Εφημερίδα Κοινωνική

2ο εργαστηριακό κέντρο (ε.κ.) Πειραιά – Συμμετέχει με επιτυχία σε προγράμματα erasmus+

2ο εργαστηριακό κέντρο (ε.κ.) Πειραιά – Συμμετέχει με επιτυχία σε προγράμματα erasmus+
25 Ιουνίου 2024

Το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Πειραιά, που στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο της ΣΚΥΠ, με τη βοήθεια του ΙΚΥ και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια σε προγράμματα Erasmus+ με εταίρους ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικούς οργανισμούς απ’ όλη την Ευρώπη, με στόχο την εκπαίδευση καθηγητών και μαθητών στην απόκτηση δεξιοτήτων απαραίτητων για τον πολίτη του 21ου αιώνα ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μιας κοινωνίας που διαρκώς αλλάζει και εξελίσσεται. Επιδίωξή μας αποτελεί η βελτίωση του εκπαιδευτικού μας έργου. Επιπλέον τα προγράμματά μας εστιάζουν κυρίως στην πράσινη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα όπως και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το σχολικό έτος 2023-2024 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Μαθησιακής Κινητικότητας Εκπαιδευόμενων και Προσωπικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Erasmus+ ΚΑ122 με τίτλο «Μαθαίνοντας από επιχειρήσεις στην Ευρώπη με περιβαλλοντική συνείδηση» (Κωδικός 2024 – 1 – EL01 – KA122 -VET – 000144293) που περιελάμβανε τρεις ροές ως εξής:

· του τομέα Μηχανολογίας στη Σεβίλλη της Ισπανίας τον Φεβρουάριο 2024 (10 μαθητές και 2 καθηγητές).

Στόχος της ροής ήταν η ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων μας στον τομέα της υβριδικής αυτοκίνησης και της ηλεκτροκίνησης. Επιμέρους στόχοι η συνειδητοποίηση και η ευαισθητοποίηση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κίνησης συμβατικών οχημάτων.

Οι μαθητές στη διάρκεια της δράσης εργάστηκαν καθημερινά και κατασκεύασαν ένα ηλεκτροκίνητο όχημα από το πλαίσιο, σύστημα διεύθυνσης, πέδησης έως και την εγκατάσταση του ηλεκτροκινητήρα.

Παράλληλα συμμετείχαν σε μαθήματα ισπανικών και σε πολιτιστικές δράσεις όπως επισκέψεις σε μουσεία, σε χώρους αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

IMG-1942f6dcccfe770d456a04addffb7dec-V

Με τη σημαντική βοήθεια των ανθρώπων του φορέα υποδοχής η ομάδα μας κατά την παραμονή της πήρε μια γεύση από την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Ισπανίας.

X CVBNM

του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας τον Μάρτιο 2024 (10 μαθητές και 2 καθηγητές)

Στόχος της ροής ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές της ειδικότητας Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος, μέσα από τεχνικές επισκέψεις και εργαστήρια σε επιχειρήσεις του κλάδου, τη δουλειά και τις οικολογικές αναζητήσεις σχεδιαστών και εταιριών ένδυσης που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ουγγρική σύγχρονη σκηνή μόδας και κυρίως επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης της κλωστοϋφαντουργίας. Οι μαθητές επισκέφθηκαν εταιρίες μαζικής παραγωγής ενδυμάτων, ατελιέ υψηλής ραπτικής γυναικείων ενδυμάτων, ράφτη χειροποίητων ανδρικών ενδυμάτων με προπαραγγελία.

Ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν τη ραπτική, την παραγωγή, τις εκτυπώσεις οθόνης, τις μεθόδους ψηφιακής εκτύπωσης, τη βιωσιμότητα στη μόδα, τη διαχείριση επιχειρήσεων και την ολιστική προοπτική σε συνδυασμό με το σχεδιασμό υψηλής ραπτικής. Έμαθαν για τα παραδοσιακά ουγγρικά μοτίβα, για μεθόδους επαναφοράς των στοιχείων της ουγγρικής λαϊκής τέχνης στη μόδα και για συνεργασίες στον τομέα.

IMG-372d2ece90762f5de67911607d7ceda0-V

Το πολιτιστικό στοιχείο είχε επίσης ιδιαίτερη θέση στην κινητικότητα. Οι μαθητές μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς επισκέφθηκαν μουσεία, κάστρα και άλλα ιστορικά κτήρια και τοποθεσίες της Βουδαπέστης.

Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία τόσο στο γνωστικό αντικείμενο της βιώσιμης μόδας όσο και στην καλλιέργεια της οικολογικής κουλτούρας.

· του τομέα Υγείας στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας τον Απρίλιο 2024 (10 μαθητές και 2 καθηγητές)

Το πρόγραμμα είχε ως βασικό σκοπό την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών στον τομέα της υγείας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, οι μαθητές μας εκπαιδεύτηκαν στην παρασκευή καλλυντικών προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. Οι μαθητές παρακολούθησαν εντατικά εργαστήρια, όπου διδάχθηκαν τις τεχνικές παρασκευής καλλυντικών χρησιμοποιώντας φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά. Η πρακτική αυτή εκπαίδευση έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να εξοικειωθούν με καινοτόμες μεθόδους παραγωγής, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα και την οικολογική ευαισθητοποίηση. Εκτός από την πρακτική εκπαίδευση, οι μαθητές συμμετείχαν και σε θεωρητικά μαθήματα που αφορούσαν τη χημεία των καλλυντικών, τη βιοσύνθεση φυσικών συστατικών και την ανάλυση της επίδρασής τους στο περιβάλλον και την υγεία. Τα μαθήματα αυτά παρείχαν τις απαραίτητες γνώσεις για την κατανόηση των επιστημονικών βάσεων πίσω από την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.

ghnmbm

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης δραστηριότητες πολιτιστικής ανταλλαγής, ενισχύοντας την κατανόηση και τον σεβασμό προς την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Ρουμανίας. Αυτές οι δραστηριότητες συνέβαλαν στην καλλιέργεια ενός πνεύματος συνεργασίας και διεθνούς φιλίας. Με αυτό το πρόγραμμα έγινε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας σε πρακτικές που προάγουν τη βιωσιμότητα και την

προστασία του περιβάλλοντος. Ευχαριστούμε θερμά το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου για την πολύτιμη συνεργασία του.

Επίσης την τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος ΚΑ210 με τίτλο «Using Arduinos in Vocational Training (2023-1-RO01-KA210-VET-000156616) και εταίρους επαγγελματικά σχολεία της Ρουμανίας (συντονιστής), της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Σκοπός του προγράμματος είναι η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού σχετικού με τη ρομποτική χρησιμοποιώντας τις πλακέτες Arduino. Δύο εκπαιδευτικοί της παιδαγωγικής μας ομάδας βρέθηκαν τον Μάρτιο του 2024 στο σχολείο Liceul Tehnologic Elena Caragiani στο Tecuci της Ρουμανίας για την εναρκτήρια συνάντηση. Εκεί γνωρίστηκαν οι εταίροι, τέθηκαν αναλυτικότερα οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμά τους, διαμοιράστηκαν οι αρμοδιότητες. Παρουσιάστηκαν επίσης οι πρώτες Arduino εργασίες των Ρουμάνων μαθητών και καθηγητών τους.

1716199598376

 

 

WETRYUI

Η δεύτερη συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα της Τουρκίας τον Μάιο του 2024 (27-28/5). Οι αποστολές αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους της τούρκικης σχολικής μονάδας και έμαθαν για τον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, παρακολούθησαν την παρουσίαση του Arduino module της τούρκικης ομάδας. Στη συνέχεια συζητήθηκε η ως τώρα πορεία του προγράμματος και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την ερχόμενη σχολική χρονιά. Μετά τη σχετική αξιολόγηση και την απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής, έμεινε χρόνος για την ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο και το κάστρο της πόλης, κλείνοντας με όμορφες εικόνες μια εποικοδομητική συνάντηση του προγράμματος «Using Arduinos in Vocational Training».

Τέλος τον Μάιο του 2024 διοργανώθηκε με επιτυχία πολλαπλασιαστική εκδήλωση (Multiplier event) στη σχολική μονάδα τόσο στο πρωινό όσο και στο εσπερινό ωράριο. Στην εκδήλωση που περιελάμβανε παρουσιάσεις όλων των παραπάνω ροών και των αποτελεσμάτων τους από τους συμμετέχοντες, έλαβε χώρα η διάχυση των πληροφοριών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του 2ου ΕΚ, των συστεγαζόμενων σχολείων και άλλων εκπαιδευτικών μονάδων της δευτεροβάθμιας και μετα-δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες πήραν μια καλή γεύση της ευρωπαϊκής μας εμπειρίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ