Εφημερίδα Κοινωνική

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ : «Χριστουγεννιάτικη» παραίτηση Προέδρου

 Breaking News

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ : «Χριστουγεννιάτικη» παραίτηση Προέδρου
23 Δεκεμβρίου 2013

Μένοντας πιστός σε δήλωση που είχε κάνει σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Μ. Κουφόγιαννης υπέβαλε στο Δ.Σ. της 16ης Δεκεμβρίου την παραίτησή του.

Στο κείμενο της παραίτησής του πραγματοποιεί μια αποτίμηση των 3 χρόνων συνεργασίας με το Δ.Σ. κρίνοντας πως αυτό λειτούργησε υπεύθυνα, με αντιθέσεις αλλά και συναινέσεις. Γίνεται επίσης λόγος για τη μειοψηφία, η οποία όπως αναφέρει ο κ. Κουφόγιαννης πάντα είχε την άνεση χρόνου και ελεύθερης έκφρασης στην κατάθεση των προτάσεων της και στην κριτική των ενεργειών της διοίκησης. Κλείνοντας το πρώτο μέρος της παραίτησης του, ο Πρόεδρος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους συναδέλφους και στη συνέχεια αναφέρεται εξ’ ολοκλήρου στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Ειδικότερα, χαρακτηρίζει τους λόγους αυτούς «φαινομενικά ανύπαρκτους»:

“…ένα επεισόδιο μεταξύ δυο υπαλλήλων μεθοδεύτηκε επιχειρώντας την προσωποποίηση του με απώτερο σκοπό την παραίτηση του Προέδρου του Δ.Σ… εκτιμώ ότι η κατάχρηση εξουσίας και η εφαρμογή μεθόδων που καθιερώνουν φαινόμενα «άτυπης ιεραρχίας και διοικητικής αταξίας» από μη αιρετά πρόσωπα που ο Δήμαρχος εμπιστεύτηκε σε θέσεις ευθύνης δημιούργησαν προϋποθέσεις ώστε να οδηγήσει το θέμα εδώ… η μεθόδευση της αποπομπής μου (γιατί περί αυτού πρόκειται) συνδέεται με την αναθεώρηση θέσεων μου σε θέματα κυρίαρχων επιλογών της διοίκησης.”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουφόγιαννης, μίλησε στο Δ.Σ. και τόνισε αρχικά το θεσμό του Προέδρου, λέγοντας πως «Δε θα στρουθοκαμηλίσουμε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. Είναι δυνατόν να οδηγείται σε παραίτηση ένας Πρόεδρος Δ.Σ. επειδή δεν είχε καλή συνεργασία με έναν υπάλληλο;». Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο λόγο «παραμύθι», το οποίο αποπροσανατολίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και είναι κακό για το Δήμο , αλλά και τον ίδιο το Δήμαρχο ο οποίος «έχει περιέλθει σε αδιέξοδο από κακούς συμβουλάτορες».

ioakimidis2Ο Δήμαρχος, Γ. Ιωακειμίδης, όπου πήρε το λόγο στο τέλος, σχολιάζοντας πως δεν θα ήθελε και ο ίδιος τα πράγματα να είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο, καθώς αν δεν ήθελαν τον συγκεκριμένο Πρόεδρο δεν θα τον ξαναψήφιζαν. Εντύπωση του προκάλεσε το γεγονός πως κάποιοι σύμβουλοι της παράταξής του δεν τον είχαν ψηφίσει, αλλά τώρα τον υπερασπίζονται. Χαρακτηριστικά ανέφερε : «Αλλά σε αυτόν τον τόπο τα κάνουμε όλα. Ό, τι μας βολεύει, αυτό λέμε. Το να προσπαθήσει κάποιος να εκμεταλλευτεί πολιτικά το δικό μας θέμα είναι λογικό και θα το κάνει. Αλλά η πόλη μας κρίνει και όλοι έχουμε μια εικόνα, ο καθένας από τη δική του πολιτική οπτική γωνία. Εγώ δε θα ερμηνεύσω τον Πρόεδρο. Όλοι έχετε σχηματισμένη άποψη. Κάποιοι για να κάνουν αντιπολίτευση, κάποιοι για να στηρίξουν τη Δημοτική Αρχή και κάποιοι για να πουν την αλήθεια. Ο Πρόεδρος ήταν σαφέστατος: ή έτσι ή παραιτούμαι. Θα ήταν ξευτίλα να σταματήσει στη μέση. Σχετικά με το θέμα του Καραμπίνη, είχα πει στον Πρόεδρο ότι θα το φέρω ξανά στο Δ.Σ. όταν απαντηθούν όσα θέματα είναι ανοιχτά. Επομένως δεν μπορεί να αποτελεί πολιτικό θέμα διαφοροποίησης, γιατί δεσμεύτηκα ότι θα έρθει πάλι το θέμα στο Δ.Σ.»

Ο κ. Λογοθέτης υπογράμμισε πως δεν θα ασκήσει αντιπολίτευση με τα εσωτερικά προβλήματα της πλειοψηφίας για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά θα ήθελε να γνωρίζει με περισσότερη σαφήνεια τι ακριβώς συνέβη, καθώς το ζήτημα είναι σοβαρό .

Ο κ. Μπενετάτος έκρινε θετικά τη θέση του Προέδρου στο θέμα των λατομείων Καραμπίνη, στο οποίο ο κ. Κουφόγιαννης είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του και ανέφερε πως πρέπει να ξαναέρθει το θέμα στο Δ.Σ.

Έπειτα ο κ. Βρεττάκος πήρε το λόγο χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την παραίτηση του Προέδρου, λέγοντας πως επειδή ο πρόεδρος είχε εκφράσει την αντίθεση του στο θέμα των λατομείων ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούνταν σε παραίτηση, αφού ο υπερ- συγκεντρωτισμός της διοίκησης δίνει τη δυνατότητα να μεθοδεύονται τα πράγματα. Αναγνώρισε την ικανότητα του Προέδρου να λειτουργήσει δημοκρατικά σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να καταφέρουν και οι μειοψηφίες να εκφράσουν τις απόψεις τους. Τέλος ευχήθηκε ο επόμενος Πρόεδρος (ο οποίος θα ψηφιστεί στο επόμενο Δ.Σ.) να μην επαναλάβει τα αρνητικά και να διατηρήσει τα θετικά του κ. Κουφόγιαννη.

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως εγείρονται πολύ σοβαρά θέματα από τις καταγγελίες του Προέδρου τα οποία απαιτούν απαντήσεις, ενώ ο κ. Κίτσος εξέφρασε την έκπληξή του, λέγοντας πως στα 30 χρόνια θητείας του δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο και αναρωτήθηκε γιατί ο Πρόεδρος δεν έφερνε το θέμα στο Δ.Σ. νωρίτερα. Παρόμοια, ο κ.Ζαχαρόπουλος εξέφρασε τους προβληματισμούς του καθώς η παραίτηση του Προέδρου αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα και πρέπει να συνοδεύεται από μείζονες πολιτικούς λόγους.

Ο κ. Σταματάτος έθεσε το ερώτημα αν πρόκειται για πολιτικά θέματα ή προσωπικά, καθώς το Δ.Σ. ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Προέδρου και εκείνος οφείλει να εξηγήσει τις προθέσεις και να βάλει ονοματεπώνυμα.

Ο εκρηκτικός κ. Πάτρωνας ήταν από τους ελάχιστους Δημοτικούς Συμβούλους ο οποίος φανερά διαχώρισε τη θέση του από τους υπόλοιπους, λέγοντας πως ο ίδιος αν ήταν Πρόεδρος θα είχε παραιτηθεί από τη στιγμή που τον ψήφισαν 25/45, ενώ δήλωσε πως ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης της υβριστικής συμπεριφοράς του Προέδρου όταν είχε σχολιάσει κάτι για τον κ. Μπενετάτο. Επίσης ήταν ο μόνος που ανέφερε πως το πρόσωπο για το οποίο προέκυψε το θέμα με τον προϊστάμενο είναι η κόρη του Προέδρου και σχολίασε τη συμπεριφορά του Προέδρου λέγοντας τη φράση « Αμάρτησα για το παιδί μου» (!).

Ο κ. Σιδέρης σημείωσε πως αν έχουν παρεισφρήσει προσωπικοί λόγοι , καλό θα ήταν ο κ.Κουφόγιαννης να ανακαλέσει την απόφαση του, ενώ ο κ. Τούντας σχολίασε πως αν μπορούσε να καταψηφίσει την επιθυμία του Προέδρου να παραιτηθεί, θα το έκανε. Η κ.Αραβαντινού αλλά και ο κ. Μπακιρτζής εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με το κατά πόσο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι επιτελούν το ρόλο τους όπως θα έπρεπε, με τον δεύτερο να αποδίδει και ευθύνες στο Δήμαρχο , ο οποίος «θα έπρεπε να τον είχε βοηθήσει».

Ο κ. Λεοτσάκος ανέφερε πως σίγουρα δεν πρόκειται για μια απλή διένεξη, αλλά οι ρίζες είναι βαθύτερες, ενώ ο κ. Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε τους λόγους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς και κάλεσε τον Πρόεδρο να αναδείξει και να πολεμήσει αυτά που καταγγέλλει και τον Δήμαρχο να αναλάβει την ευθύνη του.

Ο κ. Κατιφές έκανε λόγο για έναν Δήμαρχο που «αφήνει να δημιουργηθεί ρήγμα», καθώς δεν είναι απλά προσωπικό ζήτημα, είναι βαθύτατα πολιτικό και μπορεί η στάση του Προέδρου να εκφράζει και άλλους Δημοτικούς Συμβούλους. Χαρακτήρισε τη γενικότερη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν μια «κινούμενη άμμο» και έκρινε πως το συγκεκριμένο γεγονός είναι μια καλή αφορμή για αυτοκριτική.

Ο κ. Κουφόγιαννης σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των συμβούλων ανέφερε πως από τη στιγμή που κλονίζονται οι σχέσεις με την πλειοψηφία, είναι παράλογο να παραμείνει ο Πρόεδρος και απάντησε στο ερώτημα που έθεσαν σχετικά με το λόγο που δεν έφερε το θέμα νωρίτερα στο συμβούλιο, λέγοντας πως για να κατανοηθούν κάποια πράγματα, πρέπει πρώτα να ωριμάσουν οι συνθήκες.

Αναφορικά με το θέμα των λατομείων Καραμπίνη, επανέλαβε πως παραμένει σταθερός στη θέση του, η οποία είναι να επανέλθει το θέμα στο Δ.Σ. Για τη στάση του Δημάρχου δήλωσε: «Δε θα πω ότι ο Δήμαρχος μεθοδεύει τα πράγματα. Δεν το πιστεύω. Έχω εκτιμήσει όμως και ξέρω ότι παρασύρεται από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα και κουβαλά μια άλλη νοοτροπία και άλλες εμπειρίες που νομίζει ότι μπορεί να τις προσαρμόσει σε μια τεράστια πόλη σαν τη Νίκαια. Διακατέχεται από μια νοοτροπία της κυριαρχίας, της επιβολής. Δεν είναι έτσι όμως. Ή είναι καταλύτες οι άνθρωποι και διευρύνουν τους θεσμούς ή είναι ανίκανοι και τους καταστρέφουν. Με το Δήμαρχο υπήρχε συνεννόηση – χωρίς να είμαστε φίλοι- αλλά είχα διακρίνει μια υποτίμηση στο θεσμό του Προέδρου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει επιστροφή.» Κλείνοντας, απευθυνόμενος στους συμβούλους, τους προέτρεψε να προσέχουν τις τοποθετήσεις τους και αυτό που υποστηρίζουν να είναι στη συνείδησή τους το σωστό.

Κλείνοντας  ο Δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης, σημείωσε πως δεν υπάρχει επιστροφή μετά το προηγούμενο Δ.Σ. και ο καθένας διαβάζει τα γεγονότα όπως εκείνος τα αντιλαμβάνεται. Ο ίδιος έκρινε ως εποικοδομητικά τα τρία αυτά χρόνια και δήλωσε πως σε ένα πνεύμα διαλόγου « θα προχωρήσουμε όλοι μαζί».

 

Από τη Μαρία- Ελένη Τσίνου


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ