Εφημερίδα Κοινωνική

ASSOS : Ο «καρπός» της προσπάθειας μιας Πειραιώτικης επιχείρησης που νοιάζεται για την πόλη μας

 Breaking News

ASSOS : Ο «καρπός» της προσπάθειας μιας Πειραιώτικης επιχείρησης που νοιάζεται για την πόλη μας
18 Ιανουαρίου 2014

Υπάρχουν επιχειρηματίες στον Πειραιά, που μέσα στη κρίση, στηρίζουν αυτή την πόλη, παλεύουν με τις αντιξοότητες και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αυτούς τους επιχειρηματίες αξίζει και πρέπει να στηρίζουμε!

Tα γιορτινά… βήματά μας, μας οδήγησαν στην αγορά του Πειραιά, στην οδό Τσαμαδού 15Α. Εκεί υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια η «πηγή» των ξηρών καρπών, όπως την αποκαλούν οι Πειραιώτες ή αλλιώς, το κατάστημα ASSOS.

Δεν διστάσαμε να μπούμε μέσα.

Ακολουθήσαμε πολλούς συμπολίτες μας που έκαναν ακριβώς το ίδιο…

Μας προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι όλοι σχεδόν μιλούσαν οικεία και καλησπέριζαν τους ανθρώπους που δούλευαν εκεί. Σταθερή πελατεία, σκεφτήκαμε! Πριν όμως προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τη σκέψη μας, μια ευγενική και χαμογελαστή κοπέλα ήρθε να μας εξυπηρετήσει. «Τι θα θέλατε; Πώς να βοηθήσω;»

Μας έδειξε μια μεγάλη ποικιλία ξηρών καρπών, κερασμάτων, γλυκισμάτων και την πλούσια κάβα με επιλεγμένα κρασιά και ποτά. Ο χώρος μύριζε φρεσκοκομμένο καφέ.

Όμως, πρώτη φορά συνειδητοποιήσαμε τι «εστί» να βρίσκεσαι σε ένα κατάστημα που ειδικεύεται στους ξηρούς καρπούς.

Ναι, αυτά τα… μικρά συνοδευτικά που όλοι έχουμε σπίτι μας, έχουν «διαδρομή», έχουν ποιότητα και κυρίως, έχουν ιστορία που δεν μπορεί εύκολα να φανταστεί κάποιος!

Μόνο ένας ή για να ακριβολογούμε δύο, ο Αγκόπ και ο Ντικράν Οβακιμιάν.

Δυο αδέρφια που έχουν πάρει εδώ και καιρό την σκυτάλη από τον πατέρα τους κ.Γκαραμπέτ (ευρύτερα γνωστό ως Ρούλη) και συνεχίζουν την παράδοση, στο «τιμόνι» της επιχείρησης ASSOS.

Τον Αγκόπ τον συναντήσαμε εν ώρα εργασίας. Οι σύγχρονοι επιχειρηματίες βλέπετε, κάνουν τα πάντα! Δεν είναι κλεισμένοι σε σκοτεινά γραφεία, πίσω από φακέλους.

Εξυπηρετούν, κάθονται στο ταμείο, γίνονται ένα με το προσωπικό… Με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεσαι το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στο κατάστημα.

Αυτή ίσως είναι και η επιτυχία της επιχείρησης ASSOS, ότι δηλαδή δεν είναι απρόσωπη.

Παράδοση και ιστορία…

Μιλήσαμε λοιπόν με τον Αγκόπ και μας έδωσε λίγες πληροφορίες για τον ίδιο αλλά και για την επιχείρηση. Ο Αγκοπ μαζί με τον Ντικράν είναι οι «συνεχιστές» της ιστορίας του καταστήματος ASSOS. Ο παππούς τους είχε το μαγαζί λίγα μέτρα πιο κάτω. Από το 1948 προμήθευε την πόλη μας με ξηρούς καρπούς. Η επιχείρηση πέρασε από γενιά σε γενιά κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των Πειραιωτών αλλά και ανθρώπων από όλη την Αττική που κατέβαιναν στον Πειραιά μόνο και μόνο για να ψωνίσουν ξηρούς καρπούς από το κατάστημά του. Τα δύο αδέρφια έβαλαν την επιχείρηση σε σύγχρονες βάσεις. Μελέτησαν την αγορά, υπολόγισαν τις καταναλωτικές ανάγκες και ταξίδεψαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας για να βρουν σωστά και ποιοτικά προϊόντα.

«Δεν βάζω ότι και ότι στο μαγαζί μου» μας λέει ο Αγκόπ! Και συνεχίζει: «Η απάντησή μας στην κρίση είναι η ποιότητα και οι σταθερές τιμές. Έχουμε σταθερούς πελάτες αλλά χαιρόμαστε όταν βλέπουμε ότι μας εμπιστεύονται ακόμη περισσότεροι.»

Τον ρωτήσαμε πως μπορεί και κρατάει όρθια μια επιχείρηση με ξηρούς καρπούς.

Μας απάντησε: «Αν αγαπάς τη δουλειά σου και ξέρεις να βάζεις προτεραιότητες, τότε έχεις τις βάσεις να σταθείς όρθιος. Από ‘κει και πέρα είναι θέμα επαγγελματισμού. Εγώ πονάω αυτή την επιχείρηση. Ψάχνω σε όλη την Ελλάδα να φέρω ό,τι πιο ποιοτικό, να στηρίξω τους Έλληνες παραγωγούς.

Την προσπάθεια και το μεράκι, τα βλέπει ο κόσμος. Βγαίνουν προς τα έξω. Μας εμπιστεύεται, τον βοηθάμε όσο μπορούμε με τις τιμές και έτσι χτίζεται μια σχέση που ξεπερνάει αυτή του καταναλωτή-επιχειρηματία. Είναι πιο άμεση, πιο καθημερινή».

Κάπου εκεί ο Αγκόπ, πήγε να βοηθήσει στο ταμείο και η κουβέντα μας σταμάτησε προσωρινά. Ήταν ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα στο μαγαζί. Είναι όμορφα στολισμένο, είναι καθαρό και τα προϊόντα έχουν στηθεί σε βιτρίνες και σε ειδικούς χώρους. Οργάνωση, σκεφτήκαμε! Το βλέμμα μας πάει και σε κάτι άλλο πέρα από τους ξηρούς καρπούς. Έχει ζαχαρωτά, έχει σοκολατάκια και διάφορα κεράσματα. Πήραμε και από αυτά! Γιορτές είναι άλλωστε. Μετά από λίγο ο Αγκόπ μας είπε: «Η δουλειά είναι αυξημένη αυτές τις μέρες. Εμείς καθώς και πολλές άλλες επιχειρήσεις προσπαθούμε να βγάλουμε τα σπασμένα της υπόλοιπης περιόδου».

Η επόμενη ερώτησή μας ήρθε φυσιολογικά: «Σας βοηθάει αυτή η πόλη;» Ο Αγκόπ ήταν ξεκάθαρος: «Είμαστε τυχεροί γιατί είμαστε στην καρδιά της αγοράς. Ο κόσμος κυκλοφορεί εδώ. Χρειάζεται όμως να κυκλοφορεί και να το χαίρεται. Έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις από τον Δήμο, ιδίως στο θέμα της καθαριότητας. Παρατηρούμε και μια σειρά από δραστηριότητες που αφορούν στην δημιουργία του εορταστικού κλίματος, που όλοι έχουμε ανάγκη. Ελπίζουμε ότι τώρα με την έλευση του Μετρό και του Τραμ, με αυτή την ουσιαστική αναβάθμιση του Πειραιά, θα δούμε περισσότερο κόσμο να κυκλοφορεί και να μπαίνει στα μαγαζιά μας.»

Στη συνέχεια, αφήσαμε τον Αγκόπ να δουλέψει. Δεν τον ρωτήσαμε για την κρίση, για το μεροκάματο που όλο και μειώνεται. Η απαισιοδοξία άλλωστε, είτε είναι κατευθυνόμενη είτε όχι, έχει «μπουχτίσει» εμπόρους και καταναλωτές. Δεν θέλουν να μιλάνε γι’ αυτή την δυσάρεστη κατάσταση που βιώνει η κοινωνία μας αυτές τις Άγιες μέρες. Ο Αγκόπ, όπως και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες κάνουν μόνο αυτό που ξέρουν καλά… ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.

Λίγο πριν βγούμε από το κατάστημα γεμάτοι ψώνια, σταθήκαμε στο κατώφλι και κοιτάξαμε την ταμπέλα. Έγραφε: «ASSOS από το 1949».

Σκεφτήκαμε: Άνθρωποι που εργάζονται σκληρά, που μοχθούν, που συνεχίζουν την παράδοση και δεν “φιλοξενούνται” απλώς σε μια πόλη αλλά προσφέρουν σε αυτήν…

 

*Του Κώστα Παναγιωτάκη

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ