Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ, «ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» και ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥΣ

 Breaking News

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ, «ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» και ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥΣ
14 Απριλίου 2014

Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ το χρόνο απομυζούν από το ελληνικό Δημόσιο τα κυκλώματα που εκδίδουν και διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, όπως προκύπτει από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των αρμοδίων οργάνων. Τα στοιχεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ο γ.γ.Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, κάνοντας λόγο για «ειδεχθές οικονομικό έγκλημα». Εκτός από τα πλαστά τιμολόγια, ο κ. Σούρλας πρόσθεσε ότι πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα οι περιπτώσεις και τομείς εκείνοι της διαφθοράς που προκαλούν τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων, όπως είναι οι offshore εταιρείες και το λαθρεμπόριο καυσίμων. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ο κ.Σούρλας είπε ότι, βάσει στοιχείων του ΣΔΟΕ, για το έτος 2013, από τους 34.983 ελέγχους διαπιστώθηκαν 1.069.778 παραβάσεις και ποσό συναλλαγών 2.559.351.316 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργήθηκαν σε ποσοστό μόλις 15% των επιχειρήσεων!

Ο γ.γ. Διαφάνειας πρόσθεσε ότι αυτά τα φαινόμενα θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή έστω να περιοριστούν «αν είχε εκδοθεί προ δεκαετίας η υπουργική απόφαση ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 4 του Ν. 3220/2004, με τις οποίες προβλέπεται ότι κατά την έναρξη εργασιών ημεδαπών και αλλοδαπών επιχειρήσεων κατατίθεται στις ΔΟΥ ως ασφάλεια, εγγυητική επιστολή τράπεζας ισχύος ενός έτους».

Όπως τόνισε ο κ. Σούρλας, με την εφαρμογή του μέτρου αυτού «θα μπορούσαν ορισμένες κατηγορίες, όπως υπερήλικες, άνθρωποι με ποινικό μητρώο, αλλοδαποί, αχυράνθρωποι, να μην έκαναν έναρξη εργασιών στις αρμόδιες ΔΟΥ. Έτσι θα είχαν αποφευχθεί φαινόμενα, όπως η περίπτωση του συνταξιούχου που εξέδωσε 365 εικονικά τιμολόγια, ύψους 4.081.000 ευρώ και των 48 αγροτών από τη Στερεά Ελλάδα που εξέδωσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ύψους 222.515.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το ΣΔΟΕ. Κι όμως πέρασαν 10 χρόνια και δεν εκδόθηκε ακόμη η απόφαση». Επίσης, σύμφωνα με τον γγ Διαφάνειας, «θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν κυκλώματα απάτης, αν η διασταύρωση στοιχείων γινόταν τουλάχιστον ανά τρίμηνο και όχι μία φορά το χρόνο, όπως αναφέρουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες».

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ