Εφημερίδα Κοινωνική

Βαρβιτσιώτης: Στόχος η μείωση του ΦΠΑ στις ακτοπλοϊκές μεταφορές

 Breaking News

Βαρβιτσιώτης: Στόχος η μείωση του ΦΠΑ στις ακτοπλοϊκές μεταφορές
20 Ιανουαρίου 2014

Μείωση του ΦΠΑ στις ακτοπλοϊκές μεταφορές, με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης των νησιών, επιδιώκει το υπουργείο Ναυτιλίας, δήλωσε ο υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με τον κ. Βαρβιτσιώτη να δηλώνει ότι πρώτη μέριμνα του υπουργείου είναι η ακτοπλοϊκή κάλυψη όλων των νησιών της χώρας, γεγονός που επιβάλλει εξορθολογισμό και αναδιάρθρωση στις υφιστάμενες ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις προς όφελος των άγονων γραμμών. Για τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μεταφορών επισήμανε ότι έχουν ήδη εγκριθεί όλα από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Όσον αφορά τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις, τα τέλη και τον ελλιμενισμό των τουριστικών σκαφών, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι το υπουργείο, έχοντας έτοιμο όλο το πλαίσιο για τα σκάφη αναψυχής, καταργεί μια σειρά από γραφειοκρατικού τύπου αγκυλώσεις που αφορούν τον απόπλου και τον κατάπλου των σκαφών, το τέλος 0,88 ευρώ και την ερασιτεχνική άδεια αλιείας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το υπουργείο αύξησε το δυναμικό της Λιμενικής Αστυνομίας στα νησιά που αποτελούν χώρους εισόδου λαθρομεταναστών και προγραμματίζει την πύκνωση των ελέγχων για την πάταξη της άγρας πελατών και του παρεμπορίου κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Σε σχέση με τα υδατοδρόμια, είπε ότι ολοκληρώθηκε από το υπουργείο όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους και αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες υδροπλάνων.

Φορολογία και ελληνική Προεδρεία

Αν οι Βρυξέλλες θέσουν μεγάλους και μη ανταγωνιστικούς φόρους στη ναυτιλία, δεν θα χάσει κάποιο κράτος, αλλά θα χάσει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ενωση το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την προσπάθεια των Βρυξελλών για φορολόγηση της ναυτιλίας, ο υπουργός σημείωσε πως σήμερα το κέντρο των φορτίων της παγκόσμιας ναυτιλίας είναι η Ανατολή. Και παραδοσιακά η ναυτιλία, εξήγησε, ακολουθούσε τα φορτία της. «Εμείς δεν θέλουμε να χάσουμε από την Ενωση, από την Ευρώπη συνολικά, την έδρα αυτών των ναυτιλιακών εταιρειών που προσθέτουν πλούτο, κύρος και δύναμη στην Ε.Ε.», ανέφερε.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ