Εφημερίδα Κοινωνική

Έτοιμο το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ΟΛΠ

 Breaking News

Έτοιμο το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ΟΛΠ
17 Ιανουαρίου 2014

Την διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, σε ποσοστό το οποίο θα υπερβαίνει το 51% και θα είναι ικανό να φτάσει ως και το 74,14%, προβλέπει η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος που συνέταξε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η σχετική Πρόσκληση Ενδιαφέροντος βρίσκεται ήδη καθοδόν για την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί, να εγκριθεί και να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Σύμφωνα με την σχετική Πρόσκληση Ενδιαφέροντος, το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ως σημείο εκκίνησης των προτάσεων που θα δεχθεί τα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει ότι η σχετική διαδικασία θα εξελιχθεί σε τρείς φάσεις, στην διάρκεια των οποίων το Ταμείο θα έχει και το αποκλειστικό δικαίωμα να αλλάξει όρους της σχετικής σύμβασης διάθεσης.

Από την πρώτη ανάγνωση της σχετικής Πρόκλησης προκαλείται πλήθος ερωτηματικών σχετικά με την επάρκεια του ΤΑΙΠΕΔ να χειρισθεί ορθά και όπως θα ανέμενε κανείς το θέμα της ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδος.

Πρώτον, το ΤΑΙΠΕΔ ζητά εγγυήσεις για ένα εκατομμύριο teus απο τον κάτοχο του πλειοψηφικού πακέτου, ενώ την ίδια στιγμή ΣΕΠ και ΟΛΠ έχουν σχεδόν τρία εκατομμύρια teus που διακινούν ετησίως από το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά. Και στο σημείο αυτό οι απαιτήσεις του ΤΑΙΠΕΔ κρίνονται πολύ χαμηλές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δεύτερον, σε κανένα σημείο της Πρόσκλησης δεν υπάρχει αναφορά σε επενδύσεις που θα πρέπει να κάνει ο τελικός αποδέκτης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

Τρίτον, η εν λόγω Πρόσκληση προβλέπει ότι η σχετική διαδικασία θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, ενώ προβλέπεται ακόμη και τρίτη φάση, με συνέπεια να προκαλείται πλήθος ερωτηματικών για την σκοπιμότητα αυτών των πολλαπλών φάσεων, οι οποίες συν τοις άλλοις είναι και χρονοβόρες.

Τέταρτον, η Πρόσκληση προβλέπει πως στη σχετική διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν και επενδυτικά fund και το ερώτημα που προκαλείται αβίαστα είναι το με ποιές εγγυήσεις και ποιά εμπειρία αυτά τα fund μπορούν να διασφαλίσουν το μέλλον του λιμανιού του Πειραιά.

Πέμπτον, η Πρόσκληση προβλέπει πως η τελική συμφωνία καθώς και ότι διακανονισμοί προκύψουν μετά το πέρας της μεταξύ του κατόχου του πακέτου και της ΣΕΠ θα τεθούν υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ερώτημα που προκύπτει είναι το γιατί η Ε.Ε. πρέπει να εγκρίνει τις συμφωνίες δύο ιδιωτικών ανωνύμων εταιριών.

 

* Του Γ. Σκορδίλη στο theseanation


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ