Εφημερίδα Κοινωνική

«ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» του Γρ. Ξενόπουλου στο Θέατρο Ελυζέ

 Breaking News

«ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» του Γρ. Ξενόπουλου στο Θέατρο Ελυζέ
12 Μαρτίου 2014

*Της Εύης Τσολάκη

Ένα θέατρο γεμάτο με κόσμο! Είναι γεγονός, πως το κοινό γελούσε σύσσωμο, σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης. Τελικά, ίσως αυτό να είναι που μετράει. Δεν ξέρω πόσο νόημα έχει να περιγράψω την πλοκή στο έργο που είναι σχεδόν σε όλους εμάς γνωστό! Kύριο μέλημά του αγαπημένου σε όλους μας Γιάννη Δρίτσα ήταν πηγαία απόλαυση των ερμηνειών, αυτό δηλαδή που γίνεται εκείνη την στιγμή επί σκηνής κι ας δημιουργεί ερωτηματικά. Στο τέλος της παράστασης εξάλλου, όλα τα κομματάκια του παζλ έχουν μπει στην θέση τους… Το σίγουρο πάντως είναι πως οι χαρακτήρες που έπλασε ο συγγραφέας, που άλλοι χτίζονται λιγάκι πιο άμεσα και άλλοι λιγάκι πιο σταδιακά, ακόμα και στην υπερβολή τους τελικά θυμίζουν πως «οποιαδήποτε σχέση με πρόσωπα και καταστάσεις τελικά δεν θα έπρεπε να είναι συμπτωματική». Πρόκειται για μια εξαιρετικά δεμένη ομάδα που υπόσχεται γέλιο με πολλές δόσεις τρέλας και απαστράπτουσες ερμηνείες.

Το μήνυμα της Παράστασης

Ως διαχρονικό κείμενο ο «Πειρασμός» αναφέρεται στο αρχέγονο, βιβλικό σύμβολο της Εύας, γυναίκας- πειρασμού και στον έρωτα, δημιουργώντας ταυτίσεις στο θεατή και θέτοντας ερωτήματα ηθικά, υπαρξιακά και φιλοσοφικά τα οποία απαντώνται ευκολότερα μέσα από την εύθυμη απόδοση και τις ευφυείς σκηνές γέλιου. Στο έργο αναδύονται μηνύματα όπως η δομή και οι δεσμοί της ελληνικής οικογένειας, η γυναικεία αδελφική σχέση- αλληλεγγύη και ανταγωνιστικότητα, η σύγκριση των δυο κοινωνικών τάξεων- μεγαλοαστοί και υπηρετικό προσωπικό κ.α

Γιάννης Δρίτσας: Υπάρχει συνταγή επιτυχίας, όχι μόνο για μια παράσταση αλλά για όλα τα πράγματα στη ζωή μας .

Ο Γιάννης Δρίτσας ποντάρει και έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια το θεατρόφιλο κοινό. Γοητευτικός και αινιγματικός όσο και οι παραστάσεις του και σύνθετος όσο και η εποχή μας. Είναι τελικά «Πειρασμός»! Εσείς θα αντισταθείτε;

-Πως αποφάσισες να στραφείς προς τη σκηνοθεσία;

Το κομμάτι αυτό με έχει απασχολήσει από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την Υποκριτική. Επειδή ασχολούμαι και με τα εικαστικά, ως σκηνοθέτης, το βασικό του στοιχείο είναι η διαχείριση ενός αποτελέσματος κυρίως ως προς αυτό το κομμάτι για το θέατρο. Ήταν αυτονόητο για μένα να με έλξει η σκηνοθεσία. Στο συγκεκριμένο έργο νιώθω μεγάλη ικανοποίηση γιατί κατόρθωσα να εμπνεύσω τους ηθοποιούς μου ώστε να διατείνουν το αρχικό μου όραμα μέχρι εκεί που δεν φαντάστηκα!

-Τι είναι αυτό που σε οδήγησε στο Γρ. Ξενόπουλο και στο συγκεκριμένο έργο;

Είναι ένας αριστουργηματικός συγγραφέας και το συγκεκριμένο έργο είναι επίσης αριστουργηματικό και κυρίως διαχρονικό.

-Υπάρχει συνταγή στην επιτυχία μιας παράστασης;

Υπάρχει συνταγή επιτυχίας, όχι μόνο για μια παράσταση αλλά για όλα τα πράγματα στη ζωή μας. Το μυστικό είναι να έχεις αγάπη για αυτό το οποίο δημιουργείς, ότι και να είναι αυτό.

-Ποιο είναι το κυριότερο μήνυμα που περνάει ο «Πειρασμός»;

Είναι πολλαπλής φύσεως. Ενδεικτικά αναφέρω την πάλη για κυριαρχία μεταξύ των δύο φύλων, την πάλη μεταξύ των τάξεων. Γενικότερα έχει πετύχει ο Γρ.Ξενόπουλος μέσα από το κωμικό στοιχείο να πραγματευτεί πολλά ζητήματα της ανθρώπινης φύσης.

-Η τέχνη δείχνει το δρόμο προς το καλύτερο τελικά;

H τέχνη είναι ο δρόμος μας προς το καλύτερο!

-Τόσα χρόνια στο θέατρο και στην τηλεόραση, ο Γιάννης τελικά «τι κρατάει» και «τι πετάει»;

Κρατάει τα καλά για να μην ξεχνά πως αξίζει τον κόπο και τα άσχημα επίσης τα κρατάει για να μαθαίνει και να προχωρά ακάθεκτος.

-Τελικά μπορούμε να αντισταθούμε σε έναν «Πειρασμό;»

Μόνο όταν θέλουμε πραγματικά!

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ