Εφημερίδα Κοινωνική

Μια νέα πολιτεία με 5.000 κατοικίες κατασκευάζεται στο Ελληνικό

 Breaking News

Μια νέα πολιτεία με 5.000 κατοικίες κατασκευάζεται στο Ελληνικό
07 Απριλίου 2014

Το 2015 εκτιμά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ότι θα μπουν οι πρώτες μπουλντόζες στο Ελληνικό. Από ένα έως δύο έτη θα διαρκέσει η διαδικασία λήψης των αδειών και αμέσως μετά θα αρχίσουν τα έργα κατασκευής.

H λήψη των απαραίτητων αδειών είναι ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ και όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ταμείου κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος «Ο δρόμος για να μπουν μπουλντόζες στο χώρο θα είναι επίπονος. Εμείς θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες που ταλαιπωρούν τον επενδυτή».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, το πρώτο κομμάτι του έργου πρόκειται να ανοίξει για το κοινό το 2017 και θα αφορά το μητροπολιτικό πάρκο. Όπως έγινε γνωστό, η αρχική προσφορά της Lamda Development ήταν 730 εκατ. ευρώ για να βελτιωθεί στη συνέχεια στα 915 εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής θα προκαταβάλει 300 εκατ. ευρώ, μετά από 10 έτη θα καταβάλει άλλα 200 εκατ. ευρώ και στο ενδιάμεσο 415 εκατ. ευρώ. Η προσφορά της Lamda, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το zougla.gr, σε παρούσες αξίες -ανάλογα με το συντελεστή προεξόφλησης του τιμήματος – κυμαίνεται μεταξύ 577-704 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση της αξίας του Ελληνικού από τον ανεξάρτητο αποτιμητή, την American Appraisal ήταν 560 εκατ. ευρώ.

ELLINIKO1

Σωρευτικά, το 42% της επιφάνειας των 700 στρεμμάτων που θα δομηθεί στο Ελληνικό θα καταλαμβάνεται από 5.000 κατοικίες διαφόρων κατηγοριών, με τιμές που θα ξεκινούν από τα 3.000 ευρώ/ τ.μ. απευθυνόμενες σε μεσαία και υψηλά πορτοφόλια, φτάνοντας μέχρι και τα… 13.000 ευρώ / τ.μ. για τα πολύ υψηλά βαλάντια.

Το σύνολο του τιμήματος για το Ελληνικό θα κατευθυνθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Στην πρόταση του επενδυτή προβλέπεται η δημιουργία καζίνο για την ταχύτερη απόσβεση της επένδυσης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για να παραχωρήσει σχετική άδεια αλλά αν αυτό γίνει, θα πραγματοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Η κοινοπραξία (Lamda, Fosun, Al Maabar) έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 5,9 δις. ευρώ κατά τη διάρκεια των πρώτων 15 ετών και υπάρχουν ρήτρες καλής εκτέλεσης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης εκτείνεται συνολικά σε 25 έτη από τη μεταβίβαση των μετοχών και επιμερίζεται σε διακριτές φάσεις. Οι τρεις πρώτες φάσεις υλοποίησης είναι πενταετούς διάρκειας.

 

Κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας

Ο Δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης» οργανώνει ημερίδα με θέμα «Αγώνες για μια άλλη αξιοποίηση των μεγάλων ελεύθερων χώρων», στην οποία θα παρουσιαστεί τι έγινε σε παρόμοια περίπτωση σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Παρεμβαίνουν ο Δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρ. Κορτζίδης, πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι των κινημάτων από το Βερολίνο, την Κωνσταντινούπολη, τη Ναντ και τη Μαδρίτη, καθώς και ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Μπελαβίλας (ΕΜΠ)

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ