Εφημερίδα Κοινωνική

«Φεύγω…αλλά νιώθω ότι κάτι έχω ξεχάσει»

 Breaking News

«Φεύγω…αλλά νιώθω ότι κάτι έχω ξεχάσει»
14 Ιανουαρίου 2014

Απολογισμός έργου ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ

στο Δικηγορικό Σύλλογο χωρίς καμία αναφορά στο «καυτό» θέμα της μεταφοράς των Δικαστηρίων

Σε κλίμα ιδιαίτερα φιλόξενο και εορταστικό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, την Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014, στην αίθουσα Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη του Πειραϊκού Συνδέσμου. Η παρουσία μελών και φίλων του Συλλόγου, η θερμή υποδοχή του Προέδρου, κ. Στέλιου Μανουσάκη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δημιούργησαν μία όμορφη ατμόσφαιρα. Οι παρευρισκόμενοι μοιράστηκαν μια όμορφη πρωτοχρονιάτικη συνάντηση, κουβέντιασαν, ευχήθηκαν και συγκινήθηκαν από τα λόγια του Προέδρου, τα οποία είχαν δόσεις… αυτοκριτικής. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε πολλές αξιόλογες δράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου χωρίς όμως να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από το «καυτό» θέμα της μεταφοράς των Δικαστηρίων εκτός Πειραιά, το οποίο περίμεναν όλοι με αγωνία. Ο κ. Μανουσάκης είπε μεταξύ άλλων:

«H εκδήλωση αυτή έχει για μένα ιδιαίτερη σημασία, μιας και είναι η τελευταία φορά που βρίσκομαι εδώ ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, έχοντας ολοκληρώσει δύο συνεχείς θητείες στη συγκεκριμένη θέση, την ευθύνη της οποίας μου κάνατε την τιμή να μου εμπιστευτείτε.

Κατά την περίοδο των έξι ετών της προεδρίας μου, που αποτέλεσε συνέχεια μίας πολύ μακρύτερης περιόδου συμμετοχής μου στο Διοικητικό συμβούλιο του Δ.Σ.Π. εύλογα υπήρξαν πολλές στιγμές έντασης και απογοήτευσης. Όμως υπήρξαν ακόμη περισσότερες στιγμές δημιουργίας και προσπάθειας υλοποίησης της εντολής που είχα λάβει από τους συναδέλφους μου για εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα που επί σειράς ετών απασχολούσαν τον κλάδο μας, για προάσπιση των αξιών της δικαιοσύνης, για πλήρη διαφάνεια στη λειτουργία του Συλλόγου, για ανάδειξη του Δικηγορικού Συλλόγου του Πειραιά σε πρώτο μεταξύ ίσων θεματοφύλακα των αξιών της δημοκρατίας, της ισονομίας και της ελευθερίας στην πόλη του Πειραιά.

Αναδείξαμε τον ιστορικό ρόλο που πρέπει να έχει ένας τόσο μεγάλος, όσο ο Δικηγορικός Σύλλογος, επιστημονικός φορέας σε μία τοπική κοινωνία.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ιδιαίτερης σημασίας

Κατόπιν διαρκών πιέσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά μεταφέρθηκε ο ΟΚΑΝΑ σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις στο Νοσοκομείο της Νίκαιας και πάψαμε να βλέπουμε τους δεκάδες τοξικομανείς να κάνουν χρήση στους δρόμους χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται και απετράπη η γκετοποίηση και μετατροπή σε άνδρο παραβατικότητος μίας περιοχής του Πειραιά, που με ευθύνη των τοπικών διοικήσεων είχε απαξιωθεί και ερημοποιηθεί, μετά την απομάκρυνση όλων σχεδόν των ναυτιλιακών εταιρειών που της έδιναν ζωή από τη δεκαετία του πενήντα, έως και πριν από δεκαπέντε – είκοσι χρόνια.

Με ενέργειες του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά εξανθρωπίστηκαν οι συνθήκες διαβίωσης στους χώρους κράτησης των αλλοδαπών στη Δραπετσώνα.

Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά ιδρύθηκε το ΚΕΔΙΠ, στο οποίο εκπαιδεύτηκαν οι πρώτοι στην Ελληνική επικράτεια διαμεσολαβητές. Ήδη δε η πολιτεία εξετάζει σοβαρά την ένταξη στο ευρύτερο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και επίλυσης διαφορών, το θεσμό της διαμεσολάβησης, τον οποίο ο ΔΣΠ εξ αρχής αγκάλιασε και πρότεινε, ως έναν εναλλακτικό τρόπο διευθέτησης διαφορών, που μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά προς το στόχο της αποσυμφόρησης των Δικαστηρίων από των όγκο των σωρευομένων υποθέσεων.

«Προσφέραμε σημαντική βοήθεια στον Πειραϊκό Σύνδεσμο»

Παράλληλα ο συγκεκριμένος θεσμός έδωσε στο Δικηγορικό Σύλλογο την αφορμή να προβεί, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σε τοποθέτηση μέρους των χρημάτων του, στην απόκτηση του κτηρίου, όπου στεγάζεται το ΚΕΔΙΠ, το οποίο και αγοράστηκε σε συμφέρουσα τιμή για το Σύλλογο, αποτελώντας μια αξιόλογη επένδυση για το μέλλον, διασφαλίστηκαν τα χρήματα των Δικηγόρων σε μία περίοδο, που οι τραπεζικές καταθέσεις ήταν επισφαλείς. Επίσης με την αγορά αυτή προσεφέρθη σημαντική βοήθεια στον Πειραϊκό Σύνδεσμο στον οποίο ανήκε το συγκεκριμένο κτήριο, ούτως ώστε να συνεχίσει να είναι βιώσιμος και να εξακολουθεί να προσφέρει το σημαντικό του έργο στην πειραϊκή κοινωνία. Τέλος η αγορά αυτή συντέλεσε ούτως ώστε ένα νεοκλασικό κτήριο, από αυτά που αποτελούν κόσμημα για την πόλη, να παραμείνει στην κυριότητα ενός φορέα που νοιάζεται για την πόλη και που αποτελεί μέρος της φυσιογνωμίας της.

…και άλλες ενέργειες

Με δικές μας ενέργειες και συμμετοχή ελέγχθηκαν οι συσσωρευμένες στο ΤΑΧΔΙΚ αιτήσεις καταβολής αμοιβών των αυτεπάγγελτα διορισμένων δικηγόρων, οι οποίοι έλαβαν τα οφειλόμενα ετών και πλέον όλες οι αμοιβές για τους αυτεπάγγελτους διορισμούς καταβάλλονται εντός διαστήματος λίγων μηνών από την υποβολή των παραστατικών και φορολογικών στοιχείων.

Η παρουσία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και το κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης για την εδραίωση του οποίου εργαστήκαμε επίμονα, συνέβαλε στην υποδειγματική συνεργασία δικαστών και δικηγόρων στα δικαστήρια του Πειραιά και την αποδοχή του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την απονομή της δικαιοσύνης, που επιτυγχάνεται καλύτερα, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες αναγνωρίζουν, αποδέχονται και τιμούν τη θεσμική ιδιότητα ο ένας του άλλου.

Τεράστια ήταν τα βήματα προόδου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, σε ότι αφορά στην αποδοχή των νέων τεχνολογιών. Μετεξελίξαμε την ιστοσελίδα του Συλλόγου σε ένα χώρο άμεσης και καθημερινής ενημέρωσης και σε σ’ ένα χρηστικό πολυεργαλείο για τους συναδέλφους. Ψηφιοποιήσαμε τις εσωτερικές υπηρεσίες του ΔΣΠ και τις καταστήσαμε διαλειτουργικές, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες εσφαλμένων καταχωρίσεων και απώλειας δεδομένων. Συμβάλαμε στον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων των Δικαστηρίων και διασυνδέσαμε υπηρεσίες τους με αντίστοιχες του ΔΣΠ. Με τη δημιουργία της εφαρμογής της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφου δώσαμε τη δυνατότητα στους συναδέλφους να ξεπεράσουν το πρόβλημα που τους δημιουργούσε η χρονοβόρα και απαρχαιωμένη πλέον διαδικασία της αυτοπρόσωπης εμφάνισης στη γραμματεία των δικαστηρίων για ζητήματα διαδικαστικά.

Κατορθώσαμε να παραμείνει η αναφορά στις ελάχιστες νόμιμες αμοιβές και στο νέο κώδικα περί δικηγόρων και με δική μας πρόταση ετέθη πλέον όριο εκλογιμότητας για τους Προέδρους και Συμβούλους των Δικηγορικών Συλλόγων, γιατί πελατειακές σχέσεις δεν αρκεί να μην υπάρχουν, αλλά πρέπει και να υφίσταται και θεσμικά, εμπόδιο δημιουργίας τους.

Στον τομέα του Πολιτισμού ο ΔΣΠ υπήρξε πρωτοπόρος φιλοξενώντας στο μοναδικής αισθητικής χώρο του, ίσης αξίας και αισθητικής καλλιτεχνικά δρώμενα, που σπάνια πριν από την προσπάθεια αυτή είχαν φιλοξενηθεί στην πόλη του Πειραιά. Δε θα ήθελα στο σημείο αυτό να παραλείψω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μανώλη Κοτσώνη, ο οποίος αποτέλεσε την ψυχή αυτής της προσπάθειας και με την έμπνευση και την προσπάθεια όλης της πολιτιστικής ομάδας του Συλλόγου κατάφεραν να μας χαρίσουν εξαιρετικές βραδιές πολιτισμού, που τόσο μεγάλη αποδοχή είχαν και από τους δικηγόρους, αλλά και από την κοινωνία του Πειραιά.

Ολοκληρώνοντας την προεδρική μου θητεία κρατώ τα καλά και συγχωρώ τα ανθρώπινα. Πάντοτε, όταν κάποιος φεύγει αισθάνεται ότι κάτι έχει ξεχάσει, ότι κάτι περισσότερο ή διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει. Δε θα ήταν δυνατόν να ξεφύγω από τον κανόνα. Ξέρω όμως ότι πίσω μου αφήνω ανθρώπους ικανούς να συνεχίσουν για την διαρκή προσπάθεια ανάδειξης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και τη διατήρηση του στη θέση που πραγματικά δικαιούται να κατέχει.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ ευλόγησε τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε σε όλους ένα ευτυχισμένο και εποικοδομητικό 2014. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, βουλευτές, φορείς της πόλης και φυσικά πολλοί δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ