Εφημερίδα Κοινωνική

Είναι σημαντικό να μπουν τα ελληνικά προϊόντα στα πλοία

 Breaking News

Είναι σημαντικό να μπουν τα ελληνικά προϊόντα στα πλοία
27 Μαρτίου 2014

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης, με μία σειρά στοχευμένων και συντονισμένων ενεργειών του, προσβλέποντας και στην υλοποίηση της εμπνευσμένης ιδέας του εφοπλιστή καπετάνιου, κου Παναγιώτη Τσάκου, «ανοίγει» τη συζήτηση της βελτίωσης της εξωστρέφειας της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής της Χώρας, εστιάζοντας στην εξαγωγή ελληνικών προϊόντων, μέσω της τροφοδοσίας των κρουαζιερόπλοιων και των ποντοπόρων πλοίων.

Ως εκ τούτου, το Ε.Β.Ε.Π., σε συνεργασία με την εταιρία FORUM S.A., διοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία, το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, την ημερίδα «Greek Cuisine on Board», στο πλαίσιο της έκθεσης Foodexpo. Η εκδήλωση στην οποία απέστειλε χαιρετισμό η Υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, έχαιρε της υποστήριξης του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων, του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μεσαίων Αποστάσεων και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Στον εναρκτήριο λόγο του, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Το Ε.Β.Ε.Π., δρώντας πάντα με γνώμονα την ενίσχυση του Ελληνικού Εμπορίου, προβάλλει την εξωστρέφειά του, ως κρίσιμο μοχλό ανάπτυξης της Εθνικής οικονομίας. Κατ΄ επέκταση, δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορο στην πενιχρή εκμετάλλευση μέχρι σήμερα, τεράστιων αγορών, με εξαιρετικές προοπτικές, όπως είναι η τροφοδοσία των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά και αυτή των Ελληνόκτητων ποντοπόρων πλοίων. Ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε η διεξαγωγή ημερίδας, θέτοντας τις βάσεις για την προώθηση την ελληνικών προϊόντων στα εστιατόρια και τα καταστήματα των κρουαζιερόπλοιων, αλλά και των εμπορικών πλοίων. Η ημερίδα αυτή αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα μιας συνολικής και συνδυαστικής προσέγγισης του Ε.Β.Ε.Π. για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας αλλά και των ωφελειών της στη Χώρα, που θα συνεχιστεί, αρχής γενομένης από τα προσεχή «Ποσειδώνια 2014», όπου εξασφαλίστηκε περίπτερο για να προβάλουν τα προϊόντα τους όλα τα νησιωτικά επιμελητήρια της Ελλάδας. Στόχος μας είναι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανακήρυξη του Πειραιά, ως Ναυτιλιακή Πρωτεύουσα της Ευρώπης τον Μάιο του 2015, να μετρήσουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της εν λόγω πρωτοβουλίας».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Ο.Λ.Π., κ. Νεκτάριος Δεμενόπουλος, παρουσίασε το μέγεθος της επισκεψιμότητας των κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά, τις αυξητικές προοπτικές που παρουσιάζονται, αλλά και τις επενδύσεις του οργανισμού για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων, κ. Νίκος Μαυρίκος και ο Γραμματέας της Ένωσης κ. Δημήτρης Μαντούβαλος, αναφέρθηκαν στα σημαντικά εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις του κλάδου κατά τον εφοδιασμό πλοίων. Ενδεικτικά, επισημάνθηκε η μη οικειοποίηση Ευρωπαϊκών Οδηγιών, που αφορούν στον εφοδιασμό πλοίων από τη Χώρα μας, με αποτέλεσμα οι Έλληνες εφοδιαστές να αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ανταγωνιστικότητας απέναντι στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, με κυριότερα αυτά της γραφειοκρατίας, της δυσανάλογης φορολογικής τους αντιμετώπισης, της μηδαμινής τραπεζικής υποστήριξης κ.ά.. Τονίστηκε η σημαντικότητα της στόχευσης, εκτός της κρουαζιέρας και στην αγορά των Ελληνόκτητων ποντοπόρων πλοίων και επισημάνθηκε η ανάγκη αναβάθμισης των Ελληνικών Επιχειρήσεων Εφοδιασμού Πλοίων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των πελατών τους, οι οποίες είναι: ανταγωνιστική σταθερή τιμή, σταθερή υψηλή ποιότητα, χαμηλοί χρόνοι παράδοσης και συνέπεια. Τέλος, περιέγραψαν τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια, με σημαντικές, ευνοϊκές για τον κλάδο κατακτήσεις.

Εκ μέρους των αγοραστών, οι κ.κ. Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μεσαίων Αποστάσεων, Γεώργιος Βοζίκης και Υπεύθυνος Ελληνικού Μενού της Louis Cruises Γιάννης Κορολόγος, στις ομιλίες τους κυμάνθηκαν σε παρόμοια μήκη κύματος, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία και εκφράζοντας τη θετική τους βούληση για συνεργασία, αναμένοντας παράλληλα να καταπολεμηθούν προβλήματα που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις και τις πιστοποιήσεις ποιότητας και προέλευσης των ελληνικών προιόντων.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Εκτελεστικού Διευθυντή του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κου Νίκου Αρχοντή, ο οποίος παρουσίασε τα δομικά, νομικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στη σχέση τους με το Κράτος, επισημαίνοντας παράλληλα, με στοιχεία που κατέχει ο Π.Σ.Ε., πως το ύψος του συνολικού ετήσιου τζίρου των ελληνικών επιχειρήσεων τροφοδοσίας πλοίων με τρόφιμα και ποτά, δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. €.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, συνέδεσε την πρωτοβουλία της Ένωσής του «GReat» για τη προώθηση της ελληνικής κουζίνας διεθνώς με το στόχο της ημερίδας και προέτρεψε τους διοργανωτές σε μελλοντική συνεργασία.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

ΕΚΛΟΓΕΣ

  Δείτε το Debate των υποψηφίων Δημάρχων Πειραιά – Μίλησαν για όλα στην «Κοινωνική» και το Portnet

Δείτε το Debate των υποψηφίων Δημάρχων Πειραιά – Μίλησαν για όλα στην «Κοινωνική» και το Portnet

Διαβάστε περισσότερα
  Αθηνά Γλυκα – Χαρβαλάκου – Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗΣ του Γιάννη Μώραλη: «Ας μιλήσουμε για τον απολογισμό έργου των 9 ετών και για όλα όσα πρόκειται να γίνουν για τον Πειραιά μας!»

Αθηνά Γλυκα – Χαρβαλάκου – Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗΣ του Γιάννη Μώραλη: «Ας μιλήσουμε για τον απολογισμό έργου των 9 ετών και για όλα όσα πρόκειται να γίνουν για τον Πειραιά μας!»

Διαβάστε περισσότερα
  Παναγιώτης Ρέππας – Αντιδήμαρχος Καθαριότητας-Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΙΚΗΤΗΣ του Γιάννη Μώραλη: Κεντρική Προεκλογική Εκδήλωση στον Πειραϊκό Σύνδεσμο

Παναγιώτης Ρέππας – Αντιδήμαρχος Καθαριότητας-Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΙΚΗΤΗΣ του Γιάννη Μώραλη: Κεντρική Προεκλογική Εκδήλωση στον Πειραϊκό Σύνδεσμο

Διαβάστε περισσότερα
  Σταυρούλα Αντωνάκου – Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά-Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ του Νίκου Χαρδαλιά: «Θα πολλαπλασιάσουμε  τα έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά»

Σταυρούλα Αντωνάκου – Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά-Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ του Νίκου Χαρδαλιά: «Θα πολλαπλασιάσουμε τα έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά»

Διαβάστε περισσότερα
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ