Εφημερίδα Κοινωνική

Διαρροή πετρελαίου στο υπό ελληνική σημαία τάνκερ που χτύπησαν Χούθι

 Breaking News

Διαρροή πετρελαίου στο υπό ελληνική σημαία τάνκερ που χτύπησαν Χούθι
28 Αυγούστου 2024

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου Sounion που δέχθηκε πρόσφατα επίθεση από Χούθι της Υεμένης εξακολουθεί να καίγεται στην Ερυθρά Θάλασσα και τώρα φαίνεται να έχει διαρροή πετρελαίου, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου την Τρίτη (27/8).

Το Sounion χτυπήθηκε την περασμένη εβδομάδα από πολλαπλά βλήματα ανοιχτά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, είπε ότι ένα τρίτο μέρος προσπάθησε να στείλει δύο ρυμουλκά για να βοηθήσει στη διάσωση του τάνκερ, αλλά οι Χούθι απείλησαν να τους επιτεθούν. Είπε ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου.

«Πρόκειται απλώς για απερίσκεπτες τρομοκρατικές ενέργειες που συνεχίζουν να αποσταθεροποιούν το παγκόσμιο και περιφερειακό εμπόριο, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ναυτικών και θέτουν σε κίνδυνο το ζωντανό θαλάσσιο οικοσύστημα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν», είπε ο Ράιντερ. .

Πρόσθεσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ συνεργάζεται με άλλους εταίρους στην περιοχή για να καθορίσει πώς να βοηθήσει το σκάφος και να μετριάσει τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η ευθυγραμμισμένη με το Ιράν ομάδα έχει βυθίσει δύο πλοία και σκοτώσει τουλάχιστον τρία μέλη πληρώματος στη 10μηνη εκστρατεία της, η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση στην παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες πλοίων να αποφύγουν την παράκαμψη της Διώρυγας του Σουέζ.

Οι Χούθι είπαν ότι επιτέθηκαν στο δεξαμενόπλοιο εν μέρει επειδή η Delta Tankers παραβίασε την απαγόρευση για «είσοδο στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, σε τηλεοπτική ομιλία του.

Το Sounion, επισημαίνει το Reuters, ήταν το τρίτο σκάφος που εκμεταλλεύεται η Delta Tankers με έδρα την Αθήνα που δέχτηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα αυτόν τον μήνα. Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στο σκάφος, την οποία το πλήρωμα έσβησε, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Delta Tankers.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ