Εφημερίδα Κοινωνική

Θολώνει το μάτι…των περιπτερούχων του Πειραιά με την έλευση του ΤΡΑΜ – Τους καθησυχάζει ο Δήμαρχος ότι δεν θα βρεθούν στο δρόμο!

 Breaking News

Θολώνει το μάτι…των περιπτερούχων του Πειραιά με την έλευση του ΤΡΑΜ – Τους καθησυχάζει ο Δήμαρχος ότι δεν θα βρεθούν στο δρόμο!
03 Φεβρουαρίου 2014

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση πολλών περιπτέρων από κεντρικούς δρόμους της πόλης λόγω της έλευσης του ΤΡΑΜ, έχει τρομοκρατήσει πολλούς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές που φοβούνται ότι την επόμενη μέρα, θα βρεθούν χωρίς δουλειά ή καλύτερα… χωρίς περίπτερο!

Όλοι σκέφτονται τα χρήματα που χρόνια τώρα πληρώνουν και εκφράζουν το παράπονο ότι ο Δήμος Πειραιά δεν έχει σταθεί στο πλευρό τους.

Συγκεκριμένα, μετά από επανειλημμένες οχλήσεις που έκανε η Ένωση Περιπτερούχων Πειραιά τόσο στη δημοτική Αρχή όσο και στην εταιρεία που θα φέρει το ΤΡΑΜ στον Πειραιά, δόθηκε στους ίδιους απόφαση κατά την οποία ζητείται το αναγκαστικό ξήλωμα 15 περιπτέρων στο κέντρο της πόλης. Όμως το σχέδιο της δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Σπάλα, είναι να ξηλωθούν συνολικά δεκάδες περίπτερα από τους δρόμους που οδηγούν στο λιμάνι του Πειραιά.

Είναι γεγονός ότι η εικόνα που παρουσιάζουν κάποια περίπτερα στην πόλη μας δεν είναι η ενδεδειγμένη. Πολλά από αυτά μάλιστα παραμένουν μέχρι και σήμερα κλειστά και απλώς πιάνουν χώρο ή αποτελούν εστίες μόλυνσης. Συνολικά υπήρχαν 360 περίπτερα σε όλο τον Δήμο Πειραιά τα οποία έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα σε 200.

Όμως, για τα ανοιχτά και «υγιή» περίπτερα, αυτά δηλαδή που δουλεύουν με κόπο κάποιοι συμπολίτες μας, μερικοί εκ των οποίων είναι ανάπηροι ή έχουν προβλήματα υγείας, υπάρχει έντονος προβληματισμός.

Ο Δήμος και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. ζητούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (ομοιομορφία). Δεν διευκρινίζουν όμως ποιος θα αναλάβει το κόστος αυτών των προδιαγραφών ή το κόστος μεταφοράς ενός περιπτέρου που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10.000 ευρώ. Επιπλέον, τους κατηγορούν ότι έχουν επεκτείνει τα περιπτερά τους και τα έχουν μετατρέψει σε μικρά «σούπερ μάρκετ» χωρίς όμως αυτοί που… «εύκολα κατηγορούν» να σκέφτονται την πολιτική των εταιρειών.

Ο Δήμαρχος πήρε θέση: «Η δημοτική Αρχή είναι έντιμη και δεν θέλει να κοροϊδέψει κανένα. Αναφέρομαι στους ενοικιαστές που ενοικιάζουν περίπτερα. Αντί να ενοικιάζουν ένα περίπτερο θα μπορούσαν να ενοικιάζουν ένα κατάστημα, από τα πολλά που είναι ξενοίκιαστα. Ενοικιαστές είναι, δεν είναι οι αδειούχοι. Οι παλαιοκομματικοί στο παρελθόν γέμισαν τον Πειραιά με «δάσος» περιπτέρων για να το παίζουν καλοί. Και οι περιπτερούχοι με τη σειρά τους, επεξέτειναν τα τετραγωνικά μέτρα πολύ πέραν του νόμου. Αποτέλεσμα: να μην μπορούμε να κινηθούμε στα πεζοδρόμια ή να ενοικιάζει ένας ένα κατάστημα και να έχει μπροστά του ένα περίπτερο. Αυτό θα εκλείψει.

Όποιος νοικιάζει, του λέμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μετακινηθεί – όχι να καταργηθεί – ή να πάει σε άλλη περιοχή. Η Βασιλέως Γεωργίου π.χ. και η περιοχή πέριξ του Δημοτικού Θεάτρου δεν μπορεί να είναι γεμάτη περίπτερα, το ίδιο και η Ακτή Μιαούλη. Πρέπει να φύγουν σχεδόν όλα. Όταν είναι να μετακινηθούν θα ενημερωθούν εγκαίρως. Τα έχουν κλειστά, γιατί δεν υπάρχει κανείς για να τα νοικιάσει και γίνονται ουρητήρια. Ξέρω ένα περίπτερο στη Βασιλέως Γεωργίου που είναι κλειστό δύο χρόνια. Και είχα καταγγελίες με αυτοψία της Διεύθυνσης Υγείας, ότι είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία» δήλωσε.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και όσο οι περιπτερούχοι δεν ενημερώνονται για τις νέες θέσεις τους, επικρατεί φόβος και δυσαρέσκεια.

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 10.00 έως 11.00 στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Πειραιώς, Κολοκοτρώνη 80 (2ος όροφος) αλλά και στις διεργασίες των επόμενων ημερών, αναμένεται να συζητηθεί και αυτό το κρίσιμο θέμα.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ