Εφημερίδα Κοινωνική

Επιτυχία για το 54ο δημοτικό σχολείο Πειραιά – «Χρησιμοποιώ υπεύθυνα» και εξοικονομώ ενέργεια!

 Breaking News

Επιτυχία για το 54ο δημοτικό σχολείο Πειραιά – «Χρησιμοποιώ υπεύθυνα» και εξοικονομώ ενέργεια!
23 Απριλίου 2014

Οι μαθητές της ΣΤ’ δημοτικού του 54ου δημοτικού σχολείου Πειραιά, συμμετείχαν στο πρόγραμμα της WWF «Χρησιμοποιώ υπεύθυνα» και κέρδισαν την πρώτη θέση.

Η δασκάλα κ. Αγγελική Χατζηβασιλείου, υπεύθυνη του προγράμματος, μιλά στην Κοινωνική:

18a«Με τα παιδιά ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα που λέγεται «χρησιμοποιώ υπεύθυνα», με τη βοήθεια της WWF. Ο στόχος ήταν να μπορέσουν τα παιδιά να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας. Αρχικά κάναμε ένα 2ωρο πρόγραμμα ώστε να ενημερωθούν τα παιδιά από την εκπρόσωπο της WWF και στη συνέχεια τους δόθηκε ένα φυλλάδιο που έλεγε τι πρέπει να κάνουμε για να εξοικονομούμε ενέργεια. Τα παιδιά έγιναν πρεσβευτές της ιδέας αυτής, δηλαδή διέδωσαν την ιδέα σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Τελικά, μαζέψαμε τις πιο πολλές υπόγραφες, δηλαδή ενημερώσαμε τα περισσότερα άτομα, από τα 20 σχολεία που συμμετείχαν. Όπως μας έχουν ενημερώσει οι υπογραφές ήταν πάνω από 400, δεν έχουμε λάβει, όμως ακόμα το βραβείο με τον ακριβή αριθμό. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τα δύο τμήματα της έκτης δημοτικού, δηλαδή 38 συνολικά παιδιά. Οι μαθητές γι’ αυτή τους τη νίκη πήραν σαν δώρο μια σχολική τσάντα. Το κυριότερο είναι ότι τα παιδιά άλλαξαν την στάση τους ως προς την καθημερινότητα τους για να εξοικονομούν ενέργεια. Το μήνυμα είναι: να μην σπαταλάμε ενέργεια εκεί όπου δεν χρειάζεται, να χρησιμοποιούμε υπεύθυνα και με οικονομία ότι μας προσφέρει η φύση.

Έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές με τη WWF και έχουμε κάνει πολλά περιβαλλοντικά προγράμματα. Ο κάθε δάσκαλος της τάξης στην αρχή της χρονιάς οργανώνει τα μαθήματα του και τις δραστηριότητες που θα κάνει με τα παιδιά. Αυτή τη φορά επιλέξαμε το «χρησιμοποιώ υπεύθυνα». Αφορμή ήταν το μάθημα της φυσικής και στην συνεχεία το εξελίξαμε στα πλαίσια του μαθήματος της ευέλικτης ζώνης. Μας αρέσει να είμαστε κοντά στη φύση και να την φροντίζουμε . Ευαισθητοποιούμε τα παιδιά ότι η φύση είμαστε εμείς, είναι η ζωή μας και μόνο έτσι μπορούμε να επιζήσουμε. Επομένως, αν δεν την φροντίσουμε δεν θα μπορούμε να έχουμε συνέχεια στη ζωή μας.»

Οι εμπειρίες που κέρδισαν τα παιδιά

18bΡοδόπη: Όταν κάνουμε πάρτι ή καλούμε φίλους μας στο σπίτι δεν παίρνουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε κι αγοράζουμε χάρτινες συσκευασίες αντί για πλαστικές. Στο σουπερμάρκετ δεν παίρνουμε τις δικές τους πλαστικές σακούλες αλλά παίρνουμε δικές μας από το σπίτι.

Δήμητρα: Κλείνω πάντα τα φωτά της τάξης σε κάθε διάλειμμα. Στο σπίτι δεν έχω όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές ανοιχτές, αλλά αυτή που χρησιμοποιώ εκείνη τη στιγμή. Προσέχω να κλείνω καλά το ψυγείο.

Νικολέτα: Δεν ανακύκλωνα τόσο, όσο ανακυκλώνω τώρα. Κλείνω τα φώτα και προσέχω να μην σπαταλώ ενέργεια. Αν οι γονείς μου δεν κάνουν κάτι σωστά τους διορθώνω.

Ειρήνη: Δεν αφήνω τη βρύση να τρέχει για πολύ ώρα, ούτε αφήνω τα φώτα αναμμένα χωρίς λόγο.

 

*Συνέντευξη στην Μαρία Αγγελοπούλου.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ