνδυασμό ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ. Σε ανακοίνωση-απάντηση προς τον Μητροπολίτη, ο κ. Δρίτσας τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής: Οργισμένος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιά, προχωρεί σε υποτιμητικές κατηγορίες εναντίον μας, καταλήγοντας στην ατεκμηρίωτη υποβάθμιση πολύ σοβαρών πραγματικών περιστατικών, τα οποία εμείς είχαμε καταγγείλει. Όμως, Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Το πρώτο περιστατικό συνέβη την Παρασκευή 16 Μαΐου στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στα Καμίνια, στο υπόγειο της οποίας μοιράζονταν τρόφιμα σε σακούλες που περιείχαν ψηφοδέλτια του συνδυασμού Μώραλη. Αμέσως έκανα επείγουσα έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Το δεύτερο περιστατικό, το οποίο επίσης υποβαθμίζει – ως μη όφειλε – ο σεβαστός ιεράρχης, το καταγγείλαμε όπως είχαμε υποχρέωση, την ημέρα των εκλογών με το παρακάτω δελτίο τύπου: «Από το πρωί καταγγείλαμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά δεκάδες περιστατικά ανοικτής παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας από οργανωμένα συνεργεία του συνδυασμού Μώραλη. Έξω από σχολικά συγκροτήματα στα οποία λειτουργούν εκλογικά τμήματα, τα συνεργεία αυτά πλησιάζουν πολίτες και τους προτείνουν ψηφοδέλτια του συνδυασμού τους – και μάλιστα πολλές φορές σταυρωμένα. Σημειώνουμε επίσης ότι έχουμε καταγγελίες πολιτών σύμφωνα με τις οποίες σε Ιερό Ναό της πόλης ο ιερέας, μετά το τέλος της λειτουργίας, απευθυνόμενος στους εκκλησιαζόμενους έπλεξε το εγκώμιο του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη».

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεχτήκαμε αναρίθμητες επώνυμες καταγγελίες πολιτών του Πειραιά. Δημοσιοποιήσαμε μόνο τις δύο εξ αυτών, οι οποίες αναφέρονται παραπάνω, γιατί μόνο αυτές τις δύο επιβεβαιώσαμε με αυτοπρόσωπη παρουσία και μαρτυρία μελών του συνδυασμού μας.

Τα ερωτήματα είναι προφανή και παραμένουν αναπάντητα:

α) Δεν θα μπορούσε ο Σεβασμιότατος στις 16.5.2014 να ανταποκριθεί στην επείγουσα έκκλησή μου, να μου ζητήσει στοιχεία τεκμηρίωσης της καταγγελίας μου για όσα συνέβαιναν στον Άγιο Ελευθέριο και, εφόσον του έδινα τεκμήρια, να παρέμβει για να σταματήσει αυτή την «άγρια οικειοποίηση θρησκευτικού συναισθήματος» από τον συνδυασμό Μώραλη – Μαρινάκη – Κόκκαλη;

β) Δεν θα μπορούσε ο Σεβασμιότατος στις 18.5.2014 να μου ζητήσει εξηγήσεις για όσα συνέβαιναν στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς και να παρέμβει αρμοδίως;

Όσο για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και της Μητρόπολης Πειραιά φυσικά και το αναγνωρίζουμε και ποτέ δεν επιχειρήσαμε να το υποβαθμίσουμε. Δεν κατανοούμε βέβαια με τον ίδιο τρόπο την αναφορά ότι το Σύνταγμά μας τουλάχιστον αναγνωρίζει την Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος ως βασικό κοινωνικό εταίρο της Πολιτείας, θα ήμασταν μάλιστα πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε έναν επιστημονικό διάλογο για το θέμα αυτό. Παρόλα αυτά, φυσικά και επιθυμούμε σχέσεις συνεργασίας σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας. Όταν όμως, Σεβασμιότατε, μέσα σε εκκλησία το ένα χέρι μοιράζει τρόφιμα και το άλλο ψηφοδέλτια, τότε το ανθρωπιστικό έργο απαξιώνεται και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων προσβάλλεται. Εμείς, στο Λιμάνι της Αγωνίας και στις δράσεις αλληλεγγύης που χρόνια τώρα αναπτύσσουμε, αυτά τα προσέχουμε παρά πολύ».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ