Εφημερίδα Κοινωνική

Τι συμβαίνει με το λιμάνι του Πειραιά;

Τι συμβαίνει με το λιμάνι του Πειραιά;
11 Δεκεμβρίου 2013

 Στον Πειραιά τα μηνύματα είναι συγκεχυμένα και επικρατεί ένας προβληματισμός από τους πολιτικούς φορείς της πόλης που νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο των αποφάσεων…

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για την πορεία της «μεγαλύτερης αποκρατικοποίησης», όπως την αποκαλούν οι ναυτιλιακοί κύκλοι, καθώς σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΛΠ επιτελικά στελέχη του θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παράσχουν τις δέουσες εξηγήσεις επί του σχεδίου συμφωνητικού της τροποποιηθείσας σύμβασης παραχώρησης ΟΛΠ – ΣΕΠ.

Το σχετικό κείμενο έχει ήδη αποσταλεί στην αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού DG C και το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να τύχουν της εγκρίσεως τους. Προοίμιο εξελίξεων θα αποτελέσει επίσης και η εξαγγελθείσα Γ.Σ. των μετόχων του ΟΛΠ μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που έχουν προσδιοριστεί και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και με το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς η Γ.Σ. αποτελεί το βασικό όργανο έκφρασης της βούλησης για τη δρομολόγηση περαιτέρω εξελίξεων.. Οποίες και αν είναι οι οριστικές παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο ΟΛΠ θα συγκαλέσει στη συνέχεια έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ, ως ο βασικός μέτοχος με το 74% των μετοχών στη διάθεσή του, να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Να αποφασίσει δηλαδή αναλαμβάνοντας και την ευθύνη, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε πιθανές παρατηρήσεις, αν θα θέσει σε ισχύ τη συμφωνία.

Η υιοθέτηση της συμφωνίας από τον ΟΛΠ και την ελληνική Βουλή, εφόσον προηγηθεί «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελεί και θέση της Cosco.

Σημειώνεται ότι η κινεζική εταιρεία θεωρεί πως για την υλοποίηση της επίμαχης συμφωνίας δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια, το θέμα, όπως είναι αναμενόμενο θα περάσει και από το Υπουργείο Ναυτιλίας για να δοθεί η τελική έγκριση για να αρχίσουν και οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο ΥΝΑ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προανήγγειλε πως σύντομα θα ανακοινωθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ για το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Cosco και από άλλους μεγάλους επενδυτές.

«Το ΤΑΙΠΕΔ σήμερα είναι έτοιμο και έχει ολοκληρώσει το pre marketing, δηλαδή βρήκε τους ενδιαφερόμενους, συζήτησε μαζί τους, είδε τι ακριβώς θέλουν να αγοράσουν και αναμένεται η κατάρτιση σχεδίου αποκρατικοποίησης. Στις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2014 έχει τεθεί ξεκάθαρα ο δημοσιονομικός στόχος εσόδου των 450 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση της λιμενικής περιουσίας. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κανένα πρόβλημα με την αποκρατικοποίηση», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, αποσαφηνίζοντας πως από την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ δεν θα επηρεαστούν καθόλου οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Αναφορικά με τη συμφωνία ΟΛΠ-Cosco για την επέκταση της δυτικής προβλήτας και τις επιφυλάξεις που εγείρει η ΕΕ ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιφυλάξεις με το θέμα της συμφωνίας φιλικής διευθέτησης ΟΛΠ-ΣΕΠ, που εκφράζονται και από τη διεύθυνση ανταγωνισμού και από τη γενική διεύθυνση εσωτερικής αγοράς και τις οποίες η Κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει σε συνεργασία με την Cosco την οποία θεωρεί στρατηγικό το της εταίρο.

 

Ωστόσο, στον Πειραιά τα μηνύματα είναι συγκεχυμένα και επικρατεί ένας προβληματισμός από τους πολιτικούς φορείς της πόλης. Τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά υπάρχουν αμφιβολίες αλλά και αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση αυτή.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων της περιοχής στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με θέμα: «Οι συζητούμενες εξελίξεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και οι επιπτώσεις στην περιοχή μας».

Στη σύσκεψη είχαν κληθεί οι Βουλευτές της Α΄ και Β΄ Πειραιά, o Περιφερειάρχης Αττικής, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και της Σαλαμίνας, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πειραιά, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων και των επιστημονικών Συλλόγων , ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας , ο Πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ κ.α.

Κατά την ομιλία του στην συζήτηση, ο Πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Αναφερόμενος στο νέο θεσμικό πλαίσιο που υπαγορεύεται από τα Μνημόνια, επεσήμανε τη διαφορά μεταξύ πώλησης μετοχών και παραχώρησης, παρατηρώντας ότι στο Μνημόνιο 3, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για πώληση μετοχών, που σημαίνει ότι η όποια ιδιωτικοποίηση θα γίνει μέσω παραχωρήσεων.

Τον Δήμο Πειραιά στην συζήτηση εκπροσώπησαν ο Επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πειραιάς όλοι μαζί» και δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Καλογερόγιαννης και ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμμαχίας στον Πειραιά» κ. Γιάννης Καρδαράς. Ο κ.Καλογερόγιαννης έκανε λόγο για « διαφαινόμενη βούληση της μνημονιακής κατοχικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, πουλώντας το 74% που ήδη κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε ξένο επενδυτή», κάνοντας λόγο ουσιαστικά για ξεπούλημα του λιμανιού και του ΟΛΠ, εταιρείας στρατηγικής και εθνικής σημασίας. Να σημειωθεί, ότι το θέμα ήρθε και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά από τον κ. Καλογερόγιαννη ζητώντας σαφή θέση από το Δήμο ώστε να μη χαθεί ο δημόσιος έλεγχος από το λιμάνι του Πειραιά.

Σημειώνεται, ότι για το θέμα της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, χθες η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενη στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου θέλοντας απαντήσεις στο αν η διαδικασία «Φιλικής Διευθέτησης» είναι σύμφωνη με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία περί Δημοσίων έργων, χωρίς να έχει γίνει διεθνής διαγωνισμός και στο κατά πόσο είναι ενημερωμένος ο ΟΛΠ από τον επιχειρηματικό σχεδιασμό της Cosco και αν πρέπει να παίρνει μέρος σε τέτοιου είδους αποφάσεις.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ