Εφημερίδα Κοινωνική

Διονύσιος Βαλλιανάτος: Αδιανόητο οι μαθητές του Δημοτικού να μη διδάσκονται Α” Βοήθειες στην χώρα μας!

 Breaking News

Διονύσιος Βαλλιανάτος: Αδιανόητο οι μαθητές του Δημοτικού να μη διδάσκονται Α” Βοήθειες στην χώρα μας!
05 Ιουνίου 2024

«Τραγική και αδιανόητη» χαρακτηρίζει την απουσία του μαθήματος Α’ Βοηθειών από τα σχολεία,  ο τ.καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Διον. Βαλλιανάτος.

Μετά το σεμινάριο «ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» 14 ωρών που έλαβε χώρα στην εκκλησία «Ευαγγελίστρια», όπου ένα μεγάλο μέρος ήταν και οι Α’ βοήθειες,  την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, ολοκληρώθηκε για την περίοδο του καλοκαιριού, μία τριλογία Α’ βοηθειών, σε τρεις ενότητες «Α’ βοήθειες – Ατυχήματα – Σεισμοί» κάτω από την ευγενή προσφορά και επιμέλεια της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, κλείνοντας έτσι τον κύκλο των διακοπών.

Αυτό τον κύκλο μαθημάτων, παρακολούθησαν γύρω στα 450 άτομα, τα οποία είχαν κύριο χαρακτηριστικό την μάθηση και την μετέπειτα προσφορά τους στον άνθρωπο.

Θέλω να ευχαριστήσω την Διευθ/ρια Ευαγ. Μπαφούνη για την φιλοξενία της, ως επίσης τον Δήμαρχο μας Γ. Μώραλη για την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και την αμέριστη προσφορά  και προσωπική συμμέτοχή του σε αυτή την προσπάθεια, και την θέληση του αυτός ο κύκλος εξιδεικευμένων Α’ Βοηθειών, να επαναλαμβάνεται τρεις φορές το χρόνο.

Ένα τέτοιο έργο προσφοράς, τόσο για την δική μας ασφάλεια, όσο και των ανθρώπων δίπλα μας, πάντα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στο σπίτι ή στο σχολείο, οπότε είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλοι ανεξαρτήτως τον σωστό τρόπο, για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις βοήθειας.

Από τους περίπου 350.000 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, οι 100.000 θα μπορούσαν να σωθούν, αν γινόταν ΚΑΡΠΑ μέσα στα πρώτα 2-3 λεπτά από τους παρευρισκόμενους.

Η γνώση των συγκεκριμένων δεξιοτήτων μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, αφού είναι αποδεδειγμένο ό,τι ένας γνώστης Α’ βοηθειών, μπορεί να επέμβει άμεσα και να παράσχει την ενδεδειγμένη βοήθεια μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Υπάρχουν και παράπλευρα οφέλη, με την διαδικασία διδαχής Α’ Βοηθειών, τα οποία δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Μακροπρόθεσμα μεταξύ της ομάδας αυξάνεται η κοινωνική συνοχή, ο αλτρουισμός και η διάθεση προσφοράς στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο.

Η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών στα σχολεία  – όπως γίνεται σε άλλες σεισμογενείς χώρες  από τα νήπια! – μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Είναι μια δεξιότητα που θα ωφελήσει τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή!

 Σκεφτείτε στην Ελλάδα αν ήξεραν όλοι Α’ βοήθειες από το Δημοτικό και κάντε ένα υπολογισμό, πόσοι θα είχαν σωθεί και θα ζούσαν σήμερα ανάμεσα μας…

Καλό καλοκαίρι. Ραντεβού τον Οκτώβρη!

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ