Εφημερίδα Κοινωνική

Δήμος και Περιφέρεια πάνε τη Σαλαμίνα μπροστά

 Breaking News

Δήμος και Περιφέρεια πάνε τη Σαλαμίνα μπροστά
11 Φεβρουαρίου 2014

Το νησί της Σαλαμίνας επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς Στέφανο Χρήστου, και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Παναγιώτη Βουδούρη, Λεωνίδα Αθανασιάδη και Γιάννη Αξαρλή, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του μεγάλου δικτύου ομβρίων υδάτων που κατασκευάζεται για να θωρακίσει αντιπλημμυρικά το νησί αλλά και για την παράδοση του έργου ηλεκτροφωτισμού της Λ. Φανερωμένης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πάντα φιλόξενος Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής, ετοίμασε μία πολύ ζεστή ατμόσφαιρα για τους καλεσμένους του στην αίθουσα εκδηλώσεων Δ. Μπόγρη στο Δημαρχιακό Μέγαρο του νησιωτικού δήμου, με σκοπό να ευχαριστήσει τους «πολύτιμους αυτοδιοικητικούς συνεργάτες του», όπως τους αποκάλεσε. Την εκδήλωση που έγινε με αφορμή τα εγκαίνια του μεγάλου έργου των ομβρίων αγκάλιασε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και πλήθος πολιτών της Σαλαμίνας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Σαλαμίνα επισκέφθηκαν τα έργα που εκτελούνται στο νησί την τελευταία τριετία (αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων, παιδικός σταθμός Παλουκιών, ηλεκτροφωτισμός Λ. Φανερωμένης) και τα οποία εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Αττικής και στο ΕΣΠΑ το 2011 μετά από παρεμβάσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, κ. Σγουρό και τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κ. Κατσικάρη.

Ουσιαστική η συνεργασία των 2 θεσμών

Για τη τρίχρονη κοινή πορεία των δύο θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμου και Περιφέρειας, που έχει να επιδείξει σημαντικά έργα και δράσεις έκανε λόγο στην εισαγωγή της ομιλίας του ο Δήμαρχος Γιάννης Τσαβαρής. «Τα τελευταία 3 χρόνια που η πατρίδα μας περνάει μέσα από μια στενωπό που συνθλίβει κοινωνικά δικαιώματα, κατακτήσεις, συνταξιοδοτήσεις, με βασικά χαρακτηριστικά τη φτωχοποίηση και την ανεργία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε πρώτο πλάνο προκειμένου να απορροφήσει αυτούς τους κραδασμούς. Και τους απορροφούμε κάνοντας πράξη και έργα με κοινωνικές παρεμβάσεις και υποδομές.»

Ο κ. Τσαβαρής, επιχειρώντας να κάνει μία ιστορική αναδρομή στην από κοινού προσπάθεια που έκανε με την Περιφέρεια Αττικής να εντάξει στο ΕΣΠΑ μελέτες και έργα για την αποπεράτωσή τους, εξήγησε ότι όταν ανέλαβε θεσμικά 1-1-2011 την διοίκηση του Δήμου ουσιαστικά δεν βρήκε κανένα έργο υπό ένταξη και με την άμεση βοήθεια του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Κατσικάρη, υπό την έγκριση πάντα του κ. Γιάννη Σγουρού, κατάφερε να ολοκληρωθούν μια σειρά από έργα ενώ, όπως είπε, είναι έτοιμα για ένταξη πολλά ακόμα έργα στο επόμενο κοινοτικό πρόγραμμα.

4a

 

Τα έργα της Περιφέρειας στη Σαλαμίνα

Πρόκειται για απαραίτητα έργα υποδομής για το νησί της Σαλαμίνας, ώστε να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν το νησί σε περιπτώσεις έντονης νεροποντής. Συγκεκριμένα, βρίσκονται υπό κατασκευή δύο δίκτυα (Παλούκια και Φανερωμένη) συνολικού μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, που θα συλλέγουν τα νερά της βροχής και θα αποτρέπουν τη συσσώρευσή τους, λύνοντας ένα χρόνιο πρόβλημα για τους κατοίκους της Φανερωμένης και των Παλουκίων. Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη ξεπερνά τα 9 εκ € (7,3 στα Παλούκια και 1,9 στη Φανερωμένη) με πιστώσεις του ΕΣΠΑ.

Σύντομα θα ξεκινήσει και η κατασκευή του τρίτου δικτύου με μήκος 2,5 χιλιόμετρα, προϋπολογισμού 10 εκ €, στην περιοχή της Σαλαμίνας, και θα αρχίσει έτσι μια δέσμη απαραίτητων έργων υποδομής που θα βελτιώσουν ορατά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Παράλληλα, με αφορμή το παρελθόν του κ. Σγουρού σαν αθλητικού παράγοντα, ο κ. Τσαβαρής μίλησε και για τη χρηματοδότηση που πήρε από την Περιφέρεια για τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών του νησιού. Μάλιστα, ο κ. Σγουρός κατά την ομιλία του στην αίθουσα “Δ. Μπόγρης”, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Δημάρχου, δήλωσε ότι άμεσα χρηματοδοτείται η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου των Αμπελακίων συνολικού προϋπολογισμού ύψους 3.003.316,42 ευρώ.

Δημήτρης Κατσικάρης : Με έργο πάμε μπροστά

«Η κατασκευή των αγωγών των ομβρίων ήταν από την αρχή της θητείας μας προτεραιότητα και προεκλογική μας δέσμευση. Το προχωρήσαμε με αυτή τη δημοτική αρχή σε συνέχεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δεν είναι έργο που ανήκει σε μας. Ανήκει στους κατοίκους όλου του δήμου, στα παιδιά της Σαλαμίνας. Το νησί πρέπει να αποκτήσει σύγχρονη εικόνα και το κάναμε. Εμείς παίζουμε με τα βαριά χαρτιά και πλέον ξέρουμε ότι η Σαλαμίνα δεν θα πνίγεται με τις βροχοπτώσεις. Κάναμε ένα έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης και έτσι έπρεπε να γίνει. Οι λογικές που ο πολίτης γινόταν πελάτης έχουν σταματήσει και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και μείς στην Περιφέρεια Αττικής. Είναι ένα σημαντικό έργο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Αυτή είναι λογική μας. Να κάνουμε έργα που κάνουν την καθημερινότητα του κόσμου πιο εύκολη. Θέλουμε έργα ουσίας και όχι βιτρίνας.»

4b

Συγχαρητήρια για την κοινωνική ευαισθησία

Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής συνεχάρη τον Περιφερειάρχη κ. Σγουρό για την χρηματική βοήθεια των 5 εκ. ευρώ που έστειλε στην δοκιμαζόμενη από τον σεισμό Κεφαλονιά. Παράλληλα, μίλησε για την προσπάθεια της κοινωνίας της Σαλαμίνας να συμπαρασταθεί στους σεισμόπληκτους, η οποία συγκεντρώνει νερά, χυμούς και τυποποιημένα τρόφιμα προκειμένου «και μείς να συμβάλουμε με τις μικρές δυνάμεις να βοηθήσουμε σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε». Όπως καταλαβαίνετε, η κοινωνική ευαισθησία αυτή και από τις δύο πλευρές ήταν αρκετή για να τραβήξει το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

«Ηγέτης» η περιφέρεια Αττικής στην διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης

«Το χρωστάμε στην ιστορία και τον πολιτισμό μας. Κάποιοι στην Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσουν τη συμβολή της Σαλαμίνας στη διάδοση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δημήτρης Κατσικάρης από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μας, αρωγοί στην προσπάθειά μας», δήλωσε ο δήμαρχος Σαλαμίνας μιλώντας για τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2021 από κοινού με τον Πειραιά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, υπενθύμισε στον κ. Τσαβαρή ότι θα είναι δίπλα του στην προσπάθειά του, για ένα επίτευγμα που θα φέρει την ανάπτυξη στο νησί.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς, ως Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν σχετικής διαβούλευσης, και πέρα από τα απαραίτητα έργα που γίνονται στο ιστορικό νησί της Σαλαμίνας, αναλαμβάνουμε επικεφαλής των εορτασμών για τα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και ταυτόχρονα τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 για τη Σαλαμίνα και τον Πειραιά. Πρέπει να αναδειχθεί ο τόπος για τη μεγάλη του ιστορία αλλά και ως τουριστικός προορισμός.»

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων και τις υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμου για την αγαστή συνεργασία και την αποτελεσματική δουλειά που εξασφάλισαν στο νησί υποδομές που του λείπουν. Στο τέλος της εκδήλωσης τους χάρισε από μία χρυσή τριήρη, έμβλημα της ιστορικής ναυμαχίας.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ