Εφημερίδα Κοινωνική

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – Προσοχή στα κρέατα που αγοράζουμε και στις σφραγίδες

 Breaking News

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – Προσοχή στα κρέατα που αγοράζουμε και στις σφραγίδες
10 Απριλίου 2014

1. Όταν αγοράζουμε κρέας, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε εμφανή πινακίδα η επισήμανσή του, δηλαδή το είδος του ζώου, το βάρος του κρέατος και η χώρα προέλευσης.

2. Το κρέας να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, πράγμα που δείχνει ότι τα κρέατα ελέγχθηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Επισημαίνουμε ότι τα ολόκληρα σφάγια αμνοεριφίων δεν πρέπει να τα αγοράζουμε αν δεν έχουν τις παραπάνω σφραγίδες και ιδιαίτερα να αποφεύγουμε ν’ αγοράζουμε αμνοερίφια που η σφαγή τους γίνεται σε υπαίθριους χώρους, οι οποίοι δεν παρέχουν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

3. Η σάρκα του κρέατος να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή (όχι γλίτσιασμα). Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος. Οχι οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.

4. Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία ( από 2 – 4ο C ) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί τα κρέατα αυτά εύκολα μολύνονται από σκόνες, έντομα κ.ά.

5. Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα, να αναγράφουν την ημερομηνία κατάψυξης,

την ημερομηνία λήξης και να συντηρούνται στους -18ο C.

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος. Το κατάστημα να είναι καθαρό, το προσωπικό να φορά καθαρές μπλούζες και όπου χρειάζεται να φέρει σκούφο και τα εργαλεία και μηχανήματα κοπής να είναι καθαρά.

Χρήσιμο είναι επίσης οι καταναλωτές να ξέρουν και τις σφραγίδες οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, ώστε να γνωρίζουν τι ψωνίζουν. Έτσι λοιπόν σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου.

Αναλυτικά ισχύουν τα εξής :

• Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ (λαμπρό κυανό) και η μία σφραγίδα να αναγράφει την λέξη «Ελλάς».

• Ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες ( δηλαδή εκτός Ε.Ε. ) και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι

χρώματος καστανού και η μία σφραγίδα αναφέρει το όνομα της χώρας γέννησης.

• Ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) και εσφάγισαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ