Εφημερίδα Κοινωνική

DEBATE στην κοινωνία ζήτησε ο Θ. Δρίτσας από τον Β. Μιχαλολιάκο

 Breaking News

DEBATE στην κοινωνία  ζήτησε ο Θ. Δρίτσας από τον Β. Μιχαλολιάκο
28 Μαρτίου 2014

*του Κώστα Παναγιωτάκη

Ξεχωριστή από κάθε άποψη ήταν η πρώτη επίσημη παρουσίαση του υποψηφίου δημάρχου Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα.

«Γνωστός» στον Πειραιά από την πλούσια αυτοδιοικητική του δράση, ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος δήμαρχος, δεν «αυτοσυστήθηκε» αλλά παρουσίασε το πρόγραμμα του δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην θεσμική-λαϊκή ανασυγκρότηση του Δήμου Πειραιά με επίκεντρο το χώρο του Δημαρχείου που θα λειτουργεί με κοινοβουλευτικούς κανόνες και θα είναι ανοιχτός στην κοινωνία. Έστειλε μήνυμα νίκης για τις εκλογές του Μαΐου και τόνισε ότι ο συνδυασμός του αποτελείται από μια ομάδα Πειραιωτών αγωνιστών που επιθυμούν μόνο το καλό της πόλης (λίστα ονομάτων θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες).

Μεταξύ άλλων, ο Θ. Δρίτσας σημείωσε:

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Γιατί ο Πειραιάς, η πόλη μας, έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και ιστορία, αλλά και γιατί εμείς είμαστε «ομάδα» οργανικά δεμένη με την ταυτότητα αυτή και με την ιστορία. Είμαστε «καλή ομάδα» και έτσι λειτουργούμε. Συνδυάζοντας την αγωνιστική κινηματική δράση με τη διαρκή αναζήτηση της επιστημονικής και θεσμικής τεκμηρίωσης των θέσεών μας και των πρωτοβουλιών μας. Γι’ αυτό ακριβώς στις 18 ή και στις 25 Μαΐου δε θα πανηγυρίσουμε, αλλά κυρίως θα ανασκουμπωθούμε.

Έξι βασικοί άξονες – στόχοι – δεσμεύσεις θα προσδιορίζουν την πολιτική μας και το πρόγραμμά μας.

-Ο πρώτος και επιτακτικός, η κοινωνική προστασία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Οι άνεργοι και οι οδηγούμενοι στην κοινωνική περιθωριοποίηση και στην εξαθλίωση δεν μπορούν να περιμένουν. Πρέπει να σταθούν όρθιοι. Κανείς άστεγος, κανείς χωρίς τροφή, φάρμακα, γιατρό και σχολείο. Κανείς χωρίς παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό. Κανείς χωρίς υπηρεσίες πρόνοιας.

-Ο δεύτερος είναι η αναβάθμιση της σχέσης της πόλης με το λιμάνι και η δυναμική ισορροπία με κατοχύρωση των συμφερόντων της πόλης και των κατοίκων. Αυτό απαιτεί λιμάνι δημόσιο με συμμετοχή του Δήμου. Ο Πειραιάς πρέπει να μείνει πόλη της ναυτιλίας, των ναυτικών και της ναυτοσύνης σε στενή σχέση με τα νησιά.

-Ο τρίτος είναι η στήριξη του εμπορίου της πόλης και ιδιαίτερα του ιστορικού εμπορίου και της Αγοράς, με ταυτόχρονη φροντίδα για νέες θέσεις εργασίας.

-Ο τέταρτος είναι η προστασία και η αναβάθμιση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και οι μελετημένες λύσεις για το συγκοινωνιακό και το κυκλοφοριακό. Η καθαρή θάλασσα, οι ελεύθερες ακτές, το πράσινο μαζί με το γαλάζιο, οι ελεύθεροι χώροι, οι ασφαλείς χώροι για τα παιδιά και τους νέους, η οδική ασφάλεια, αλλά και η καθαρή πόλη σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων συγκροτούν δικαιώματα για τις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες, για τα παιδιά, τους νέους, τους ηλικιωμένους.

-Ο πέμπτος είναι η πολιτιστική αναγέννηση, η πολιτιστική παραγωγή και όχι απλώς και μόνο η «κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων». Χρειάζεται ο λαϊκός και καθημερινός πολιτισμός, αλλά και ο αθλητισμός, παράμετρος πρωτεύουσας σημασίας για τον πολιτισμό του Πειραιά. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και η ανάδειξή τους είναι διαρκής επιδίωξή μας.

-Ο έκτος είναι η δημοκρατία, στον Δήμο Πειραιά και στην πόλη. Η καταξίωση και εξασφάλιση των εργαζομένων στο Δήμο. Οι καλά μελετημένες, σταθερές και οργανωμένες πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, ώστε να ασκούν κοινωνικό έλεγχο και να συναποφασίζουν.

Το δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης, το Κανάλι 1 και το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχουν να διαδραματίσουν διαφορετικούς, αλλά πολύ σημαντικούς ρόλους σε όλα τα παραπάνω. Αρκεί η Δημοτική Αρχή να έχει σχέδιο και προτάσεις. Όλα αυτά επίσης απαιτούν πολλαπλές κοινωνικές συνεργασίες και βέβαια απαιτούν δημόσιες επενδύσεις, που πρέπει να διεκδικηθούν.

Αυτοί οι άξονες, που είναι ταυτόχρονα στόχοι μας και δεσμεύσεις μας, οριοθετούν το πλαίσιο – βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Πειραιά, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο Πειραιάς μπορεί και πρέπει να γίνει η ναυαρχίδα της παραγωγικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης.

Ο Θ. Δρίτσας επιτέθηκε πολιτικά στον Δήμαρχο κατηγορώντας τον ότι πολιτεύεται μιμούμενος το κυβερνητικό «success story» ενώ αναφέρθηκε σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε να διεκδικήσει…

Θα παραιτηθεί από βουλευτής;

Σε αυτή την ερώτηση ο κ. Δρίτσας απάντησε: «Εάν η Πολιτεία θεσπίσει ασυμβίβαστο ΔΗΜΑΡΧΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΗ θα ακολουθήσω. Για μένα η θέση του Βουλευτή δεν είναι αξίωμα αλλά είναι ευθύνη, είναι δουλειά, είναι εντολή που πήρα από την κοινωνία του Πειραιά. Κάνω μεγάλη προσπάθεια να ανταπεξέλθω και στους δύο ρόλους μου. Κοιμάμαι μόνο 4 ώρες το 24ωρο… αλλά τα θέματα του Πειραιά δεν «τεμαχίζονται». Ξεκινάνε από τις γειτονιές της πόλης και φτάνουν ψηλά. Μόνο όταν ‘δω ότι η υγεία μου επιβαρύνεται, θα παραιτηθώ…»

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ