Εφημερίδα Κοινωνική

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ : Ο Πειραιάς έγινε πόλη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς

 Breaking News

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ : Ο Πειραιάς έγινε πόλη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς
16 Μαΐου 2014

Η επόμενη μέρα του Πειραιά την οποία σχεδιάσαμε και για την οποία εργαστήκαμε στα 3,5 αυτά χρόνια ξεκινά από μια βασική παραδοχή: η πόλη δεν μπορεί να προχωρήσει αφήνοντας κάποιους από τους ανθρώπους της πίσω.

Το διάστημα αυτό, κατά την περίοδο των Μνημονίων, ο Δήμος του Πειραιά επέλεξε να είναι με τους ανθρώπους και όχι μόνο με τους αριθμούς.

Έγινε πόλη πρότυπο και μοντέλο κοινωνικής πολιτικής.

-Στηρίζοντας όσους έχουν ανάγκη

-Διασφαλίζοντας για όλους πρόσβαση στις υπηρεσίες του Δήμου

Με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με γνώμονα τις ανάγκες του πειραϊκού λαού, εργαστήκαμε όλοι προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλέγμα υπηρεσιών που δεν αφήνει κανέναν εκτός.

Συγκεκριμένα:

Υπηρεσίες προς παιδιά:

- Αναβαθμίσαμε τις υφιστάμενες δομές

- Προσθέσαμε 2 επιπλέον παιδικούς σταθμούς

- Διασφαλίσαμε πως κάθε παιδί μας έχει θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό

Υπηρεσίες προς οικονομικά αδύναμους

- Πρόγραμμα σίτισης

- Διασφάλιση φιλοξενίας

- Παροχή υπηρεσιών υγείας

- Για περισσότερους από 5.000 συμπολίτες μας

- Δημιουργία του γραφείου Αγάπης & Εθελοντισμού

Φροντιστήρια στους μαθητές

- Οργανώσαμε δωρεάν μαθήματα από εθελοντές καθηγητές, κάνοντας την πιθανότητα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση δικαίωμα όλων ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας.

Ιατρική φροντίδα για όλους:

- Ενισχύσαμε το θεσμό του Δημοτικού Ιατρείου, διατηρώντας δωρεάν το αγαθό της υγείας, εξυπηρετώντας χιλιάδες συμπολίτες μας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Δράσεις για την 3η ηλικία

- Αναβαθμίσαμε το θεσμό των ΚΑΠΗ, οργανώνοντας δράσεις για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, ενισχύοντας τους κοινωνικούς δεσμούς και αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στην πολιτιστική ζωή της πόλης.

Δημιουργία κέντρου κακοποιημένων γυναικών

- Δημιουργήσαμε κέντρο φιλοξενίας και ψυχολογικής υποστήριξης για τις γυναίκες που διαβιούν σε «αφιλόξενες» συνθήκες.

- Ενεργοποίηση του Κοινωνικού Δικτύου-Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την εκκλησία του Πειραιά, τα Πειραϊκά Σωματεία, Συλλόγους της πόλης, τα Σχολεία της πόλης, αλλά και ιδιώτες πολίτες και επιχειρηματίες.

Και όλα αυτά με τη ενεργοποίηση των εθελοντών, των επιχειρηματιών, των πολιτών που προσέφεραν από το υστέρημά τους και φυσικά της Εκκλησίας του Πειραιά.

H πόλη μας επανακτά την ισχυρή της ταυτότητα

Η ποιότητα ζωής σε μια πόλη είναι θέμα σεβασμού. Από την πόλη προς τους κατοίκους της και το αντίστροφο. Ο σεβασμός της πόλης προς τους κατοίκους της ομολογείται από τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, από τις πρωτοβουλίες και δράσεις που ενισχύουν τους δεσμούς του πολίτη με την τοπική κοινωνία και ζωή. Ως δημοτική αρχή εργαστήκαμε προς όλες εκείνες τις κατευθύνσεις που θα έκαναν τη διαφορά στην καθημερινότητα των κατοίκων, αναβαθμίζοντας τις υφιστάμενες δομές, αξιοποιώντας ευκαιρίες, διεκδικώντας το επόμενο βήμα για την πόλη και τους κατοίκους της.

Πολιτισμός:

- Ένα από τα ομορφότερα σημεία πολιτισμού της Ευρώπης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ξαναλειτούργησε.

- Η Δημοτική Πινακοθήκη αξιοποιήθηκε και αναδείχθηκε σε μια κοιτίδα πολιτιστικών δράσεων και καλλιτεχνικών αναζητήσεων.

- Η Δημοτική Βιβλιοθήκη με τα σπάνια βιβλία της άνοιξε τις πόρτες της στους πολίτες με μια σειρά δράσεων.

- Το Δημοτικό Νεοκλασικό Κτίριο Κανθάρου αναβαθμίστηκε σε χώρο πολιτισμού και ανάδειξης της σχέσης του Πειραιά με την Ορθοδοξία, την Ελληνική Ιστορία, τη Ναυτιλία, τα Ελληνικά Προϊόντα, τον Ελληνικό Κινηματογράφο και θέατρο, μέσω εκθέσεων και εκδηλώσεων.

- Ο θεσμός των Αμφικτιονιών ενισχύθηκε και διευρύνθηκε, θυμίζοντας κάθε χρόνο σε όλους μας το μοναδικό αμάλγαμα τοπικών καταβολών που συνθέτουν τον σύγχρονο Πειραιά.

- Εκπροσωπήσαμε τη χώρα μας στη Μασσαλία συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2013.

- Ο Πειραιάς επανακτά την ισχυρή ταυτότητά του και βρίσκει την αίγλη και την αρχοντιά του. Μετά το Δημοτικό Θέατρο ήδη έχει δημιουργηθεί ο «κουμπαράς» για την επαναδημιουργία ενός ακόμη συμβόλου της πόλης μας, του Ιστορικού Ρολογιού. Παράλληλα το αίτημα για διεκδίκηση του Λέοντα του Πειραιά γίνεται ισχυρό με τη σύσταση της Επιτροπής που θα το θέσει σε όλα το forum.

Αξιοποίηση ελεύθερων χώρων:

- Αναπλάσαμε 11 πλατείες, ενισχύοντας την κοινωνική, αλλά και εμπορική ζωή της πόλης.

- Αξιοποιήσαμε χώρους που επί χρόνια πλήγωναν την εικόνα του Πειραιά για να δημιουργήσουμε 4 νέα πάρκα για τη γυμναστική, τη βόλτα, το παιχνίδι.

- «Θυμίσαμε» στον Πειραϊκό λαό τις παραλίες Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα, αναβαθμίζοντας τις υποδομές τους, διευκολύνοντας την πρόσβαση στη θάλασσα, με δωρεάν είσοδο για όλους.

Παιδικές Χαρές:

- Ξαναδώσαμε στον Πειραιά το χρώμα του παιδικού χαμόγελου και στους γονείς τη διέξοδο του δωρεάν παιδότοπου, ανακαινίζοντας 33 παιδικές χαρές και δημιουργώντας επιπλέον 18.

 Ζώνες πρασίνου:

- Επανεξετάσαμε τον οδικό ιστό της πόλης και εντάξαμε στην προσέγγιση αναμόρφωσης του συγκοινωνιακού δικτύου το θέμα του πρασίνου, αλλάζοντας την εικόνα του Πειραιά με:

- 2.636 δέντρα

- 17.279 θάμνους

- 39.322 λουλούδια

- 12.000 τμ. λωρίδων πρασίνου στους δρόμους

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα