Εφημερίδα Κοινωνική

Εμείς στον Πειραιά δεν ξεχνάμε – Βομβαρδισμός στις 11 Ιανουαρίου 1944

 Breaking News

Εμείς στον Πειραιά δεν ξεχνάμε – Βομβαρδισμός στις 11 Ιανουαρίου 1944
13 Ιανουαρίου 2014

Στη μνήμη των εκατοντάδων Πειραιωτών, που έχασαν τη ζωή τους κατά το βομβαρδισμό της πόλης, στις 11 Ιανουαρίου 1944, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, πραγματοποίησαν επιμνημόσυνη δέηση, στον Ιερό Ναό του Δημοτικού Νεκροταφείου «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, στην ομιλία του τόνισε:

«Εκ μέρους του συνόλου του Πειραϊκού λαού τιμούμε σήμερα τη μνήμη εκατοντάδων Πειραιωτών, των δικών μας ηρώων, τους οποίους συγκαταλέγουμε επάξια στους ήρωες της εποποιίας του ελληνικού «Όχι» στο φασισμό και στο ναζισμό, τους συγκαταλέγουμε στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.

Στο ταφολόγιο του Δημοτικού Νεκροταφείου της Ανάστασης αναφέρονται τα ονόματα 492 νεκρών, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των πτωμάτων που μεταφέρθηκαν στο Α” και Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ακόμη, θα πρέπει να υπολογιστεί κι ένας σημαντικός αριθμός νεκρών του ίδιου βομβαρδισμού, που τάφηκαν χωρίς να δοθούν τα στοιχεία τους, προκειμένου οι συγγενείς να διατηρήσουν τα ατομικά δελτία τροφίμων, με τα οποία δίνονταν η μερίδα του συσσιτίου ή τα 30 δράμια ψωμιού.

Πειραιώτες όλων των ηλικιών, που εκείνο το μαύρο μεσημέρι, προσπαθούσαν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, κάτω από τη μπότα της πιο σκληρής κατοχής της Ελλάδας από τους Ναζί.

Άνθρωποι που είχαν δει τους φίλους τους να χάνονται από την αδυσώπητη πείνα που είχε προηγηθεί.

Έλληνες που δεν έσκυψαν το κεφάλι να συμβιβαστούν με τις κατοχικές δυνάμεις και συνέχιζαν με όποιο κόστος την Αντίσταση. Οι ανθρώπινες ιστορίες και τα δράματα εκείνης της ημέρας, αλλά και τα όσα πέρασε ο Πειραιάς και οι κάτοικοί του στη διάρκεια της κατοχής, δυστυχώς δεν έχουν φωτιστεί όσο θα έπρεπε.

Η μνήμη των Ηρώων μας είναι αιώνια στο μυαλό και στην καρδιά μας. Εμείς στον Πειραιά δεν ξεχνάμε. Αθάνατοι.»

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ