Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ »Ο ΠΑΠΑΚΑΝΟΝΗΣ» – Μια πορεία γεμάτη διακρίσεις

 Breaking News

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ »Ο ΠΑΠΑΚΑΝΟΝΗΣ» – Μια πορεία γεμάτη διακρίσεις
17 Απριλίου 2014

*Αποκλειστική συνέντευξη στον Παναγιώτη Γιαλό

Ένας ζωντανός θρύλος του Ελληνικού ποδοσφαίρου και του Παναθηναϊκού που άφησε την δική του ιστορία και εποχή με τον δικό του μοναδικό τρόπο χαρίζοντας σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους αλησμόνητες στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας. Ο αγαπημένος μας »Κούνελος» Ανδρέας Παπαεμμανουήλ μας παραχωρεί σήμερα μια αποκαλυπτική συνέντευξη. Τον συναντήσαμε σε ένα καφενεδάκι που συχνάζει κοντά στο σπίτι του στην περιοχή του Γκύζη.

Αγωνίσθηκε 10 χρόνια στον Παναθηναικό από το 1958 έως το 1968. Τρία χρόνια στην ΑΕΚ από το 1969 έως το 1972. Πήρε 5 πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό 1960-1961-1962-1964, »αήττητο»1965 και ένα κύπελλο Ελλάδος το 1967.

Επίσης ένα πρωτάθλημα πήρε και με την ΑΕΚ το 1971. Με τον Παναθηναϊκό είχε 196 συμμετοχές και πέτυχε 80 γκολ στο πρωτάθλημα και 17 στο κύπελλο Ελλάδος. Με την ΑΕΚ είχε 63 συμμετοχές και 7 γκόλ. Με την Εθνική Ελλάδος 16 συμμετοχές και 7 γκόλ από το 1958 έως το 1965

Είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει πετύχει χάτ-τρίκ εναντίον του Ολυμπιακού στο 4-1, το 1961 μέσα στο Καραϊσκάκη.

-κ. Ανδρέα Παπαεμμανουήλ θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα παιδικά σας χρόνια

Γεννήθηκα το 1939 στο Ν.Φάληρο δίπλα στο στάδιο Καραϊσκάκη και 50 μ. από το σπίτι του Αντρέα Μουράτη, εκεί τώρα η οδός έχει πάρει το όνομα του θρυλικού Αντρέα Μουράτη. Είμαι το 9ο παιδί της οικογένειας, ήμασταν 10 αδέρφια, 7 κορίτσια και τρία αγόρια και γίναμε και οι τρείς ποδοσφαιριστές. Ο μεγαλύτερος ήταν ο Πέτρος έπαιζε στην εποχή των Μουράτη – Ρωσσίδη. Ήταν πολύ καλύτερος από μένα αλλά δεν πρόλαβε να πάει σε μεγάλη ομάδα, σταμάτησε νωρίς από το στομάχι του. Ο τρίτος είναι ο Γιώργος που πήγε ένα χρόνο και στον Ολυμπιακό.

Με παρακολουθούσε ο Αντρέας Μουράτης στις αλάνες και έλεγε: τον πιτσιρικά και τα μάτια σας μην τον χάσουμε και δεν πάει στον Ολυμπιακό. Το1952 είμαι 14 χρ. παίζω στην πρώτη ομάδα του Πειραϊκού και 17χρ. έχει αρχίσει η προβολή μου. Ο Ολυμπιακός επειδή έπαιζα σε πειραϊκό σωματείο με είχε σίγουρο, οι παράγοντες τους πήγαιναν στον Ολυμπιακό, και δεν ενδιαφέρθηκε άμεσα. Ενδιαφέρθηκε όμως ο Παναθηναϊκός μέσω του κ. Ασπρογέρακα (αργότερα έγινε διαιτητής), και μας είχαν επισκεφτεί στο σπίτι μας μαζί με τον κ. Α.Ματζεβελάκη με τις γραβάτες τους! Η οικογένεια μου τους είχε συμπαθήσει. Εν τω μεταξύ ο κολλητός μου φίλος ήταν φανατικός Ολυμπιακός. Ο Γιώργος Μπόλμπασης. Μου έλεγε δεν θα πάς στον Ολυμπιακό εκεί θα σε φάνε έχει κλίκες και μεγάλα ονόματα. Ο πατέρας μου δούλευε στο Υφαντουργείο του Κώστα Βελισσαρόπουλου δίπλα στο Καραϊσκάκη. Όλα τα αφεντικά εκεί ήταν Ολυμπιακοί και του έλεγαν του πατέρα μου να με πάει στον Ολυμπιακό.

-Θέλατε να πάτε στον Ολυμπιακό; Ήταν επιθυμία σας εκείνη την περίοδο;

Εγώ δεν περίμενα να γίνω ποδοσφαιριστής αλλά είχα μεγαλώσει στο Ν.Φάληρρο και ήθελα να πάω στον Ολυμπιακό. Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1958, τρεις μέρες πριν τελειώσουν οι μεταγραφές των «υποσχετικών». Εκείνη την ημέρα θα πήγαινα το απόγευμα να κάνω προπόνηση στον Ολυμπιακό και να υπογράψω. Το πρωί με παίρνει ο φίλος μου ο Γιώργος Μπόλμπασης και πάμε για ψάρεμα στο Ν.Φάληρο. Την μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό την έκανε η αδελφή μου!

-Αν είναι δυνατόν, πώς έγινε αυτό;

Θα σας πω, παίρνει τηλέφωνο τον κ. Α.Ματζεβελάκη η αδελφή μου, αφού είχαμε γνωριστεί μας είχε αφήσει τηλέφωνα. Και του λέει: ο αδελφός μου είναι για ψάρεμα στο Φάληρο και το απόγευμα υπογράφει στον Ολυμπιακό. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού δεν χάνει ούτε λεπτό, κατεβαίνει στον Πειραιά παίρνει ένα σκάφος από το Λιμενικό και με κλέβει μέσα από την θάλασσα και από την αγκαλιά του Ολυμπιακού. Με κλείνει σε ένα ξενοδοχείο τρείς μέρες και όταν έληξαν οι μεταγραφές είχα υπογράψει την υποσχετική και το καλοκαίρι την κανονική μεταγραφή.

- Με πόσα χρήματα υπογράψατε;

Ο Πειραικός πήρε 100.000 χιλ.δραχ. εμένα μου είχαν τάξει 25.000 δραχ. και μου έδωσαν μόνο 7.000 δραχ.

- Πως ήταν τα πράγματα στον Παναθηναϊκό; Ποιος έπαιζε στην δική σας θέση;

Ήταν πολύ δύσκολα για μένα. Δεν είχα δυνάμεις. Πήρα την θέση του Λώρη Θεοφάνη με το Νο8 μέσα δεξιά και ο Θεοφάνης πήγε έξω δεξιά και νομίζω έχασε την θέση του ο Μαρνάς. Το πρώτο μου παιχνίδι ήταν με την ΑΕΚ στα Φιλαδέλφεια 1-1, έβαλα και το γκολ. Έπαιξα καλά και καθιερώθηκα αμέσως. Εκείνη τη εποχή του 1958 έκανα προπονήσεις μαζί με τον φίλο μου Γιώργο Σιδέρη στην Λεωφόρο και τον είχαμε σίγουρο ότι θα έρθει κι αυτός στον Παναθηναϊκό. Ήθελε να έρθει. Ήταν παίκτης του Ατρομήτου Πειραιώς. Στο ντεμπούτο μου στην Εθνική Ελλάδος (3-12-1958) παίξαμε με την Γαλλία στην Λεωφόρο για τα προκριματικά κυπέλου Εθνών 1-1 με δικό μου γκόλ. Έπαιξε και ο Γ.Σιδέρης. Ήταν η ρεβάνς του πρώτου αγώνος στη Γαλλία 1-10-1958 και είχαμε χάσει 7-1 με τρία γκολ του Ζίστ Φονταίν και δύο του Ράυμον Κοπά. Το γκολ της Εθνικής μας το πέτυχε ο Ηλίας Υφαντής. Όμως ο αδελφός του ο Φώντακας δεν τον άφησε να πάει στον Παναθηναικό πήγε στον Ολυμπιακό με την γνωστή μεγάλη καριέρα που έκανε.

-κ.Ανδρέα έχει γίνει μεγάλος θόρυβος σχετικά με το κεραυνοβόλο σουτ, από το οποίο πήρατε και το ποσωνύμιο Παπακανόνης! Πώς το πετύχατε αυτό;

Μου άρεσε να κάνω σουτ συνέχεια, έκανα πολύ προπόνηση πάνω σ’ αυτό αλλά εξαρτάται και πως τοποθετείται το σώμα μας και το σημείο του ποδιού πάνω στην μπάλα. Έπιανα πάντα την μπάλα στο κουτουπιέ.

- Έχω ακούσει καλύτερα να σου έρθουν δύο τούβλα στο κεφάλι παρά η μπάλα από σουτ του Παπαεμμανουήλ!

Υπερβολές! Να πω ότι το 1969, έγινε ανανέωση στον Παναθηναϊκό και πήγα για 6 μήνες στην Αυστραλία. Όταν γύρισα με ζήτησε η ΑΕΚ σαν ελεύθερο και υπέγραψα έναντι 100.000 δραχ.

-Κάτι άλλο τώρα, για να βγάλουμε είδηση! κ.Ανδρέα πως προέκυψε το ψευδώνυμο »Κούνελος»; Κανένας δεν το ξέρει αυτό.

Ωραία ερώτηση, Πριν από έναν αγώνα του Παναθηναϊκού είχαμε αποσυρθεί σε ένα ξενοδοχείο στην Κηφισιά, το 1959, εκεί είχε κήπο με κουκιά. Έίχα μπει μέσα και δεν φαινόμουνα καλά… Έτρωγα τα κουκιά! Με βλέπει ο Κώστας Λινοξυλάκης από το παράθυρο και το λέει σε όλους τους συμπαίκτες μου: «Κοιτάτε παιδιά πως τρώει τα κουκιά ο Αντρέας, σαν »Κούνελος»». Από τότε μου το κόλλησαν για πάντα.

-Η μετέπειτα πορεία σας;

Όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο το 1972 πήγα στην Άρτα προπονητής 6 χρόνια. Μετά πήγα στην Κέρκυρα, στον Τυνησιακό, στην Καλλιθέα και στον Φωστήρα. Το 1980 πέρασα από τον πάγκο του Παναθηναϊκού για 6 μήνες. Νικήσαμε την Γιουβέντους 4-2 για το κύπελλο Ουέφα. Είχε μεγάλα ονόματα στην ενδεκάδα της: Τζόφ,Σιρέα,Ταρντέλι,Μπέντεγκα,Καούζιο,Τζεντίλε. Παναθηναικός: Κωσταντίνου,Ζιάκκος,Μπανάσας,Αγκουερόπολις,Κόβης,Λιβαθυνός,Ραούλ-Αλφάρο, (Δεληκάρης) Κατσιάκος,Αντρεούτσι,Ρότσα,Ντουρο-Νικολάε. Σκόρερ Τζεντίλε αυτό- γκόλ,Αντρεούτσι,Λιβαθυνός,Δεληκάρης. Στο πρώτο ματς στην Ιταλία ο Παναθηναϊκός είχε χάσει με 4-0 με προπονητή τον Εγγλέζο Ρόνι- Άλλεν και τον έδιωξε ο Γ.Βαρδινογιάννης. Από το 1992 μέχρι το 2002 διετέλεσα Ομοσπονδιακός προπονητής των Εθνικών ομάδων Παίδων, Νέων και Ελπίδων. Μετά ανέλαβε ο Στράτος Αποστολάκης.

- Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο. Τί σας έμεινε από όλη σας την καριέρα σαν ποδοσφαιριστής;

Εκείνη την εποχή το πρώτο που κοιτάγαμε ήταν μια καλή δουλειά στην ΔΕΗ, δεν παίρναμε πολλά χρήματα. Η κληρονομιά μας είναι η αγάπη του κόσμου απ’ όλες τις ομάδες. Ακόμα με αναγνωρίζουν στον δρόμο. Με σταματούν και με χαιρετούν.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ