Εφημερίδα Κοινωνική

Εξαπλώνεται το «κίνημα της πετσέτας»

 Breaking News

Εξαπλώνεται το «κίνημα της πετσέτας»
22 Ιουνίου 2024

Το «κίνημα της πετσέτας» που γεννήθηκε και γιγαντώθηκε πέρυσι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των λουομένων απέναντι στην ασύδοτη καταπάτηση των ακτών από ομπρελοκαθίσματα και επιχειρήσεις παντός τύπου. Κινητοποίησε ταυτόχρονα τις Αρχές και την Πολιτεία, αφού οι ελεύθερες παραλίες αποτελούν δημόσιο αγαθό. Στην Ιταλία, το αντίστοιχο κίνημα, η ομάδα «Mare Libero» («Ελεύθερη Θάλασσα») βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με την κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Οι ακτιβιστές έχουν ξεκινήσει να κατακλύζουν παραλίες, όπως η περιοχή Ποζίλιπο της Νάπολης με τις πλούσιες βίλες ή το Φόρτε ντέι Μάρμι, μια περιοχή που φιλοξενεί τον σχεδιαστή μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι και την πρώην βασίλισσα του Βελγίου, Πάολα.

Στο… πλευρό τους έχουν και την απόφαση της Κομισιόν που έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως την Ιταλία, ζητώντας να βάλει τέλος -στις επικερδείς κατά τα άλλα- παραχωρήσεις αιγιαλού σε επιχειρηματίες. Από την άλλη, οι παραχωρησιούχοι των παραλιών είναι εξοργισμένοι και έχουν την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος της Ιταλίας.

Στην Ισπανία εξετάζεται νόμος που θα επιτρέπει στις αρχές να κατάσχουν ακίνητα που βρίσκονται είτε πάνω είτε κοντά σε παραλίες, είτε πρόκειται για σπίτια, καταστήματα, μπαρ ή εστιατόρια. Μετά το περυσινό «Κίνημα της πετσέτας» που έκανε την εμφάνισή του και στις ισπανικές παραλίες, ο νόμος αποσκοπεί στην προστασία των περιοχών της ακτογραμμής που κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Μαδρίτης.

Στη γειτονική Τουρκία, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε την απομάκρυνση όλων των «εγκαταστάσεων» που εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στις ακτές. Το υπουργείο ανακοίνωσε επιθεωρήσεις σε «καταλήψεις και παράνομες κατασκευές που εμποδίζουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν ελεύθερα τις ακτές και να έχουν πρόσβαση στην ακτή» στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι θάλασσες είναι για τους ανθρώπους», επικαλούμενος το άρθρο 43 του Συντάγματος.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ