Εφημερίδα Κοινωνική

Ελλάδα – Μάλτα – Κύπρος μαζί για μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική

 Breaking News

Ελλάδα – Μάλτα – Κύπρος μαζί για μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική
16 Ιανουαρίου 2014

«Οι θέσεις εργασίας γύρω από την ευρωπαϊκή ναυτιλία ή διαφορετικά τη «Γαλάζια Οικονομία» αριθμούν 5,5 εκατομμύρια. Η ναυτιλία, λοιπόν, μπορεί να απαντήσει στο κύριο ζητούμενο σήμερα, που είναι η αύξηση της απασχόλησης στους ευρωπαίους πολίτες. Κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε και οι τρεις χώρες από κοινού. Να διαφυλάξουμε δηλαδή την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας κρατώντας τη μακριά από την υπερφορολόγηση και τις αντι-αναπτυξιακές πολιτικές».

Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών της Μάλτας κ. Τζόε Μίτζι και Συγκοινωνιών και Υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσου Μητσόπουλου.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Ναυτιλίας με αντικείμενο την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας στα θέματα Ναυτιλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων τόσο στα θέματα της ναυτιλιακής πολιτικής, όσο και ειδικότερα σε επιμέρους ζητήματα που η Ελληνική Προεδρία καλείται να επιλύσει, όπως αυτό της αυξανόμενης πίεσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελληνική Προεδρία θα πετύχει τους στόχους της και κυρίως τη βασική της επιδίωξη, που θα είναι η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Οι υπουργοί συζήτησαν τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών και ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε από την πλευρά του τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τη διαφύλαξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, την έμφαση στη «Γαλάζια Ανάπτυξη» ως ευρωπαϊκή στρατηγική, τη ναυτική απασχόληση, τη νησιωτικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών λιμανιών, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τη διασυνοριακή συνεργασία και τη διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα».

Επιπλέον επεσήμανε την ιδιαίτερη προσοχή που χρήζει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα και την ανέδειξε ως μία από τις κυρίαρχες προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου όσον αφορά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι το δόγμα που υπηρετεί το ελληνικό Λιμενικό Σώμα είναι «Καμία ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο στη Θάλασσα» και με μοναδικό γνώμονα αυτό η ευρωπαϊκή συνεργασία μπορεί και πρέπει να ενταθεί.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ