Εφημερίδα Κοινωνική

Τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης «πρωταγωνιστούν» στην Ανακύκλωση

 Breaking News

Τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης «πρωταγωνιστούν» στην Ανακύκλωση
03 Μαΐου 2014

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση όλων των Διευθυντών των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Πειραιά, για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στα σχολεία, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Πειραιά και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση, η εκπαίδευση, η οικολογική ευαισθητοποίηση, αλλά και η ενεργή συμμετοχή των παιδιών του Πειραιά στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Χρειαζόμαστε ένα καθαρό Πειραιά κάθε μέρα και θέλω να ελπίζω ότι όσοι είμαστε υποψήφιοι θα το σεβαστούμε αυτό ιδιαιτέρως. Γιατί κι εμείς πρέπει με τη συμπεριφορά μας να καλλιεργούμε νοοτροπίες και κλίμα κι όχι μόνο να απαιτούμε από τους δημότες και πολύ περισσότερο από τα παιδιά. Η αλήθεια είναι, ότι με τη συμβολή όλων και κυρίως των δημοτών και των εργαζομένων, πετύχαμε να είναι πολύ καθαρότερη η πόλη, από ότι στο παρελθόν. Αν όμως δεν συνεργαστούμε σωστά, Δήμος και σχολεία, το εκπαιδευτικό προσωπικό, από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο, τα αποτελέσματα θα είναι πρόσκαιρα. Δεν θα έχουν το χαρακτήρα της μονιμότητας. Δεν θα έχουν εμπεδωθεί ως νοοτροπία, ως καλλιέργεια συνείδησης. Είναι αυτονόητο ότι εμπιστεύομαι το εκπαιδευτικό προσωπικό. Εμείς θα δημιουργήσουμε ό, τι υποδομή μας ζητήσετε και μπορούμε ακόμη κι αν χρειαστεί να κόψουμε από αλλού, για να καλλιεργηθεί η νοοτροπία της ανακύκλωσης. Και βεβαίως θα είμαστε σε ζωντανή σχέση και επικοινωνία για την έγκαιρη αποκομιδή. Δεν φτάνει να ρίχνει κάποιος στον κάδο απορρίμματα. Πρέπει να γίνεται η αποκομιδή καθώς και το πλύσιμο του κάδου, ώστε κάποια στιγμή να φτάσουμε, να θέλει κάποιος στην πολυκατοικία του κάδο και όχι να διαμαρτύρεται, γιατί έξω από την πολυκατοικία του υπάρχει κάδος. Ο κάδος πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για την καθαριότητα κι όχι σημείο αναφοράς για τη ρύπανση. Είμαι σίγουρος, ότι θα συμβάλλετε να εμπεδωθεί κουλτούρα ανακύκλωσης στους αυριανούς πολίτες. Εξάλλου επιλέξατε να είστε εκπαιδευτικοί κι αυτό σημαίνει ότι είστε λειτουργοί και συμβάλλετε στην καλλιέργεια συνείδησης στα παιδιά».

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κ. Χριστόφορος Οικονόμου μιλώντας στη σύσκεψη, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Τα σχολεία μας, ως ζωντανοί οργανισμοί και μάλιστα πρωτοπόροι στην τοπική κοινωνία και οι διευθυντές τους, που είναι καταξιωμένα πρόσωπα, ανταποκριθήκανε στην πρόσκληση του Δήμου Πειραιά για συνεργασία στο θέμα της ανακύκλωσης. Τα σχολεία μας, εκτός από γνώσεις, προσφέρουν στα παιδιά μας στάσεις, δεξιότητες, νοοτροπίες, συμπεριφορές. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε με την ανακύκλωση. Θέλουμε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Πειραιά. Ήδη, από χρόνια τα σχολεία μας κάνουν περιβαλλοντικά προγράμματα, μόνο τώρα καλούμαστε να κάνουμε κάτι πιο συγκροτημένα και πιο δομημένα. Εμείς θα προσφέρουμε στα παιδιά μας τη γνώση πάνω στην ανακύκλωση και στον τρόπο που θα μαζεύονται τα υλικά αυτά και ο Δήμος έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση για την αποκομιδή αυτών των ανακυκλώσιμων υλικών, συμβάλλοντας όλοι σε ένα καθαρότερο περιβάλλον».

Ακολούθησε πλούσιος διάλογος και προτάσεις για τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και των σχολείων, ώστε το σύστημα να λειτουργήσει με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προτάθηκε η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών να γίνεται μία φορά την εβδομάδα και από 7.00 π.μ. – 9.00 π.μ.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Βοϊδονικόλας για θέματα καθαριότητας πρότεινε να υπάρχει μια μόνιμη γραμμή επικοινωνίας με την υπηρεσία της ανακύκλωσης και επίσης να βρίσκονται, σε σταθερή βάση, στη διάθεση των σχολείων, απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης και 3 οδηγοί, ώστε η αποκομιδή να διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Τη συζήτηση συντόνιζε ο σύμβουλος σε θέματα παιδείας του Δημάρχου κ. Κώστας Παράσχος, ο οποίος αναφέρθηκε στα ενημερωτικά φυλλάδια για την ανακύκλωση που έχει εκδώσει ο Δήμος Πειραιά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μέχρι σήμερα έχουν μοιραστεί 20.000 φυλλάδια σε όλα τα σχολεία της πόλης.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ