Εφημερίδα Κοινωνική

Έφυγε από κοντά μας ο Βασίλης Κουτουζής, ο πρώτος εκδότης και ιδρυτής της εφημερίδας ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – Αφιέρωμα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ στην πλούσια δημοσιογραφική σταδιοδρομία του

 Breaking News

Έφυγε από κοντά μας ο Βασίλης Κουτουζής, ο πρώτος εκδότης και ιδρυτής της εφημερίδας ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – Αφιέρωμα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ στην πλούσια δημοσιογραφική σταδιοδρομία του
03 Ιουλίου 2024

Έφυγε από τη ζωή  σε ηλικία 84 ετών ο Βασίλης Κουτουζής. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Βασίλης Κουτουζής γεννήθηκε στον Πόρο το 1940 έχοντας πλούσια δημοσιογραφική σταδιοδρομία.

Το 1964 ίδρυσε την εφημερίδα «Κοινωνική», η οποία στην πορεία των ετών αγοράστηκε και άκμασε από τον Σταύρο Καραμπερόπουλο, με συνεχή, καθημερινή παρουσία στα δρώμενα του Πειραιά και της Αττικής.

Ο Βασίλης Κουτουζής εργάστηκε επίσης στις εφημερίδες, «Πειραϊκά Νέα», «Ανένδοτος», «Αθηναϊκή», «Χριστιανική», τα περιοδικά «Γεγονότα», «Ντάμα», «Αλήθεια», «Θησαυρός», «Χόμπι», «Εγώ», «Τηλεκοντρόλ».

Από το 1975 και έως τη συνταξιοδότησή του υπήρξε αρχισυντάκτης και παρουσιαστής πλήθους εκπομπών κοινωνικού οικονομικού, πολιτικού, και αστροφυσικού περιεχομένου στην ΥΕΝΕΔ και την ΕΡΤ.

Παράλληλα, εργάστηκε ως σύμβουλος Τύπου στη Νομαρχία Πειραιά και σε άλλους οργανισμούς καθώς και ως καθηγητής δημοσιογραφίας σε ιδιωτικές σχολές.

Ο Βασίλης Κουτουζής άσκησε το επάγγελμα του δημοσιογράφου με ευσυνειδησία και συναδελφική αλληλεγγύη. Εκτός από τη δημοσιογραφία υπήρξε πολυγραφότατος καθώς έγραψε πλήθος βιβλίων ποικίλου περιεχομένου και μεγάλο αριθμό θεατρικών έργων.

Η κηδεία του Βασίλη Κουτουζή θα γίνει την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 το πρωί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στον Πόρο.

Η οικογένεια της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ και ο Απόστολος Καραμπερόπουλος εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, τονίζοντας ότι το έργο του θα είναι σημαντική παρακαταθήκη και οδηγός για όλους όσους ασχολούνται με το χώρο της δημοσιογραφίας.

Στο σημείο αυτό αξίζει μια πιο αναλυτική παρουσίαση για την πορεία και το έργο του Βασίλη Κουτουζή, όπως μάλιστα ο ίδιος καταγράφει, στο koutouzis.gr.

«…στράφηκα  προς τη δημοσιογραφία, κάνοντας τις απαραίτητες σπουδές. Είχα  στο μεταξύ γνωρίσει  τον Τάκη  Μανέτα,   πατέρα  της γνωστής παρουσιάστριας  Σάσας Μανέτα, που έβγαζε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ   στη Νίκαια. ΤΟΤΕ   παρ’ ότι  υπηρετούσα στο ΝΑΤ, με άδεια  του  Διευθυντή του   Γεώργιου Τσαφαρά μετέπειτα   αρχηγού  του    ΛΣ    έβγαλα τότε μια ναυτιλιακή εφημερίδα, το ΤΙΜΟΝΙ, αλλά μόνο ένα φύλλο. Εκείνος  σαν την  είδε  με αποθάρρυνε, να μη  συνεχίσω. Ομως  εγώ… εγκατέλειψα  την  καριέρα  στο  Λιμενικό  και  ακολούθησα  τη  δημοσιογραφία. Στη Νίκαια έβγαινε  και ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ  του  Τηλέμαχου Μολφέση. Συνεργάτες  του ήταν οι Κώστας Τρίγκατζης και Γιάννης Τζώρτζης  που έγιναν  αργότερα και δικοί  μου συνεργάτες  στην  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ. Κατέληξα  στην καθημερινή εφημερίδα  του Πειραιά ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ  με τον Τάσο Χαρβαλιά, που ήταν  η παλιότερη από  όσες κυκλοφορούσαν.  Από κει  και μετά προχώρησα  στη δημοσιογραφία, να παρακολουθώ, να συμμετέχω  και να καταγράφω τη δημόσια  ζωή του Πειραιά. Στο  πλαίσιο αυτής  της  δραστηριότητας  είχα  πάρει συνέντευξη   από  τον   αείμνηστο   διακεκριμένο Πειραιώτη  βιομήχανο   Κρίτων  Δηλαβέρη. Χιουμοριστικά   αστυνομικά  ευθυμογραφήματα  έγραψα   στην  καθημερινή   εφημερίδα  ΑΗΜΟΤΗΣ του  αείμνηστου Διονύση   Πανίτσα    που  διατηρούν   σήμερα   ο  Γιάννης  και η  Κρυσταλία   Ραίση. Αργότερα   εργάστηκα  στην  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΩΡΑ   του  Κύπρου  Φραγκούλη   και τη  ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ   του  Γεώργιου  Πασαμήτρου,  που δεν  υπάρχουν  σήμερα. Το   1962   λειτούργησα   ένα  γραφείο   Ναυτικών  Εργασιών   στην  οδό   Σωτήρος   6,  αλλά τελικά  με κέρδισε ο  τύπος. Εκεί είχα  συνεργάτη μου τον  πατριώτη  Άλκη  Κώνστα.

Στα 1962   σε ηλικία 22 ετών, εξέδωσα  την εφημερίδα ΣΦΑΙΡΟΣ, (γραφεία Σωτήρος 6  απέναντι από το «Γιαχνί σοκάκι»), στο κτίριο του  Γ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ  για να προβάλω  τα ζητήματα της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Πόρου. Το 1963  την μετονόμασα σε ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΚΗ, όμως  η ειδησεογραφία ήταν λίγη, εκδιδόταν μια φορά το μήνα και δεν με ικανοποιούσε.  Έτσι τον Ιούνιο του  1964 την μετονόμασα  σε ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, με σκοπό να την κάνω καθημερινή και να αναφέρεται στον ευρύτερο Πειραιά όπου ζούσα και όχι μόνο.

Και ήρθε η δικτατορία! 21-4-67 η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ήταν η μόνη εφημερίδα που κυκλοφόρησε  στην Ελλάδα διότι τα μέτρα δεν είχαν επεκταθεί πολύ στον Πειραιά…

Το πρώτο  στέκι της «Κ» ήταν στο 82 της οδού Κολοκοτρώνη, όταν την είχα εγώ και  εκεί μαζεύονταν  διάφοροι, μεταξύ των οποίων και πολλοί σημερινοί διαπρεπείς  συνάδελφοι.  Στο γραφειάκι αυτό  είχε  έρθει  και  ο Αρ. Σκυλίτσης,  Αύγουστο του 1967, και έγραψε  μόνος του στη γραφομηχανή μου, τον πρώτο λόγο του, όταν  αναλάμβανε  δήμαρχος  του Πειραιά.

tram-m11

Στα 1974  ήμουνα διευθυντής της  «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ»  που είχα ιδρύσει εγώ, και τελικά  τον Ιούνιο του 1967 την πούλησα  στο Νίκο Φραγκούλη και έμεινα ως διευθυντής  της με παράλληλη εργασία μου  σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Παράλληλα εξέδωσα τις δεκαπενθήμερες  εφημερίδες ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ  και ΣΗΜΕΡΙΝΗ.

Το καλοκαίρι του 1975   αλλάξαμε το σήμα εκείνο με την τριήρη, πέθανε ο Νίκος Φραγκούλης και αργότερα την αγόρασε ο εκδότης  πολλών  βιβλίων Σταύρος Καραμπερόπουλος.  Συνεχίζει  με πολλή  επιτυχία  ο  γιος  του   Απόστολος και είναι   μια  μοναδική   λαμπρή   έντυπη    – συνάμα  και  ηλεκτρονική- εφημερίδα   για τον  Πειραιά».

tram-m5
Τέλη  1975  στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ. O Βασίλης Κουτουζής  με Νίκο Βαπορίδη  τυπογράφο, Αντώνη Νικολιά δημοσιογράφο, Κώστα Λιάκο και Δημ. Κακαβελάκη  τυπογράφους,  και Δημ. Πουλακίδα φωτορεπόρτερ.

 

δημοσιογραφοι
Δημοσιογράφοι  του Πειραϊκού ρεπορτάζ με  το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή  Γεώργιο Αγγελόπουλο το 1975. Από αριστερά:  Γιώργος Κόμης, Κώστας Δούκας, Νίκος Πηγαδάς,  Δημ. Καπράνος, Γιάννης Φύτρας, Στέλιος Τραϊφόρος, Βασίλης Κουτουζής, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Νίκος Ζώλης, Παύλος Πέτσας.

yened-78

Φίλιος Φιλιππίδης (Αγκόπ), Σάσα εκφωνήτρια ΥΕΝΕΔ, Βασίλης Κουτουζής
XRYSOSTOMO

Ο Βασίλης Κουτουζής με τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο

Η οικογένεια της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ, και ο εκδότης Απόστολος Καραμπερόπουλος εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, τονίζοντας ότι το έργο του θα είναι σημαντική παρακαταθήκη και οδηγός για όλους όσους ασχολούνται με το χώρο της δημοσιογραφίας. Η κηδεία του Βασίλη Κουτουζή θα γίνει την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 το πρωί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στον Πόρο.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ