Εφημερίδα Κοινωνική

Νέες αυξήσεις σε πάνω από 400 φαρμακευτικά σκευάσματα!

 Breaking News

Νέες αυξήσεις σε πάνω από 400 φαρμακευτικά σκευάσματα!
27 Ιουνίου 2024

Νέες αυξήσεις έως και 357% σε πάνω από 400 φαρμακευτικά σκευάσματα προωθούν φαρμακοβιομηχανίες, στο όνομα του «δημοσιονομικού εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη λίστα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), στην οποία περιλαμβάνονται τα αιτήματα των φαρμακοβιομηχανιών για νέα αναπροσαρμογή τιμών σε εκατοντάδες σκευάσματα και τις προτεινόμενες τιμές. Ετσι, η λιανική τιμή για φάρμακα π.χ. όσων έχουν καρδιολογικά προβλήματα τριπλασιάζεται, ακόμη και για αντιβιοτικά, ογκολογικά κ.ά. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το «FLEXELITE» για τις λοιμώξεις τριπλασιάζεται και φτάνει τα 9,60 ευρώ. Το «NORADREN» για τους καρδιοπαθείς φτάνει τα 111,95 ευρώ από 64,97 ευρώ. Το αντιβιοτικό «BACTRIMEL» για τη θεραπεία ουρολοιμώξεων, ωτίτιδας κ.λπ. από 5,46 ευρώ φτάνει στα 15,53 ευρώ.

Βάσει των δύο αρχείων που δημοσιοποιεί ο ΕΟΦ, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν καταθέσει αίτημα για αύξηση τιμών σε 998 κωδικούς φαρμακευτικών σκευασμάτων. Με τις μέχρι στιγμής ανατιμήσεις οι ασθενείς αναμένεται να επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από την αύξηση της συμμετοχής τους, ενώ όπως όλα δείχνουν το ποσό θα αυξηθεί παραπέρα όταν πάρουν οι φαρμακοβιομηχανίες το πράσινο φως για την αναπροσαρμογή των τιμών στα αιτήματα που εκκρεμούν.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ