Εφημερίδα Κοινωνική

Δικαστική απόφαση πολλών… «ρίχτερ»! Καταδίκη με ποινή φυλάκισης 9 μηνών σε πέντε μέλη του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (ΠΥΣΔΕ), της περιόδου 2017

 Breaking News

Δικαστική απόφαση πολλών… «ρίχτερ»! Καταδίκη  με ποινή φυλάκισης 9 μηνών σε πέντε μέλη του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (ΠΥΣΔΕ), της περιόδου 2017
20 Ιουνίου 2024

Δικαστική απόφαση πολλών… «ρίχτερ» που επεκτείνονται τόσο στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης όσο και στον χώρο της πολιτικής, προκάλεσε η σημαντική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά να καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 9 μηνών για παράβαση καθήκοντος, τα πέντε μέλη του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (ΠΥΣΔΕ), της περιόδου 2017.

Εναντίον τους είχαν υποβάλει μήνυση από το 2017, εκπαιδευτικοί υποψήφιοι – διευθυντές (ανάμεσα τους και ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ και για πολλά χρονιά διευθυντής ενός από τα μεγαλύτερα σχολεία της χώρας, του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού) και άλλοι πολύπειροι διευθυντές σχολικών μονάδων, καταγγέλλοντας τα μέλη του ΠΥΣΔΕ Πειραιά ότι σκόπιμα και μεθοδευμένα τους αδίκησαν στη συνέντευξη και τους μείωσαν βαθμολογικά, στις κρίσεις 2017 των υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων κατεβάζοντας τους έως και 120 θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα, ενώ εκσφενδόνισαν στα ύψη τους υμέτερους και αρεστούς τους.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, τότε είχε διατάξει αυτεπάγγελτη έρευνα, μετά από δημοσιεύματα, με τελική κατάληξη την παραπομπή σε δίκη των μελών του ΠΥΣΔΕ εκείνης της περιόδου, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Μετά από 7 χρόνια και πολλές αναβολές, η πολύκροτη δίκη άρχισε μόλις τον Οκτώβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αφού απαιτήθηκαν 22 συνεδριάσεις και εξονυχιστική εξέταση 25 μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης!

Εκτός από το δικαστικό ενδιαφέρον, αυτονόητα η διαδικασία έστρεψε πάνω της… πολιτικούς και κοινωνικούς προβολείς, καθώς ήταν η πρώτη φορά που εκπαιδευτικοί μήνυσαν τους «κριτές» τους και αμφισβητούσαν την αντικειμενικότητά τους σύμφωνα με το σύστημα ανάδειξης διευθυντών, αλλά και κατήγγειλαν τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ για «συμπαιγνία» σε βάρος τους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ανάμεσα στους μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων, προσήλθαν στην δίκη ο τότε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γαβρόγλου.

Οι υποψήφιοι διευθυντές που εθίγησαν και ήταν μηνυτές, υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι η προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων στον Πειραιά χρησιμοποιήθηκε ως «ασανσέρ», για να πάρουν υψηλή βαθμολογία και να γίνουν διευθυντές οι «αρεστοί» του τότε συστήματος, με ταυτόχρονη… «χειρουργική καρατόμηση» όσων δεν ήταν προσκείμενοι σε παραταξιακούς κύκλους.

Τελικά, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδίκασε και τους 5 κατηγορούμενους σε φυλάκιση 9 μηνών με τριετή αναστολή, μία απόφαση που προσλαμβάνει «ιστορικά» χαρακτηριστικά, καθώς από όσο γνωρίζουμε είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που τα μέλη ενός ΠΥΣΔΕ καταδικάζονται για παράβαση καθήκοντος…

Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και η δίκη θα επαναληφθεί σε δεύτερο βαθμό, ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να αγνοήσει το σκεπτικό της δικαστικής κρίσης, και τα όποια κενά ή δυσλειτουργίες αναδείχθηκαν κατά την εξονυχιστική ακροαματική διαδικασία.

Μετά το πέρας της δίκης, η «Κοινωνική» απευθύνθηκε για κάποιο σχόλιο στον κ. Γουρδομιχάλη, ο οποίος μας δήλωσε σχετικά:

«Δεν θα ήθελα να θίξω την υπόθεση πριν τελεσιδικήσει και σε δεύτερο βαθμό, μετά την έφεση των κατηγορουμένων.

Ωστόσο, δεν θα κρύψω, ότι για μένα ήταν μία μεγάλη ηθική δικαίωση.

Από τη μία επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη μου στην ελληνική δικαιοσύνη και από την άλλη δικαιώνει την προσωπική μου αρχή να υπερασπίζομαι την αξιοπρέπεια μου και τη νομιμότητα, έναντι του οποιουδήποτε προσωπικού κόστους.

Προσέφυγα στη δικαιοσύνη μαζί με τους συναδέλφους μου διευθυντές σχολείων, για να υπηρετήσω αυτήν την προσωπική αρχή, χωρίς μένος εναντίον των φυσικών προσώπων που μας αδίκησαν, αλλά εναντίον του συστήματος που συντηρεί την συναλλαγή, την διαφθορά, μειώνει και περιθωριοποιεί άξιους εργαζόμενους των δημόσιων σχολείων

Θέλω να ευχαριστήσω όλη τη νομική ομάδα που στάθηκε δίπλα μας σε αυτή την μάχη, ιδιαίτερα τους συνηγόρους μας Ειρήνη Μαρούπα, Παναγιώτη Γεωργίου και Χαράλαμπο Καλαφάτη».

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ