Εφημερίδα Κοινωνική

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο «αξιοποιείται» προς όφελος του Πειραιά – Αξιοποίηση κτηρίων και αναβάθμιση της τοπικής αγοράς

 Breaking News

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο «αξιοποιείται» προς όφελος του Πειραιά – Αξιοποίηση κτηρίων και αναβάθμιση της τοπικής αγοράς
03 Μαΐου 2014

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας πήρε την πρωτοβουλία για διάλογο της δημοτικής κίνησης «το Λιμάνι της Αγωνίας/ Πειραιάς η πόλη μας» με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ με αντικείμενο την αξιοποίηση κτιρίων της πόλης και την αναβάθμιση της τοπικής αγορά.

Στόχος είναι η σταθερή και μόνιμη συνεργασία του Δήμου Πειραιά τόσο με το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, όσο και με το ανώτατο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η έναρξη του διαλόγου επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση, που πραγματοποίησε ο Θοδωρής Δρίτσας, συνοδευόμενος από τη νομικό-Msc πολεοδόμο Βίβιαν Γλένη, με την Κοσμήτορα κ. Ελένη Μαϊστρου και τους καθηγητές, κ.κ. Γιάννη Πολύζο, Κώστα Μωραίτη και Νίκο Μπελαβίλα.

Ο Θοδωρής Δρίτσας υπογράμμισε ότι το ΛτΑ βρίσκεται σε ένα διαρκή και γόνιμο διάλογο με το ΕΜΠ σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του ζωής και παρουσίας στην πόλη και δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει αυτή η συνεργασία να αποκτήσει και θεσμικό και επίσημο χαρακτήρα, με την ανάληψη των καθηκόντων του στον Δήμο, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε άλλους Δήμους ή Περιφέρειες, όπου το ΕΜΠ συμμετέχει στον στρατηγικό σχεδιασμό με επιτυχή και ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Ο Θοδωρής Δρίτσας ευχαρίστησε τους καθηγητές της Σχολής για την ερευνητική συμβολή τους στον εντοπισμό και τη διατύπωση προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων του Πειραιά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ανταλλάχτηκαν ιδέες και ενημέρωση που θα βοηθήσουν:

1. Να αναδείξουμε συνολικότερα τα θέματα και προβλήματα του Πειραιά που έχουν σχέση με την αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και το περιβάλλον.

2. Να αξιοποιήσουμε το πολύτιμο ερευνητικό έργο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ για την πόλη και το περιβάλλον, την επιστημονική γνώση, προσέγγιση, καθώς και τις τεκμηριωμένες προτάσεις των ειδικών.

3. Να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες μας για την πολιτική, το στρατηγικό σχεδιασμό και τις πολεοδομικές-περιβαλλοντικές παρεμβάσεις μικρής, αλλά και μεγάλης κλίμακας.

4. Να απαντήσουμε στα άμεσα και υπαρκτά προβλήματα της καθημερινής ζωής του Πειραιά. Στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την ανασυγκρότηση της πόλης ο πολεοδομικός σχεδιασμός μπορεί να συμβάλει στην:

5. Κοινωνική ανασυγκρότηση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης με την αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος και τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών.

6. Αναβάθμιση της τοπικής αγοράς με στοχευμένες αναπλάσεις.

7. Αξιοποίηση των « κουφαριών» του Πειραιά, Πύργος, Ράλλειος, Παγόδα, Βίλλα Ζαχαρίου

8. Ειδικότερα για την αξιοποίηση του Λιμανιού, με την αναζωογόνηση της έρημης ζώνης μέσα από τη λειτουργία ενός πολυδύναμου κέντρου για τη ναυτιλία και τον πολιτισμό, με εκθέσεις, συνέδρια κ.α. στην Παγόδα και την Πολιτιστική Ακτή, ώστε η πόλη να απολαμβάνει τα προνόμια της λειτουργία του δημόσιου, ανοιχτού και συνδεδεμένου με τη ζωή της λιμένα.

9. Διερεύνηση και αξιόπιστη τεχνικά και επιστημονικά τεκμηρίωση (κάτι που δεν έχει συμβεί δυστυχώς ως σήμερα) του διαθέσιμου κτιριακού δυναμικού για τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων , που αποτελούν μια νευραλγική υπηρεσία της πόλης. Είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από την επιπόλαιη διαχείριση αυτού του για πολλούς λόγους ευαίσθητου θέματος.

10. Αξιοποίηση των μουσείων, της βιομηχανικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, των μνημείων και των ιστορικών κτιρίων , την προαγωγή του πολιτισμού και την αναζωογόνηση του τουρισμού.

11. Ανάδειξή και δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, καθώς και του θαλάσσιου μετώπου της πόλης.

 

 


 Σχετικά άρθρα