Εφημερίδα Κοινωνική

Ψηφιοποίηση Δήμων: Πόσες αιτήσεις έχουν προχωρήσει – Τι προβλήματα υπάρχουν

 Breaking News

Ψηφιοποίηση Δήμων: Πόσες αιτήσεις έχουν προχωρήσει – Τι προβλήματα υπάρχουν
26 Ιουλίου 2024

Ρυθμούς χελώνας… «γράφει» το πρόγραμμα Smart Cities για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων, αφού τρία χρόνια μετά την εξαγγελία του μόλις 52 από τους 332 δήμους έχουν καταφέρει να ενταχθούν στην πρώτη φάση.

Η σχετική πρόσκληση για συμμετοχή προς τους 332 ΟΤΑ εκδόθηκε 24/1/2023. Μέχρι 31/12/2023 υποβλήθηκαν 312 συνολικά προτάσεις – συμμετοχές. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόλις 52 εντάξεις δήμων στο πρόγραμμα (συνολικής αξίας 39 εκατ. ευρώ) και μόνον 6 από αυτούς έχουν προχωρήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των ΟΤΑ με έξυπνες εφαρμογές για βιώσιμη μετακίνηση, εξοικονόμηση ενέργειας, ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας, προστασία από κυβερνο-επιθέσεις, ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και ευρύτερα βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη (25/07), ανακοίνωσαν την ένταξη των εν λόγω δήμων.

Ωστόσο αυτό που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία είναι πως η δράση προχωρά εξαιρετικά αργά.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία:

  • 217 δήμοι έχουν λάβει επιστολές για συμπληρωματικά στοιχεία.

  • Για 181 δήμους έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αξιολόγησης.

  • Μόλις για 58 δήμους έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μαζί με τις εγκρίσεις των διακηρύξεων. Εξ αυτών προκύπτουν 52 εντάξεις καθώς 6 δήμοι έχουν απορριφθεί. Για τους εν λόγω δήμους μάλιστα η αρχιτεκτονική του προγράμματος δεν επιτρέπει επανάληψη της αίτησης.

  • Από τους 52 δήμους που έχουν ενταχθεί, μόνον οι 6 έχουν προχωρήσει στη δημοπράτηση έργων.

Σε κάθε περίπτωση η ευκαιρία για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των δήμων χαρακτηρίζεται μοναδική και θα πρέπει σύμφωνα με τους αρμοδίους να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να μην χαθεί. Σε αυτό το πλαίσιο και το ίδιο το υπουργείο ενισχύει έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του εμπλουτίζοντας την ομάδα τεχνικής βοήθειας για τις υποβολές με επιπλέον άτομα και πλέον στόχος είναι, όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον 100 δήμοι να έχουν πάρει έγκριση.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ