Εφημερίδα Κοινωνική

Εγκαίνια Μουσείου Ψηφιακής Ανάδειξης Σαλαμίνας

Εγκαίνια Μουσείου Ψηφιακής Ανάδειξης Σαλαμίνας
05 Ιουνίου 2024

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνας κ.κ. Κωνσταντίνος, εγκαινίασαν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 το έργο «Ψηφιακή ανάδειξη της Σαλαμίνας μέσω παρουσίασης της ιστορίας και του πολιτιστικού της αποθέματος με χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών συστημάτων», ένα ψηφιακό μουσείο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σαλαμίνας, έργο που στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμπελακίων «ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΤΑΡΗ» και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Β΄ Πειραιά, κ. Γ. Βρεττάκος και κ. Μ. Λιβανός, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Σαλαμίνας, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Το ψηφιακό μουσείο αποτελεί ένα έργο που αντανακλά στο πανελλήνιο. Αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για να αναδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σαλαμίνας, μια ιστορία που καθόρισε όλον το δυτικό κόσμο και έναν πολιτισμό που φέρει τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα. Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη του νησιού, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτιστικού αποτυπώματος του τόπου, καθώς και η ενίσχυση της ελκυστικότητας και της επισκεψιμότητας της Σαλαμίνας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μοντέρνος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτηρίου που έχει επιμεληθεί από τους αρμοδίους καθώς επιτρέπει την παρατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του.

Ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει και να απολαύσει μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες, με τη χρήση 3D γυαλιών Virtual & Augmented Reality την ψηφιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τον ψηφιακό ξεναγό, ψηφιακά εκθέματα, διαδραστικά παιχνίδια, τρισδιάστατες απεικονίσεις και ένα πρωτότυπο διαδραστικό βιβλίο.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Χαρδαλιά για τη στήριξη στη Σαλαμίνα καθώς, χωρίς τη χρηματοδότηση

της Περιφέρειας και τη συνδρομή των υπηρεσιών της το έργο δεν θα υλοποιούνταν ποτέ, την εφορία αρχαιοτήτων για τη συνδρομή της, την ανάδοχο εταιρία NOVA για την εξαιρετική δουλειά που έκανε καθώς και όλους τους συνεργάτες του στη δημοτική αρχή. Τόνισε δε, ότι με το έργο αυτό δημιουργείται μια σπουδαία, ιστορική και πολιτιστική υποδομή, που ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις καινοτόμες εφαρμογές. Δημιουργούμε ένα νέο σημείο αναφοράς του οποίου η θέση, η χρήση και η ιστορικότητά του αναβαθμίζει τουριστικά, αισθητικά και λειτουργικά το νησί μας.

ΜΟΥΣΕΙΟ_4

Ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι διαχρονικά δίπλα στο Δήμο Σαλαμίνας με σειρά παρεμβάσεων και έργων, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή και δεσμεύτηκε να στηρίξει το αίτημα για την ίδρυση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία.

Ο κ. Πέτρος Ζησιμόπουλος, Sales Manager της Nova ICT, δήλωσε: «Στη Nova είμαστε πολύ περήφανοι για την υλοποίηση του πιο ολοκληρωμένου ψηφιακού πάρκου πολιτισμού που λειτουργεί στην Ελλάδα, σε έναν υπέροχο χώρο προαγωγής πολιτισμού. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σταθερά στις πιο καινοτόμες τεχνολογίες, όπως 3D animation, εικονική πραγματικότητα και ολογράμματα, για να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας και να δώσουμε στους πολίτες την ευκαιρία να αναβιώσουν την ιστορία με τον πιο σύγχρονο και βιωματικό τρόπο».

ΜΟΥΣΕΙΟ_5

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ