Εφημερίδα Κοινωνική

Oι νεοάστεγοι της κρίσης και ο ρόλος των Δήμων

 Breaking News

Oι νεοάστεγοι της κρίσης και ο ρόλος των Δήμων
15 Ιανουαρίου 2014

Άστεγος μόνο λίγους μήνες, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, νεαρής ηλικίας και ελληνικής καταγωγής είναι ο μέσος επισκέπτης, με βάση τα άτομα που έχουν βρει καταφύγιο τις νύχτες στα υπνωτήρια αστέγων στους δήμους. «Μιλάμε δηλαδή κυρίως για νεοάστεγους, οι οποίοι νοίκιαζαν κάποιο σπίτι και είχαν οικογένεια, αλλά όταν έχασαν τη δουλειά τους, άρχισαν να κοιμούνται στο δρόμο» εξηγεί η κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη της δομής, Ελένη Παπαστεργίου. Αναφέρει, μάλιστα, ένα ενδεικτικό παράδειγμα ανθρώπου με τέσσερα ανήλικα παιδιά, ο οποίος, όταν έχασε τη δουλειά του επειδή δεν μπορούσε να αντέξει την ψυχολογική πίεση στο σπίτι του, αποφάσισε να φύγει για να μην τους «επιβαρύνει».«Κοιμόταν στο δρόμο εδώ και καιρό, όταν ήρθε στο υπνωτήριο, όπου τον βοηθήσαμε να ξαναβρεί δουλειά και τελικά επέστρεψε στην οικογένειά του» λέει η κ. Παπαστεργίου.

Εντύπωση πάντως προκαλεί στη συντονίστρια του προγράμματος «Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στο δήμο Θεσσαλονίκης» Ιωάννα Πετρίτση, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι πολλές φορές συνοδεύουν οι ίδιοι τους άστεγους στο υπνωτήριο ή περιμένουν την άλλη μέρα, για να τους πάρουν. «Ο κόσμος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα που μας ζητούν πληροφορίες ή μας υποδεικνύουν σημεία όπου κοιμούνται άστεγοι» τονίζει. Ήδη, ο κοιτώνας των ανδρών με 44 κρεβάτια είναι γεμάτος κάθε βράδυ, ενώ, αντίθετα, ο γυναικείος είναι σχεδόν άδειος αφού φιλοξενούνται μόλις τέσσερις γυναίκες. «Πιο δύσκολα οι γυναίκες θα μείνουν στο δρόμο, έχουν πιο προστατευμένο περιβάλλον και, παράλληλα, υπάρχουν ξενώνες για όσες αντιμετωπίζουν προβλήματα κακοποίησης» διευκρινίζει η κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι σε μερικούς μήνες, που θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών, δεν αποκλείεται να υπάρξει αναπροσαρμογή των κλινών και να δοθούν και άλλες σε άνδρες. «Λίστα αναμονής πάντως δεν υπάρχει, αφού όλες οι ανάγκες εξυπηρετούνται. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που είναι χρόνια άστεγοι και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στους κανονισμούς του ξενώνα, όπως στην αναγκαιότητα να κάνουν μπάνιο και ιατρικές εξετάσεις για τυχόν μεταδιδόμενα νοσήματα από τη στιγμή που ζουν τόσο καιρό στο δρόμο» σημειώνει.

Το υπνωτήριο βρίσκεται επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13, σε χώρο 750 τ.μ. τής Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, η οποία τον παραχώρησε, για μία δεκαετία, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ όλες οι δαπάνες διαμόρφωσης και εξοπλισμού εξασφαλίστηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Ο χώρος ανοίγει στις 7 το απόγευμα για την υποδοχή των αστέγων, στους οποίους παρέχεται βραδινό και κλείνει μετά το πρωινό τους, στις 9 το πρωί. Προσπαθούμε πάντα να στηρίξουμε κάθε άστεγο που έρχεται, προς κάθε κατεύθυνση και το μόνο που ζητάμε απ” αυτούς είναι να μην είναι “παραδομένοι” και “βολεμένοι’, να δείχνουν διάθεση, δηλαδή, να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη ζωή τους» καταλήγει η κ. Παπαστεργίου.

Το υπνωτήριο λειτουργεί σε συνεργασία με την κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση Άρσις και παρέχει, επίσης, στεγνοκαθαριστήριο και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ