Εφημερίδα Κοινωνική

Εμπρησμοί και… παραλείψεις: Τι συνέβη στο Κορωπί – «Εντοπίστηκε» ύποπτος να βάζει φωτιά σε χόρτα με ριπές ανέμου 8 μποφόρ! – Κάθε 10 λεπτά ξεσπούσε και μια φωτιά στη χώρα!

 Breaking News

Εμπρησμοί και… παραλείψεις: Τι συνέβη στο Κορωπί – «Εντοπίστηκε» ύποπτος να βάζει φωτιά σε χόρτα με ριπές ανέμου 8 μποφόρ! – Κάθε 10 λεπτά ξεσπούσε και μια φωτιά στη χώρα!
20 Ιουνίου 2024

«Ξεκάθαρη» εικόνα εμπρηστή στο Κορωπί, φαίνεται να έχουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Κάμερα ασφαλείας καταστήματος στο 160ο χιλιόμετρο της Λ. Βάρης-Κορωπίου, στον παράδρομο, έχει αποτυπώσει τις ύποπτες κινήσεις νεαρού άνδρα, ο οποίος φαίνεται να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα, παραπλεύρως επιχείρησης σκαφών αναψυχής, και στη συνέχεια να διαφεύγει τρέχοντας. Σε μικρή απόσταση, με κατεύθυνση το Κίτσι Κορωπίου, εντοπίστηκε μπιτόνι με πετρέλαιο και εμποτισμένα στουπιά.

Την αποκάλυψη έκανε με δήλωσή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την εκτόνωση του μετώπου της επικίνδυνης πυρκαγιάς, ενώ επιφυλάχθηκε για δημοσίευση του συγκεκριμένου βιντεοληπτικού υλικού, όταν το επιτρέψουν οι έρευνες των στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ.. Την ίδια ώρα εξετάζονται δύο ψευδείς αναγγελίες έναρξης πυρκαγιών στην Αγία Μαρίνα Αναβύσσου και στο δάσος του Σχοινιά στον Μαραθώνα.

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεων 6-7 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούσαν τα 8, βοήθησαν στην γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία χορτολιβαδική έκταση με πολύ καύσιμη ύλη και διάσπαρτες κατοικίες και επιχειρήσεις. Η φωτιά είχε ένα διακεκομμένο μέτωπο, που έκανε ζιγκ-ζαγκ, ανάμεσα σε καθαρισμένα και ακαθάριστα οικόπεδα και αγροτεμάχια, που τροφοδοτούσαν την γρήγορη επέκταση και κίνησή της. Η γρήγορη επέκτασή της, σύμφωνα με αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος που ενεργούσαν στο πεδίο, οφειλόταν σε «ορφανές» ακαθάριστες ιδιοκτησίες οικοπέδων και αγροτεμαχίων, με μεγάλη και ψηλή καύσιμη ύλη (ξερά χόρτα), όπως επίσης και σε χώρους-»νεκροταφεία» με παλιά αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής, στο εσωτερικό των οποίων εύφλεκτα υλικά (λάδια, πλαστικά, πολυεστέρες κ.ά.).

4 (1)

Ένας άλλος παράγοντας γρήγορης εξάπλωσης ήταν συσσωρευμένοι όγκοι κλαδιών, χόρτων και άλλων εύφλεκτων αντικειμένων, διάσπαρτα σε διάφορα σημεία, από πολίτες που είχαν καθαρίσει τις ιδιοκτησίες τους. Κάποιοι Δήμοι δεν είχαν την δυνατότητα έγκαιρης απομάκρυνσής τους με δικά τους μέσα, ενώ κάποιοι άλλοι Δήμοι που διέθεταν οικονομικούς πόρους μίσθωσαν ιδιωτικές εταιρείες για την μεταφορά όλων αυτών των εύφλεκτων υλικών. Από την μεγάλη πυρκαγιά καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του εκπρόσωπου τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Βαθρακογιάννη για την επικινδυνότητα εκείνης μέρας, καθώς από τις 14:00 έως τις 15:30, εκδηλωνόταν μία εστία φωτιάς κάθε 10 λεπτά σε διάφορα σημεία της χώρας, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 9, από τις 62 που σημειώθηκαν.

Στη μάχη με την φωτιά στο Κορωπί, ρίχθηκαν σταδιακά 102 πυροσβέστες με 43 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος έξι αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Και για τα εναέρια μέσα ήταν δύσκολη η κατάσταση καθώς οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν και μεγάλους κυματισμούς που καθιστούσαν επικίνδυνη την υδροληψία. Οι ριπές των ανέμων έφθαναν τα 90 χλμ. ενώ και η ατμοσφαιρική υγρασία ήταν χαμηλή, κάτι που ευνοούσε την εξάπλωση της πυρκαγιάς και δυσκόλευε το πυροσβεστικό έργο.

1

Μετά την έναρξή της φωτιάς, λίγο μετά τις 13:30 στάλθηκε μήνυμα από το 112, με το οποίο ειδοποιούνταν οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Στις 13:46 ήχησε και νέο 112 που καλούσε τους πολίτες που βρίσκονται στα Λαμπρικά να απομακρυνθούν προς Λεωφόρο Αγίας Μαρίνας. Λίγα λεπτά πριν τις 14:00 εστάλη και τρίτο μήνυμα 112 σύμφωνα με το οποίο καλούνταν όσοι βρίσκονται στην περιοχή Κίτσι Κορωπίου να απομακρυνθούν προς Βάρη.

Σημειώνεται πως στο Κίτσι εκκενώθηκαν τρία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, μαθητές και μαθήτριες από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Καίσαρη, Γείτονα και St. Lawrence απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις των σχολείων τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία. Επίσης απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 20 άλογα από τον Ιππικό Όμιλο Βάρης. Μετά από περίπου 4 ώρες από την έναρξη της πυρκαγιάς, η ένταση του φαινομένου δεν ήταν η ίδια. Υπήρχαν ωστόσο κάποιες εξάρσεις και διάσπαρτες μικρές εστίες.

Ο αρμόδιος υπουργός μετά την εκτόνωση της μεγάλης πυρκαγιάς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Από το μεσημέρι και μετά σχεδόν κάθε 10 λεπτά είχαμε και μια νέα έναρξη. Γνωρίζαμε -και για αυτό είχαμε ζητήσει την προσοχή όλων- ότι έχουμε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών, αλλά κυρίως σφοδρών ανέμων με ριπές που φτάνουν τα 8 ακόμα και τα 9 μποφόρ. Αντιμετωπίστηκαν δεκάδες μέτωπα κάποια από αυτά επικίνδυνα όπως της Καρύστου, του Μαρκόπουλου και της Νάξου όπου συνελήφθη εξ’ αμελείας- εγκληματικής αμέλειας- εμπρηστής.

Πριν καλά-καλά τεθεί σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο, ξέσπασε νέα φωτιά στην Αττική, στη Βάρης- Κορωπίου, σε ξερά χόρτα. Η φωτιά επεκτάθηκε με αστραπιαία ταχύτητα αλλά υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι η αιτία δεν ήταν μόνο οι καιρικές συνθήκες. Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης- Κορωπίου ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπί. Όταν έχουμε την άδεια από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ θα δώσουμε στη δημοσιότητα το υλικό».

Παράλληλα με την μεγάλη φωτιά στο Κορωπί, μία άλλη επικίνδυνη πυρκαγιά ξεσπούσε στο Κρανίδι Αργολίδας. Και σε αυτή την πυρκαγιά εκδόθηκε μήνυμα από το 112 προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από την περιοχή της Δάρδιζας προς Θερμίσια και Πετροθάλασσα. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Ηλιόκαστρο, στην Ερμιονίδα Αργολίδας επιχειρούν 73 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Αετόλοφος, στην Αγιά Λάρισας όπου επιχείρησαν 34 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Μία ακόμη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Προφήτης, στη Βόλβη Θεσσαλονίκης όπου επιχείρησαν 40 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Άγιος Γεώργιος, του δήμου Ζηρού Πρέβεζας επιχείρησαν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 7 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Γαβριανή Αλμυρού Βόλου επιχείρησαν 50 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 19 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Μία ακόμη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Μόρια της Λέσβου όπου επιχείρησαν 21 πυροσβέστες, 7 οχήματα, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο.

Οι πυρκαγιές σε Βόλβη Θεσσαλονίκης, Άγιο Γεώργιο Ζηρού Πρέβεζας και Αγιά Λάρισας τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης (20/6) σε χαμηλή βλάστηση στα Nεόκτιστα Ασπροπύργου αλλά και στο Σχιστό του Κορυδαλλού. Μήνυμα 112 ήχησε στη Δάρδιζα της Αργολίδας.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ