Εφημερίδα Κοινωνική

Συνεχίζεται το…αλαλούμ με τα POS: Τι αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά

 Breaking News

Συνεχίζεται το…αλαλούμ με τα POS: Τι αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά
13 Ιουνίου 2024

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή διαμαρτυρίες μελών του για προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με τη διασύνδεση των POS με ERP και Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης (ΥΠΑΗΕΣ) ή φορολογικούς μηχανισμούς νέων ασφαλών προδιαγραφών (ΦΗΜΑΣ), απηύθυνε σχετική επιστολή στον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Χ. Θεοχάρη και στον Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Έχουμε γίνει δέκτες διαμαρτυρίας πολλών μελών μας για προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με τη διασύνδεση των POS με ERP και Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης (ΥΠΑΗΕΣ) ή φορολογικούς μηχανισμούς νέων ασφαλών προδιαγραφών (ΦΗΜΑΣ).

Πολλές επιχειρήσεις λαμβάνουν email από την ΑΑΔΕ, ενώ ο Φορολογικός Μηχανισμός Νέων Ασφαλών Προδιαγραφών (ΦΗΜΑΣ) τους ενημερώνει ότι η σύνδεση δεν είναι συμβατή.

Επίσης, η μη -έως τώρα- ανάρτηση των οδηγιών σύνδεσης στο σύστημα, σε συνδυασμό με την αδυναμία ενημέρωσης των παρόχων, έχει δημιουργήσει σύγχυση στην αγορά.  Ακόμη και αν αυτό συμβεί τις επόμενες μέρες, ο χρόνος δεν θα επαρκεί ώστε να είναι όλες οι επιχειρήσεις εμπρόθεσμες.

Επιπλέον, η έλλειψη Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜΑΣ) που να καλύπτουν επαρκώς την αγορά δημιουργεί σειρά προτεραιότητας και καθυστερήσεις, με τις επιχειρήσεις να  είναι εκτιθέμενες σε κυρώσεις και πρόστιμα.

Τέλος, τα κόστη που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσια από την κάλυψη που τους παρέχει το voucher, καθώς αφορά και τα κόστη κτήσης και παραμετροποίησης του φορολογικού μηχανισμού, αλλά και το κόστος που απαιτείται για την ετήσια συντήρησή του.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν υποχρεωθεί σχετικά πρόσφατα να αντικαταστήσουν τον φορολογικό μηχανισμό τους προκειμένου να τυπώνεται το QR code και αυτοί πρέπει να αντικατασταθούν εκ νέου καθώς, ενώ είχε εξαγγελθεί, δεν είχε προβλεφθεί η διασύνδεση με POS.

Δεδομένων των ανωτέρω και επειδή η υλοποίηση αυτής της σημαντικής αλλαγής απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, επαρκή υποστήριξη και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, παρακαλούμε να ολοκληρωθούν σωστά οι διαδικασίες μετάβασης όλων των επιχειρήσεων στη διασύνδεση με τα POS, να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις επιχειρήσεις, που διαθέτουν εγκατάσταση ERP, για την ομαλή τους μετάβαση και μην επιβληθεί πρόστιμο στις επιχειρήσεις, που δεν θα μπορούν να διασυνδεθούν. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί η αναθεώρηση του χρονικού ορίου και του ύψους του voucher».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ