Εφημερίδα Κοινωνική

Πρώην διαρρήκτης δίνει συμβουλές για να μην μας «αδειάσουν» το σπίτι το καλοκαίρι: «Τα συνηθισμένα λάθη που όλοι κάνουμε…»

 Breaking News

Πρώην διαρρήκτης δίνει συμβουλές για να μην μας «αδειάσουν» το σπίτι το καλοκαίρι: «Τα συνηθισμένα λάθη που όλοι κάνουμε…»
23 Ιουλίου 2024

Μια πρώην διαρρήκτης που χρησιμοποιεί τις γνώσεις της (πλέον) για καλό και όχι για το προσωπικό της κέρδος προειδοποιεί τους ανθρώπους για ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε και βάζουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας σε κίνδυνο το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει το LadBible, ο λόγος για την Jenny Radcliffe, η οποία εφιστά την προσοχή στους ιδιοκτήτες ακινήτων να μην αφήνουν τον ζεστό καιρό να τους… παίρνει τα μυαλά και τους προτρέπει να αποφύγουν να κάνουν το ίδιο βασικό λάθος, για το οποίο πολλοί από εμάς δηλώνουμε ένοχοι.

Η 51χρονη περιγράφει τον εαυτό της ως κοινωνική λειτουργός, αλλά στο «βιογραφικό» της υπάρχει και το «πρώην επαγγελματίας διαρρήκτης». Με άλλα λόγια, είναι ένας άνθρωπος που ξέρει ένα-δυο πράγματα για το πώς κάποιος μπορεί να μπει κρυφά σε ένα μέρος που δεν θα έπρεπε.

Όπως αναφέρει η ίδια, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τις διαρρήξεις όταν ήταν έφηβη, μπαίνοντας σε άδεια σπίτια στο Λίβερπουλ τη δεκαετία του ’80, μαθαίνοντας τα κόλπα του… επαγγέλματος από τους γονείς της, αλλά επιμένει ότι δεν ήταν ποτέ κλέφτρα.

«Υπήρχε ένα μεγάλο παλιό άδειο σπίτι στη γωνία, ένα όμορφο παλιό σπίτι», σημειώνει σε παλαιότερη συνέντευξή της. «Θα δοκιμάζαμε τότε τους εαυτούς μας για να δούμε αν μπορούμε να μπούμε μέσα, χωρίς όμως να κλέψουμε τίποτα. Απλώς για να ρίξουμε μια ματιά τριγύρω γιατί βαριόμασταν».

Αυτή είναι προφανώς ήταν μία γνώση που εύκολα θα μπορούσε να την παρασύρει σε πιο σκοτεινά μονοπάτια, αλλά -όπως αναφέρει- αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις εξειδικευμένες γνώσεις της για καλό αφού συνάντησε έναν ποδοσφαιριστή σε ένα μπαρ.

«Μου ζήτησε να δοκιμάσω το νέο σύστημα ασφαλείας στο σπίτι του», είπε η Jenny και συμπλήρωσε: «Μπήκα μόνο μιλώντας με την καθαρίστριά του». «Οι άνθρωποι δεν με υποπτεύονται, γιατί δεν φαίνομαι απειλητική. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν κάποιος είναι όντως αυτός που ισχυρίζεται».

Τώρα, η Jenny είναι «ενοικιαζόμενη διαρρήκτρια». Ακούγεται περίεργο, αλλά ποιος είναι καλύτερος να δοκιμάσει το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού σας από κάποιον που προσπαθείτε να κρατήσετε μακριά του;

Λειτουργώντας με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι χάκερ όταν δοκιμάζουν τα ψηφιακά συστήματα ασφαλείας, η Jenny θεωρεί ότι μπορεί να εντοπίσει αδύναμα σημεία σε μέτρα ασφαλείας από χιλιόμετρα μακριά.

«Ανεβάζετε τα πάντα στα social media – Σταματήστε!» 

Όπως σημειώνει η ίδια, ειδικά το καλοκαίρι υπάρχει ένα συγκεκριμένο λάθος που κάνουμε (σχεδόν) όλοι και το οποίο ειδοποιεί τους διαρρήκτες για το πού μπορούν να πιάσουν «δουλειά».

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Jenny, το να μοιράζεσαι υπερβολικά μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς σου στο Διαδίκτυο σε κάνει έναν πολύ εύκολο στόχο στα μάτια ενός κλέφτη.

«Εάν κατακλύζετε τις σελίδες σας στα social media με στιγμιότυπα για το τι κάνετε κάθε μέρα, τα υπάρχοντά σας και το σπίτι σας, ουσιαστικά δίνετε στους εγκληματίες το καθημερινό σας δρομολόγιο που μπορεί να τους βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσουν την καλύτερη στιγμή για να χτυπήσουν».

Για παράδειγμα, αν δημοσιεύετε φωτογραφίες από την εβδομαδιαία συνάντηση με τους φίλους σας ή ίσως τα εντυπωσιακά δώρα που μόλις λάβατε για τα γενέθλιά σας, προσφέρετε στους διαρρήκτες μια ευκαιρία και μια «λίστα αγορών» με πράγματα που θα μπορούν να κλέψουν από εσάς.

Πολλοί άνθρωποι πέφτουν σε αυτήν την παγίδα ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς δεν μπορούν να αντισταθούν στη δημοσίευση μιας φωτογραφίας από την παραλία καθώς χαλαρώνουν σε μια ξαπλώστρα ενώ απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

Ωστόσο, η Jenny λέει ότι θα μπορούσατε απλά να κρεμάστε μία ταμπέλα στο παράθυρό σας που να προσκαλεί τους κλέφτες να μπουν στο σπίτι σας καθώς ουσιαστικά είναι το… ίδιο πράγμα!

Και συνέχισε: «Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η διαδικτυακή τους ζωή είναι συνδεδεμένη με τη φυσική τους περιουσία. Κάθε φορά που πηγαίνουμε διακοπές, δημοσιεύουμε σχετικά με αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν θα είχατε μια ταμπέλα στην εξώπορτά σας που να λέει «αυτό το σπίτι είναι ακατοίκητο», αλλά το κάνετε στον ψηφιακό κόσμο. Κάποιος επιτήδειος πολύ εύκολα μπορεί να συνδυάσει μοτίβα ή αδυναμίες μέσω των social media. Έτσι, καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να μην κάνετε το σπίτι σας έναν εύκολο στόχο για αυτούς».

Τα συνήθη λάθη που κάνουμε στο σπίτι 

Το άρθρο ολοκληρώνεται επισημαίνοντας πως η Jenny δεν σας προτείνει να βάλετε τους γείτονές σας να κρατούν σκοπιά όταν λείπετε. «Απλώς βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας δεν θα θυμίζει… κέντρο υποδοχής για κάθε επίδοξο διαρρήκτη».

Τα συνήθη λάθη ασφαλείας που κάνουμε στο σπίτι:

  • Δεν προστατεύετε το κλειστό σύστημα ασφαλείας (αν έχετε) και δεν το παρακολουθείτε τακτικά

  • Αφήνετε προσβάσιμα σημεία

  • Εμπιστεύεστε πολύ εύκολα τους γείτονες ή την καθαρίστρια σας δίνοντάς τους εφεδρικό κλειδί

  • Ξεχνάτε να εφαρμόσετε απλά αποτρεπτικά μέσα (όπως να έχετε τα φώτα σας με χρονοδιακόπτη για να φαίνεται ότι κάποιος είναι σπίτι)


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ