Εφημερίδα Κοινωνική

Φιλολογική Στέγη: Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Δραγάτση

Φιλολογική Στέγη: Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Δραγάτση
03 Δεκεμβρίου 2013

H Φιλολογική Στέγη Πειραιώς και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, συνδιοργάνωσαν στην αίθουσα του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, τιμητική εκδήλωση με θέμα: «Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Χ. Δραγάτση, 160 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Πειραιώτη εκπαιδευτικού, αρχαιολόγου και συγγραφέα». Προλόγισε ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Ομιλητές ήταν: Στέφανος Μίλεσης-Ερευνητής Πειραϊκής Ιστορίας, Πέτρος Ψαρράς-Ερευνητής. Την επιμέλεια των θεατρικών δρωμένων είχε ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Σταματάκος. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα σπάνιο υλικό, και στοιχεία από τη ζωή και το έργο του Ιάκωβου Χ. Δραγάτση.

Ο Ιάκωβος Δραγάτσης ήταν  φιλόλογος του 19ου και 20ού αιώνα με σπουδαίο συγγραφικό αλλά και αρχαιολογικό έργο. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1853. Οι γονείς του ήταν από την Σίφνο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αναγορεύτηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας το 1878 όπου και διορίστηκε αρχικά ως καθηγητής στο Γυμνάσιο της Κορίνθου. Τον επόμενο χρόνο μετατέθη στο Γυμνάσιο του Πειραιά όπου και παρέμεινε επί 25 χρόνια αναλαμβάνοντας Γυμνασιάρχης, έχοντας παράλληλα και την εποπτεία των αρχαιοτήτων και του πρώτου μουσείου του Πειραιά.

Το 1903 αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία και ίδρυσε δικό του Λύκειο, το περίφημο «Δραγάτσειον Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα» το οποίο και διεύθυνε όπου το 1910 μετέφερε στην Αθήνα. Ο Ιάκωβος Δραγάτσης διετέλεσε Γραμματέας και Σύμβουλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, και Έφορος των αρχαιοτήτων του Πειραιά, ήταν τακτικός εταίρος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Βερολίνου, ομοίως της Ρώμης και είχε τιμηθεί ιππότης της δημόσιας εκπαίδευσης της Γαλλικής Ακαδημίας. Υπήρξε συνεργάτης των πρώτων ελληνικών εγκυκλοπαιδειών. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1935. Το παρόν στην εξαιρετική αυτή αφιερωματική εκδήλωση μεταξύ άλλων έδωσαν: Γιάννης Χατζημανωλάκης-επίτιμος πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης, Δημήτρης Πάνου-Δημοτικός σύμβουλος Πόρου, Δημήτρης Κρητικός-τ. Γενικός Δ/ντης της ΔΗΡΑΠ, Γιάννης Ηλίας-μεσίτης, Αγγελική Μπουλιέρη-πρώην πρόεδρος του ΖΗΝΩΝΑ, Πάυλος Μπαλόγλου-από τον Ο.Δ.Ε.Γ., Παύλος Ροδιτάκης-Δημοσιογράφος, Γιάννης Κανατσέλης-Δημοσιογράφος, Δημοσθένης Μπούκης-ιστορικός, Κατερίνα Βαρελά, και άλλοι.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ